Jump to content

Dobór wędki - po raz setny

Recommended Posts

Witam!

Wiem, ze takich tematow byla kupa ale ja juz mam taki metlik w glowie, ze mam chwile zwatpienia i slabosci i chce odpusic sobie te cale rybkowanie... Do rzeczy ;)

Rybki glownie lowie jak szwagier z wujkiem juz nie moga.. ;) Chce kupic wedke tak do 300zł z kolowrotkiem. Na co? Glownie chodzi o karpia.. Sam nie wiem jaka metoda chce lowic.. Jak karpia to najlepiej grunt tak? Ale ja chcialbym tez moc polapac inne rybki.. a skoro inne to na splawik.. Nie umiem tego pogodzic.. Nie chce kupowac 10 wedek na kazdy rodzaj ryby :) Ja mam swoja wedke, ktora juz widziala wszystko :) taka z bazaru za 25zł ale lapalem na nia juz na splawik, spinning, grunt a nawet zywca. Zawsze sobie jakos radzilem. 

Gdzie lowie? 

-Zalew(ale to juz taki tyl zalewu zwany u nas rzeka bo sie zwęża gdzie woda jest gladka i stojaca chyba ze wieje :D),

-jeziorko

-staw

Tu jest ten problem. Generalnie to jaka wedke na karpia kupic to ja wiem... tylko w kazdym temacie pisze ze jak ,,ta,, wedka to nie na splawik, jak na splawik to nie nadaje sie na grunt bo miekka, twarda itd. Pytalem goscia w wedkarskim to sam nie wiedzial.. Kogo ja mam kurde pytac juz :( wezcie pomozcie... Chcialbym wedke typowo na karpia zeby mozna go lapac na grunt ale zarazem przy lapaniu ta wedka na splawik nie zostalbym potepiony.. Np zrobic jakis uniwersalny zestaw na splawik typu co sie zlapie na tego robaka to tysz bedzie! 

teraz juz nawet nie wiem co to jest ten feeder... czy to ta zwykla wedka czy picker to jest zwykla wedka.. 

Tak bardzo chce a tak bardzo tego nie moge obczaic! Najchcetniej wzialbym kawalek bambusa i sam sobie zrobil wedke marzen.

Nie robie sobie jaj. Potrzebuje pomocy... Na ryby ze szwagrem mam jechac w przyszla niedziele :)

czytalem o tych wedkach:

-Konger Carbomaxx Team 

-Jaxon Extera Carp 

-Shimano Alivio CX i DX Specimen  

-Tandem Baits Challenger (jednak jakos to Tandem mnie nie przekonuje)

-Daiwa Black Widow 

-Robinson Aquarius Carp 

-Dragon Thytan Carp 

-Maver Abyss 

przy zadnej nie doczytalem sie nic o splawikowaniu i o ewentualnych innych rybach bo to ponoc typowe ,karpiowki,
Edited by PucioHenzap

Łukasz nie cuduj, kup feedera Konger (może być Carbomax ale niekoniecznie), kup jeszcze bata 6m (też Konger, bo nawet te tanie są stosunkowo dobrze wyważone) i wio.

Łukasz nie cuduj, kup feedera Konger (może być Carbomax ale niekoniecznie), kup jeszcze bata 6m (też Konger, bo nawet te tanie są stosunkowo dobrze wyważone) i wio.

No właśnie o to chodzi. sam nie sprecyzowałes co kupic dokładnie ;) chce kupic jedna wędkę na karpiucha ale taka żebym mógł założyć spławik na inne ryby albo grunt inny niż na karpia ale to to samo chyba w sumie

czytalem o tych wedkach:

przy zadnej nie doczytalem sie nic o splawikowaniu i o ewentualnych innych rybach bo to ponoc typowe ,karpiowki,

Nie ponoć ale wręcz na pewno. Hmm... jeżeli te karpie nie będą za duże to proponowałbym wędzisko typu float, dasz radą powędkować na spławik i lekki gruncik. I na żywca się nada.

