Jump to content

Kierunkowanie zanęt na konkretne gatunki ryb.

wind
 Share

Recommended Posts

witajcie,

czasami tak sobie siądę i myślę ... ;), i zastanawiałem się ostatnio na sensem stosowania zanęt ukierunkowanych zapachowo na konkretny gatunek ryb. Wiem, że zapach jest tylko jedną z cech zanęty, liczy się również jej kolor, składniki, praca itp. ale wracają do zapachu, dwa tygodnie temu na Tudze używałem zanęty płociowej i złowiłem min. piękne leszcze. Płotki były, ale niewiele. Tydzień temu na tej samej rzece zanęta leszczowa przyniosła raczej mierne skutki, jeden leszczyk pod 40cm. Do tego użyliśmy również melasy.

Wczoraj znów użyłem zanęty płociowej i co?? Wiecie co ;). Płotki i płocie pokazały się na koniec i niezbyt licznie.

Skoro tak to co bym złowił używając zanęty karasiowo-linowej??

Ja mam taki podział zanęt:

Leszczowo-krąpiowe 

Płociowe

Uklejowe

Rzeczczne

Karpiowe

Żadnych innych rodzin zanęt nie znam. Bardziej ważne od zapachu jest jej praca, konsystencja i granulacja.

Kilka lat temu łowłiem leszcze w okolicach 2-3kg na kukurydzę z atraktorem truskawkowym, jako zanęty używałem pszenicy z tym samym zapachem. Zapach działał bardzo wybiórczo bo nic innego nie brało. Karpie jak najbardziej pływały w pobliżu ale tylko wygrzewały się pod powierzchnią. Truskawka to podobno zapach karpiowy a okolica obfitowała w karpie.

Osobiście jestem zdania że nie ma reguły a każda woda jest inna i wymaga indywidualnego podejścia.