Skocz do zawartości

Nawój plecionki.

wędkarzowiec
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Stanąłem przed kupnem plecionki, a więc zanim ją zakupie i nawinę na szpulę kołowrotka muszę się upewnić czy prawidłowo to zrobiłem aby nie mieć później z nią problemów na łowisku. Nie chce, żeby się plątała czy też wbijała. Zdradzicie mi pare szczegółów dotyczących nawoju? Czy najpierw ją zmoczyć, czy ścisło i jak z tym podkładem? Mam kołowrotek ryobi zauber 3000 z głęboką szpulą, więc 150m plecionki około 0,14 nie zapełni jej całej, Pod nią taśmę i żyłkę? Możecie mi również  polecić sprawdzoną przez siebie plecionkę. słyszałem coś o tym, że dobre są sufixa, power pro, to prawda? 

Plecionkę powinieneś zamoczyc przed nawinięciem,zapobiegnie to plątaniu podczas rzutów

i lekki opór przy nawijaniu.

Jeżeli chodzi o mnie to używam tylko takiej marki pletki i średnicy 0,06

Whiplash Blaze Orange 0,06 10,60kg

:D

Edytowane przez wind
edycja linku

Cześć.

Plecionkę wrzuć do wiaderka z woda, przewlecz przez wszystkie przelotki i nawijaj na kołowrotek z lekkim oporem(plecionka nie może być za luźna bo będą spadać luźne zwoje i będzie kaszana(broda).

Pod plecionkę robię zawsze podkład z żyłki 0,20.

Ze swojej strony polecę tą:

Daiwa Tournament 8xbraid 0,08

Łowie bardzo cienko bolki :).  

Edytowane przez wind
edycja linku

powerpro dobrze się sprawuje?

Nie mam prawa narzekać na PP, a łowię na nią już wiele sezonów. Nie mam możliwości porównania z Daiwą, gdyż jeszcze jej nie miałem, ale już wcześniej słyszałem o niej dobre opinie. PP na 100% się nie strzępi, tak jak np Dynema, czy plecionki Berklaya, a to duży plus. Tylko trzeba kupić oryginał, a nie podróbę. W Aspiusie u Pawła, z pewnością jest oryginalna.