Ale najpewniej bym się czuł posiadając zestaw, jaki proponuje @Ozet, czyli feeder i bat. Nazw firm nie podam, każdą wędkę powinieneś w miarę możliwości zważyć w ręku i dobrać w/g własnego upodobania.

Nie ponoć ale wręcz na pewno. Hmm... jeżeli te karpie nie będą za duże to proponowałbym wędzisko typu float, dasz radą powędkować na spławik i lekki gruncik. I na żywca się nada.

Ale najpewniej bym się czuł posiadając zestaw, jaki proponuje @Ozet, czyli feeder i bat. Nazw firm nie podam, każdą wędkę powinieneś w miarę możliwości zważyć w ręku i dobrać w/g własnego upodobania.

Gorzej niż z autami przy tym :| kurde chodzi mi ciagle o jedna wędkę ale widzę ze muszę mieć dwie

ale widzę ze muszę mieć dwie

Najlepsze wyjście. Zaopatrz się w bata powiedzmy 6m, to najbardziej uniwersalna długość, do tego feeder o cw do 100g, będzie odpowiedni do gruntowych łowów i od biedy może posłużyć jako żywcówka.

Najlepsze wyjście. Zaopatrz się w bata powiedzmy 6m, to najbardziej uniwersalna długość, do tego feeder o cw do 100g, będzie odpowiedni do gruntowych łowów i od biedy może posłużyć jako żywcówka.

Nie dokońca zrozumiałeś o co mi chodzi :) chodzi głownie o karpia. Tylko żeby można łapać tego karpia na spławik i na grunt. O Żywcu nie ma mowy. Na żywca inna wędkę kupie kiedyś tam. Chce wędkę na karpie karasie liny plotki i te nasze tradycyjne :) na szczupaki sandacze itd mam spinninga szwagrowego.

To wracamy do opcji float.

Drogi Panie,

jestem trudnym nowicjuszem i nie sa mi specialnie znane takie okreslenia. Float to taka najzwyczajneisza splawikowka tak? To znowu sie gryzie. 

Najlepiej chyba bedzie kupienie karpiowki ( na nia moge lapac inne ryby na grunt no nie?) oraz innej zwyklej splawikowki takiej jak float. Czy to najelpsze rozwiazanie skoro juz trzeba cos zdecydowac?

jeżeli te karpie nie będą za duże to proponowałbym wędzisko typu float, dasz radą powędkować na spławik i lekki gruncik.

Wędzisko o długości 3-5m i c.w. do 40g.

Wędzisko o długości 3-5m i c.w. do 40g.

ok. jakies konkrety?

Edit. 2h rozmawiałem z gościem znającym temat i powiedział żebym kupił sobie karpiówke jako ,ciężka, gruntowke a do tego odleglosciowke Mikado na spławik. To ma sens?

Edited by PucioHenzap

Chce kupic wedke tak do 300zł z kolowrotkiem. Na co? Glownie chodzi o karpia.. Sam nie wiem jaka metoda chce lowic.. Jak karpia to najlepiej grunt tak? Ale ja chcialbym tez moc polapac inne rybki.. a skoro inne to na splawik.

Nie chce kupowac 10 wedek na kazdy rodzaj ryby Ja mam swoja wedke, ktora juz widziala wszystko taka z bazaru za 25zł ale lapalem na nia juz na splawik, spinning, grunt a nawet zywca. Zawsze sobie jakos radzilem. 

Gdzie lowie? 
-Zalew(ale to juz taki tyl zalewu zwany u nas rzeka bo sie zwęża gdzie woda jest gladka i stojaca chyba ze wieje ),
-jeziorko
-staw

No dobra, skoro się upierasz... Rozumiem, że wędkarstwo jest Ci obce a połów ryb jedynie dodatkiem do mile spędzanego czasu ze szwagrem i wujkiem. Można i tak, i faktycznie nie ma sensu wpadać w paranoję posiadania ton sprzętu tym bardziej, ze ściśle określiłeś ile możesz wydać.

