wędkarzowiec Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Witam! Stanąłem przed kupnem plecionki, a więc zanim ją zakupie i nawinę na szpulę kołowrotka muszę się upewnić czy prawidłowo to zrobiłem aby nie mieć później z nią problemów na łowisku. Nie chce, żeby się plątała czy też wbijała. Zdradzicie mi pare szczegółów dotyczących nawoju? Czy najpierw ją zmoczyć, czy ścisło i jak z tym podkładem? Mam kołowrotek ryobi zauber 3000 z głęboką szpulą, więc 150m plecionki około 0,14 nie zapełni jej całej, Pod nią taśmę i żyłkę? Możecie mi również polecić sprawdzoną przez siebie plecionkę. słyszałem coś o tym, że dobre są sufixa, power pro, to prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Jaxon sumato fluo Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpifa7 Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 (edited) Plecionkę powinieneś zamoczyc przed nawinięciem,zapobiegnie to plątaniu podczas rzutów i lekki opór przy nawijaniu. Jeżeli chodzi o mnie to używam tylko takiej marki pletki i średnicy 0,06 Whiplash Blaze Orange 0,06 10,60kg Edited January 20, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawidGorzow Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 (edited) Cześć. Plecionkę wrzuć do wiaderka z woda, przewlecz przez wszystkie przelotki i nawijaj na kołowrotek z lekkim oporem(plecionka nie może być za luźna bo będą spadać luźne zwoje i będzie kaszana(broda). Pod plecionkę robię zawsze podkład z żyłki 0,20. Ze swojej strony polecę tą: Daiwa Tournament 8xbraid 0,08 Łowie bardzo cienko bolki . Edited January 20, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 (edited) Ze swojej strony polecę tą: Cholerka, droga ta plecionka, 110 zł za 135 m? Za tyle samo kupiłem 275 m PP Edited January 20, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawidGorzow Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Fakt droga, ale za to bardzo śliska i naprawdę dalekie rzuty z niej wychodza. Przy moim sposobie mówienia jest idealna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarzowiec Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 Nooom, strasznie droga, a Jotes co mi poleci? powerpro dobrze się sprawuje? - dobra cena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 powerpro dobrze się sprawuje? Nie mam prawa narzekać na PP, a łowię na nią już wiele sezonów. Nie mam możliwości porównania z Daiwą, gdyż jeszcze jej nie miałem, ale już wcześniej słyszałem o niej dobre opinie. PP na 100% się nie strzępi, tak jak np Dynema, czy plecionki Berklaya, a to duży plus. Tylko trzeba kupić oryginał, a nie podróbę. W Aspiusie u Pawła, z pewnością jest oryginalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarzowiec Posted January 21, 2015 Author Report Share Posted January 21, 2015 A jak mogę się upewnić czy kupuję oryginał czy podróbę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 szukaj opinii, pytaj na forach, ewentualnie udaj się do zaufanego sklepu, czy to w realu czy w necie. ooo, jedną masz tutaj: W Aspiusie u Pawła, z pewnością jest oryginalna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Tutaj masz podpowiedź, jak je odróżnić. A co Do PSulka, to znany on jest od wielu lat i na większości portali wędkarskich z tego, że u niego można zakupić wyłącznie oryginał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Łowię na plecionki MICADO zarówno w wodach słodkich, jak i morskich i nie mam do nich zastrzeżeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts