wind Napisano 24 Stycznia 2015 Zgłoszenie Napisano 24 Stycznia 2015 witajcie, na prośbę jednego z kolegów zagłębiłem się w statut PZW szukając informacji o warunkach jakie należy spełnić aby założyć tytułową komórkę naszego związku. Niestety, nie znalazłem najważniejszego, czyli minimalnej ilości chętnych potencjalnych członków nowego koła poza minimalnym stanem osobowych zarządu, komisji rewizyjnej oraz sądu koleżeńskiego. Jeszcze mniej wyczytałem nt. klubów wędkarskich. Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to minimalna ilość osób aby założyć nowe koło to 15 osób. I tyle wiem. I tylko tyle. Pomożecie ???
Jotes Napisano 24 Stycznia 2015 Zgłoszenie Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) 1. Klub, minimum 10 osób - Patrz tutaj 2. Stowarzyszenie, minimum 15 osób - Patrz tutaj lub Ustawa o stowarzyszeniach. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Jotes
Docio Napisano 24 Stycznia 2015 Zgłoszenie Napisano 24 Stycznia 2015 Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to minimalna ilość osób aby założyć nowe koło to 15 osób Jesli chodzi Ci o komórkę Koło PZW to gdzieś od połowy lat 90-tych 50 osób i przychylność ZO, gdyż Koło to nie tylko nazwa ale i siedziba, cechy, materiały, łączność, opłaty, itd.
wind Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Stycznia 2015 Grzebię dalej w temacie, i z tego co wyczytałem to aby założyć koło potrzeba 10 członków- inicjatorów, ale na pierwszy zebraniu, na którym ma być ktoś z ZO musi być 15 osób. To przepisy z 2005 roku.
Docio Napisano 24 Stycznia 2015 Zgłoszenie Napisano 24 Stycznia 2015 PZW to stowarzyszenie i nie ma wyboru, musi opierać się na ustawie. Niemniej w tym czasie, o którym pisałem, wszystkie koła PZW w Wawie poniżej 50-ciu członków zostały rozwiązane a członkowie przeniesieni do głównych kół dzielnicowych zgodnie z adresem zamieszkania. Kartkę z Uchwałą ZG PZW trzymałem w ręku i czytałem. Niemniej jeśli uda Ci się to zrobić w 15 osób, albo raczej w ogóle, to i tak masz moje gratulacje z góry.
wind Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Stycznia 2015 Niemniej jeśli uda Ci się to zrobić w 15 osób, albo raczej w ogóle, to i tak masz moje gratulacje z góry. I tu jest problem. Szybciej suma złowię
Artur z Kętrzyna Napisano 19 Lutego 2015 Zgłoszenie Napisano 19 Lutego 2015 Regulamin organizacyjny koła PZW z 2002, jest aktualny. 1. Zasady organizacyjne koła§ 1.1. Koło jest jednostką terenową Polskiego Związku Wędkarskiego, nie posiadającąosobowości prawnej, działającą na podstawie Statutu PZW.2.1. Koło jest powoływane i rozwiązywane uchwałą zarządu okręgu PolskiegoZwiązku Wędkarskiego.2.2. Na podstawie stosowanych odpowiednio poniższych przepisów może być takedokonany podział lub połączenie kół, jeśli liczebność koła utrudnia lubuniemożliwia właściwe realizowanie celów i zadań statutowych.3.1. Powołanie koła może nastąpić z inicjatywy własnej zarządu okręgu lub 10 osób,zwanych dalej inicjatorami.3.2 . Wniosek w sprawie powołania, inicjatorzy składają wraz z następującymizałącznikami:1/ listą inicjatorów wraz z deklaracjami przynależności do PZW,2/ informacją o terminie i miejscu wyznaczenia zebrania założycielskiego.4. Zebranie założycielskie obraduje, z udziałem członka zarządu okręgu, wedługnastępującego porządku :1) otwarcie zebrania przez członka zarządu okręgu,2) wybór przewodniczącego i sekretarza zebrania,3) uchwalenie planu pracy „koła w organizacji” oraz jego budżetu,4) wybór organów „koła w organizacji”: prezesa zarządu, zarządu oraz komisjirewizyjnej i sądu koleżeńskiego .5. Zarząd okręgu, w terminie 30 dni od daty odbycia zebrania założycielskiego, jeśli conajmniej 15 osób jest członkami „koła w organizacji” podejmuje, w obecnościprzedstawicieli zarządu „koła w organizacji” uchwałę o powołaniu koła PZW.
Rekomendowane odpowiedzi