Jump to content

Problem ze złożeniem wędki z kołowrotkiem

Michał Badziąg
 Share

Recommended Posts

Witam 

Jako początkujący wędkarz zakupiłem wędkę Jaxon Siver Shadow  oraz kołowrotek Jaxon Pegasus

Podczas składania sprzętu okazało się ,że nie da się zalożyć kołowrotka względem przelotek  ,żebym mógł kręcić kołowrotkiem wzdłuż wędki , natomiast jedyna opcja to taka ,że mogę zamontować go tak ,że kręcę jak śmigłem od helikoptera czyli tak jakbym trzymał wędkę poziomo... O co chodzi ? Mam 3 inne wędki i tam nie ma takie problemu .Dodam ,że "nijak" obrócić "chwytaki" kołowrotka .

Edited by wind
edycja linku

A ja się domyślam, że tak ma właśnie być. Czy do tej pory używałeś jedynie kołowrotków z ruchomą szpulą? Jeśli tak, to na tym polega różnica pomiędzy kołowrotkami z ruchomą i stała szpulą. W ruchomej szpuli to ona bezposrednio podaje i zwija żyłkę. W stałej robi to wrzeciono z kabłąkiem. Obejrzyj jakiś filmik na You Tube o spinningowaniu i zobaczysz jak działa taki kołowrotek.

Jest druga możliwość, mój domysł jest błędny. :) 

Witaj. Prawdopodobnie pierwsza przelotka (ta największa), jest osadzona źle, to znaczy pod kątem 90 stopni w stosunku do prawidłowej pozycji uchwytu kołowrotka. Złóż reklamację.

I jest tak, jak zdiagnozował Dr. Ozet. ;)

Spróbuj obrucić największą przelotke, bo być może jest luźna. Ustaw ją w jednej linii ze stopką kołowrotka. Albo...reklamuj kija!

Edited by Jotes

I jest tak, jak zdiagnozował Dr. Ozet. ;)

Spróbuj obrucić największą przelotke, bo być może jest luźna. Ustaw ją w jednej linii ze stopką kołowrotka. Albo...reklamuj kija!

Czyli 150 zł w błoto , szkoda ,że sprzedawca nie wie co sprzedaje :( a jutro miałem łowić ... Pewnie 99%  z was to dośw. wędkarze i od razu byście sami to kleili , ale wydałem dużo pieniążków na wędkę w stosunku do tego co miałem i jakoś nie chce mi się wierzyć w taką fuszerkę. Trudno , teraz miesiąc bez wędki.

sprzedawca nie wie co sprzedaje

Mnie bardziej zastanawia, jakim cudem to przeszło przez kontrolę jakości? W tej ofercie z Twojego pierwszego postu widać, że wszystko jest OK. Na szczęście Jaxon ma ponoć dobry i szybki serwis. ;)

Mnie bardziej zastanawia, jakim cudem to przeszło przez kontrolę jakości? W tej ofercie z Twojego pierwszego postu widać, że wszystko jest OK. Na szczęście Jaxon ma ponoć dobry i szybki serwis. ;)

Kijek kupiłem w sklepie wędkarskim w moim mieście , ponoć sprzedawca nie kupuje z hurtowni , tylko od producenta .

"Seria SILVER SHADOW posiada (...) niezawodne przelotki SLIM-TS zapewniają komfort pewnego holu(...)" .. haha 

Edited by Michał Badziąg

Powiedz mi, ta największa przelotka jest ruchoma?? A te dwa pierścienie, które tworzą uchwyt kołowrotka można obrócić??

Największa przelotka nie rusza się widać ,że solidnie przyklejona   , dolnej części kija także nie da się przekręcić ,a tych pierścieni nie potrafię obrócić , nie ma mechanizmu "poluźniającego.

Dolny pierścień powinien być luźny. Myślę, że najlepiej zrobisz jak pójdziesz do sklepu i po prostu zareklamujesz albo wymienisz wędzisko. Weź ze sobą komplet, może sprzedawca poradzi co i jak. Sam jestem ciekaw co to za usterka. Nie chce mi się wierzyć, że sprzedawca nie zauważył, że jest coś nie tak.

Tak jeszcze pro forma, możesz przykręcić kołowrotek i sprawdzić, czy uchwyt kołowrotka jest przyklejony, czy też luźny. Przytrzymując sztywno za kołowrotek, próbuj obracać dołem rękojeści, ale nie na siłę. Jeśli jest luźny, to będzie się obracało toto cuś czarne, niby plastik, pomiędzy górnym, a dolnym elementem z korka. To nie powinno drgnąć. Ja kiedyś kupiłem kijek Balzera, w którym uchwyt się obracał, ale ja sobie z tym poradziłem, ino mig. Jednak, jak wspomniałem zrób takie badanie tylko pro forma, ale i tak reklamuj.

To ewidentny błąd powstały podczas produkcji.

Może kontrola jakości sprawdza wyrywkowo i dlatego to umknęło...

Taki kijek to tylko do reklamacji.

Byłem wczoraj w Skórzewie na wzorcowni Jaxona, przy okazji odwiedzając serwis.

Pan Rysiek w mig upora się z takim defektem, a jak sam coś nagrzebiesz, to może nie uznać reklamacji i wymieni cały element - niestety odpłatnie.

Michał przelotki klejone są na kalafonię a nie jakiś super mocny klej. Wystarczy jak przez moment podgrzejesz obsadę przelotki zapalniczką to kalafonia przejdzie w stan płynny i będziesz mógł obrócić przelotkę oraz ustawić ją poprawnie. Po kilku sekundach kalafonią znów tężeje, więc będziesz musiał się z tym ustawianiem śpieszyć lub powtarzać podgrzewanie. Temperatura nie jest zbyt wysoka, blankowi nic nie grozi.

Miałem doradzić podgrzanie nad świeczką, ale zaniechałem, bo jak coś spieprzy (jako początkujący zwłaszcza), to z naprawy gwarancyjnej nici. W latach 90-tych tak robiłem, gdy przy różnych teleskopach zmieniałem przelotki na jednostopkowe z omotką.

podgrzejesz obsadę przelotki zapalniczką to kalafonia przejdzie w stan płynny

Zbyszek, ja mam wklejone szczytówki na kalafonię i wystarczy podgrzać suszarką do włosów. Jest o wiele bezpieczniejsza, niż ogień zwłaszcza, jeśli ktoś tego jeszcze nie robił. ;)

Zbyszek, ja mam wklejone szczytówki na kalafonię i wystarczy podgrzać suszarką do włosów. Jest o wiele bezpieczniejsza, niż ogień zwłaszcza, jeśli ktoś tego jeszcze nie robił. ;)

Jak dałem radę oddzielić digitizer od ekranu lcd , to pewnie dałbym radę z przelotką ;) Dzisiaj poszedłem rano do sklepu z reklamacją , okazało się ,że mieli drugą taką samą  , jak to mówił sprzedawca " Zamawiałem po dwie takie same" i wymienił od ręki na nową z poprawnie założonymi przelotkami . Przy okazji błysnął przy innym kliencie , który robił zakupy. Także dziękuję za pomoc i trafne diagnozy. Teraz pozostało na sucho zamontować zestaw , bo żyłka już leży na kołowrotku i jak się poszczęści to jutro na rybki :P

@Ozet pomysł ze świeczką dobry, bo ma "miękki" płomień tak jak zapalniczka jednorazowa. Mój bład, że nie wspomniałem o zapalniczkach żarowych, które się do tego nie nadają.

@Jotes suszarka suszarce nierówna. Wszystko zależy od temperatury jaką podaje ale jest jedna zasadnicza różnica. Płomień oddziaływuje na obsadę, która się błyskawicznie nagrzewa i przelotkę można ustawić palcami chwytając za obsadę oringu, która pozostaje zimna. Suszarka, czy jak już to ktoś kiedyś robił z fatalnym skutkiem - opalarka, działa obszarowo i ogrzewa nie tylko obsadę ale wszystko wokół, czyli oring oraz blank. Temperatura topnienia kalafoni to 60-80°C i bałbym się potraktować taką temperaturą blank oraz lakier na nim.

Podgrzewanie zapalniczką to 2-3 sekundy i tyleż na ustawienie, czyli bardzo krótkie grzanie i dość czasu na ustawienie. Napisz, o ile pamiętasz, ile czasu trwa podgrzewanie suszarką. A swoją drogą suszarka, która podaje powietrze podgrzane do 60°C, to prawdziwa rzadkość lub wyrób dla zawodowców. :) 

Fakt, moja suszarka to rzadkość, bo jest uszkodzona i daje sporą temperaturę przy dużym podmuchu. Taką temperaturę powinna dawać każda inna suszarka na najmniejszym podmuchu, ale może się mylę? A może się nie mylę, sprawdzać nie będę jednak na innej. I jest to moja "dyżurna" suszarka do prac wokół wędkarstwa. Ale! To właśnie z obaw o blank i lakier nie używam otwartego ognia, wolę grzać przez ok 30 sek w bezpiecznej temperaturze, niż pluć sobie w brodę, że "ręka mi się poślizgnęła" i przypaliłem lakier. Z blankiem nic się nie dzieje - zbyt mała temp.

W ogień wolę wrzucać stare i bezużyteczne kije. :)

A opalarka podobno najlepiej się nadaje do reballingu.  -_-

Edited by Jotes