Moje propozycje wymagałyby dłuższego uzasadnienia ale w tej sytuacji to chyba bezcelowe, więc ograniczę się do minimum.

Wędzisko w wersji z cw 30-80g i długości 390cm. Na wymienione wody wielkiego obciążenia nie potrzebujesz ani daleko zarzucać też nie będziesz a wędeczka powinna pozwolić na bezpieczny hol karpika do 8kg. Będzie też dostatecznie się uginała przy spławiku, nie będzie rwać pysków ryb przy każdym zacięciu no i mieści się w Twoich oczekiwaniach.

Kołowrotek w rozmiarze 300, czyli oznaczony numerkiem 005090730. Wybór zdeprymowany przez cenę oraz dwie szpule, które będą Ci potrzebne. Wolny bieg to bonus abyś mógł spróbować nowych technik i rozwiązań, które wpadną do głowy.

Żyłka główna a właściwie to dwie. Na karpika kup 0,3mm a na spławik 0,2mm. Żyłki pakowane są po 300m na szpulę a to wskazuje, że na karpia będziesz miał ją na dwa razy, a na spławik (na drugą szpulę) wejdzie prawie cała. Reszta się nie zmarnuje, gdyż wykorzystasz ją jako przyponówkę w zestawach na karpia.

Przyponówki jednak będą Ci potrzebne i tu proponuję dwie, 0,12 pod spławik i 0,14 do gruntu na inne ryby niż karp.

W sumie ok 240zł plus koszt przesyłki a to wskazuje, że wystarczy jeszcze na "środki" aby ze szwagrem i wujkiem odczarować nowe nabytki aby się sprzęt "nie rozeschł". ;)

No dobra, skoro się upierasz... Rozumiem, że wędkarstwo jest Ci obce a połów ryb jedynie dodatkiem do mile spędzanego czasu ze szwagrem i wujkiem. Można i tak, i faktycznie nie ma sensu wpadać w paranoję posiadania ton sprzętu tym bardziej, ze ściśle określiłeś ile możesz wydać.

Moje propozycje wymagałyby dłuższego uzasadnienia ale w tej sytuacji to chyba bezcelowe, więc ograniczę się do minimum.

Wędzisko w wersji z cw 30-80g i długości 390cm. Na wymienione wody wielkiego obciążenia nie potrzebujesz ani daleko zarzucać też nie będziesz a wędeczka powinna pozwolić na bezpieczny hol karpika do 8kg. Będzie też dostatecznie się uginała przy spławiku, nie będzie rwać pysków ryb przy każdym zacięciu no i mieści się w Twoich oczekiwaniach.

Kołowrotek w rozmiarze 300, czyli oznaczony numerkiem 005090730. Wybór zdeprymowany przez cenę oraz dwie szpule, które będą Ci potrzebne. Wolny bieg to bonus abyś mógł spróbować nowych technik i rozwiązań, które wpadną do głowy.

Żyłka główna a właściwie to dwie. Na karpika kup 0,3mm a na spławik 0,2mm. Żyłki pakowane są po 300m na szpulę a to wskazuje, że na karpia będziesz miał ją na dwa razy, a na spławik (na drugą szpulę) wejdzie prawie cała. Reszta się nie zmarnuje, gdyż wykorzystasz ją jako przyponówkę w zestawach na karpia.

Przyponówki jednak będą Ci potrzebne i tu proponuję dwie, 0,12 pod spławik i 0,14 do gruntu na inne ryby niż karp.

W sumie ok 240zł plus koszt przesyłki a to wskazuje, że wystarczy jeszcze na "środki" aby ze szwagrem i wujkiem odczarować nowe nabytki aby się sprzęt "nie rozeschł". ;)

dzieki wielkie :) masz moze jakiś konkretny model na myśli?

Edit: ok juz wiem, :D

Edited by PucioHenzap