wind Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 witam, zdaję sobie sprawę z tego, że jest wielu ludzi, dla których 1% jest czasem jedyną szansą na powrót do zdrowia. Są instytucje, fundacje i osoby prywatne, które bardzo potrzebują jakiejkolwiek pomocy finansowej. Ale chciałbym Was zachęcić, jeżeli będziecie mieli taką wolę, do tego aby wesprzeć instytucję o ponad 100 letniej historii w działalności wspierającej rodziców w wychowaniu swoich pociech. Instytucję tą jest Związek Harcerstwa Polskiego, którego sam byłem wiele lat członkiem, tak jak moi rodzice, ciotki, wujowie, kuzynki i kuzyni. Dziś w harcerskim mundurze biega po lesie moja córka i jestem z tego powodu dumny i szczęśliwy. Informację nt. 1% dla ZHP znajdziecie tutaj Pieniądze trafią bezpośrednio do tego właśnie szczepu, a jak są zagospodarowane możecie zobaczyć na tej stronie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 To harcerstwo jeszcze istnieje...??? Ja nie byłem nigdy, bo w moich stronach nie było tego. A szkoda, zawsze chciałem...Cel istotnie zacny i godny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 3, 2012 Author Report Share Posted February 3, 2012 Istnieje i ma się dobrze, może nie tak jak kiedyś ale działa. Wszystko zależy od instruktorów, to ludzie z pasją, którzy społecznie, za "zupełna darmochę" organizują czas naszym dzieciakom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Podziwiam tych ludzi, i całą ta akcję. Pamiętam, że zawsze chciałem być w zuchach:D NO, ale się nie udało...Za to dzieciaka na bank zapisze, jeśli organizacja będzie jeszcze funkcjonowała. Dzięki temu dzieciaki uczą się szacunku do przyrody i zwierzaków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 3, 2012 Author Report Share Posted February 3, 2012 Podziwiam tych ludzi, i całą ta akcję. Pamiętam, że zawsze chciałem być w zuchach:D NO, ale się nie udało...Za to dzieciaka na bank zapisze, jeśli organizacja będzie jeszcze funkcjonowała. Dzięki temu dzieciaki uczą się szacunku do przyrody i zwierzaków. Przede wszystkim szacunku do innych ludzi i zasad życia w grupie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Ja jak byłem młodszy (chyba 12-13 lat) to byłem zastępowym w ZHR, pamiętam pierwszy obóz harcerski 2 tygodnie w lesie gdzieś na mazurach, fajnie było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z Kętrzyna Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 To harcerstwo jeszcze istnieje...??? Ja nie byłem nigdy, bo w moich stronach nie było tego. A szkoda, zawsze chciałem...Cel istotnie zacny i godny.Oj, jeśli mówisz o naszej okolicy to było, bo sam byłem zuchem i harcerzem, moja połówka też była harcerką. Choć ją poznałem dużo dużo później...Była też próba założenia młodzieżowej ochotniczej placówki wojskowej "Strzelcy" na wzór Strzelców Podhalańskich", istnieliśmy tylko 6 miesięcy :-(... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 7, 2013 Author Report Share Posted January 7, 2013 Po roku znów zwracam się do Was z prośbą o wsparcie naszego szczepu 1% podatku. Jeśli będziecie mieli taką wolę to wszelkie informacje znajdziecie tutaj. Dla niektórych dzieciaków takie wsparcie to jedyna szansa na jakiekolwiek wakacje poza domem. Można też wspomóc szczep w dowolnym momencie finansowo lub rzeczowo. W razie potrzeby służę informacjami na PW. Z góry dziękuję w imieniu naszych harcerek i harcerzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 Siostry i Bracia , wiecie, że poza wędkarstwem zajmuję się pomocą w działalności lokalnego szczepu harcerskiego. Dla mnie to ogromna przyjemność udziału w harcerskich imprezach, rajdach, zbiórkach, akcjach charytatywnych etc. I jak co roku proszę Was o przekazanie Waszego 1% z podatku dochodowego. Wiem, że często spotyka się ludzi czy instytucje potrzebujących takiego wsparcia o wiele bardziej, często są to fundacje i organizacje zajmujące się bezpośrednio ratowaniem życia i jak najbardziej zachęcam Was do ich wsparcie. Ale gdyby zdarzyło się tak, że nie będziecie mieli konkretnego pomysłu na przekazanie takiej darowizny to zapraszam na stronę naszego szczepu. Znajdziecie tu wszystkie informacje jak przekazać swój 1% i możecie też zobaczyć, na co zostaną one spożytkowane. Za uczciwe i celowe wykorzystanie darowizn ręczę własną głową ponieważ znam i od lat współpracuję z kadrą instruktorską. Za ewentualne wsparcie dziękuję w imieniu naszych dzieciaków, kadry i własnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 19, 2016 Author Report Share Posted January 19, 2016 Znów nadszedł czas rozliczeń z najpopularniejszym z urzędów w naszej Ojczyźnie. Jak co roku zwracam się z prośbą o wsparcie Waszym 1% działalności naszego szczepu. Jak spożytkowane są pieniądze w trakcie bieżącej działalności możecie zobaczyć w Galerii, wystarczy wybrać interesujący rok. Zdaję sobie sprawę, że często spotykacie bardzo dramatyczne apele o pomoc i zachęcam Was gorąco aby je wesprzeć, ale gdyby się okazało, że możecie wspomóc nasze dzieciaki będę Wam wdzięczny. Wszelkie informacje techniczne odnośnie sposobu przekazania darowizny również na stronie Szczepu je znajdziecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted January 25, 2016 Report Share Posted January 25, 2016 Naprawdę warto, musimy zacząć zwracać uwage na innych a nie tylko na siebie samego! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 W sumie wolę oddać ten 1% na chorego żeby się leczył niż na ojca prowadzącego żeby szkołę otwierał swoją Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 Prawda swoją drogą większy z niego biznesmen niż z niejednego... biznesmena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 W sumie wolę oddać ten 1% na chorego żeby się leczył niż na ojca prowadzącego żeby szkołę otwierał swoją Zwróć uwagę, że to nie Ty oddajesz, tylko dysponujesz 1% swojego podatku, który i tak musiałbyś oddać do budżetu, więc to żadne poświęcenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 No coś w tym jest choć tu nie widzę tego jako poświęcenia tylko dobrą wolę z mojej strony. Tak czy siak muszę oddać jak sam zauważyłeś więc przynajmniej wybiorę sobie na co oddaję i po co. Szkoda że nie można w ten sposób dysponować większą częścią swoich podatków bo jak widzę co się dzieje aktualnie to mi ręce opadają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 A co się dzieje np? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 chociaż by ta opcja która na szczęście jeszcze nie przeszła co chcieli dać na szkołę rydzyka 22mln a teraz kombinują żeby tam 50mln pchać z pieniędzy podatników tak na prawdę. nie wiem czy nie urażam teraz czyichś uczuć moją antyklerykalną postawą ale no cóż... wolałbym żeby te pieniądze pchnęli na przykład w służbę zdrowia policję czy choćby naprawę dróg i pokończenie tych wszystkich obwodnic co to je robią i skończyć nie mogą Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Nie dostanie tak, to dostanie inaczej. Za mocno poszło w eter te "22 mln PLN" stąd informacja o wycofaniu. Po drugie, ten twój procent nie jest obowiązkowy na pit-cie. Możesz, ale nie musisz przeznaczać. Niekiedy te parę groszy, które można za to uzbierać - przydadzą się niejednemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 No wiem dla tego żałuję że nie można właśnie większego % swojego pitu rozdysponować według własnego uznania. Przeciętny obywatel miałby większą zdolność wpływu na państwo. I nie mówię tu o możliwości pchania pieniędzy w co się chce tylko na przykład żeby było kilka albo kilkanaście opcji do wyboru w co i w jakich ilościach ktoś chce wpłacać swoje pieniądze z podatków i tyle... co prawda zdaję sobie sprawę że w dupie byłem i g widziałem i to co mówię jest wysoce mało prawdopodobne żeby miało rację bytu bez zrobienia większego burdelu w naszym kraju (jesteśmy z natury nieprzewidywalnym narodem ) ale komunizm też był systemem utopijnym nie mającym prawa bytu a i tak próbowali go wprowadzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Tak na prawdę nie masz wpływu na to gdzie i na co pójdą te pieniądze. To, że je gdzieś przeznaczysz.. nie oznacza, iż zmieniasz komuś "świat". Tak naprawdę nie masz wpływu na co pójdą. Pro po pit nie jest twój, a podatek..to obowiązkowy ustawowy wymóg każdego pracującego (płacącego podatki) obywatela. Państwo też musi mieć na tą "służbę zdrowia", na "Policję i inne służby", na renty. Czy obywatel ma władzę nad tym Państwem, robią z nami co chcą - już jeden polityk powiedział "ciemny lud to kupi", jakbyś wiedział jakie są struktury w Państwowych spółkach, co się dzieje w urzędach- to byś troszkę inaczej postrzegał tą "cukierkową powłokę". Akurat mam kolegę w pracy z PO, informatyka z PISu, więc się "osłuchałem" Na stan dzisiejszy żyje sobie po swojemu i nie do końca wtrącam się w to całe "ble", ja nie robię im problemu, to oni też mi nie robią i żyjemy sobie w zgodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Dokładnie, Kamil ma 100% racji. Dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego co dzieje się wokół nad, nie mówiąc już tylko o podatkach... Pierwszy z brzegu przykład Bolka tudzież naszego wspaniałego Leszka, ale szczerze mówiąc to było akurat do przewidzenia więc bardzo zaskoczony nie jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts