gentleman24 Posted July 3, 2015 Report Share Posted July 3, 2015 (edited) JESZCZE bym poprosił o porade a mianowicie WĘZŁY WĘDKARSKIEINTERESUJĄ MNIE 3 WĘZŁY;1.)(przynęta+przypon stalka)-(żyłka) LUB (przynęta+agrafka krętlik)-żyłka.2.)Jak przymocować żyłkę do szpuli kołowrotka?3.)Jakim węzłem połączyć żyłkę z żyłką? Edited July 3, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 4, 2015 Report Share Posted July 4, 2015 (edited) 1. Węzeł Trilene - najlepszy do wszystkiego (żyłka i plecionka), mocny i szybki do wykonania. Od siedemdziesiątych lat tylko ten stosuję. Trilene 2. Ja robię zwykłą pętelkę i zakładam na szlingę na szpulę, ale jeśli chcesz to możesz poszukać w podesłanym przeze mnie materiale i wybrać coś samemu. Do wyboru, do koloru. 3. Ja stosuję baryłkowy, zderzakowy. Baryłkowy Edited July 4, 2015 by Jotes 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 4, 2015 Report Share Posted July 4, 2015 W tym temacie znajdziesz link do odpowiedniej strony. Znów "szukajka" się kłania. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 6, 2015 Report Share Posted July 6, 2015 (edited) Stosowane przeze mnie węzły: - "trzy końce" zachowuje niemal 100% mocy linki - dobrym rozwiązaniem jest też łącznik bezwęzłowy - "zderzakowy" niezawodny przy wiązaniu żylka/polecionka i linek o różnej średnicy - przy łowieniu troci w styczniu-lutym stosuję "kocią łapę" - do wiązania żyłki (podkładu) na szpuli: Edited July 6, 2015 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 6, 2015 Author Report Share Posted July 6, 2015 (edited) WIELKIE DZIĘKI,BARDZO MI POMOGLIŚCIE. Edited July 6, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 25, 2015 Author Report Share Posted July 25, 2015 (edited) Jeszcze jest węzeł RAPALA tak zwany knot. Edited July 25, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 (edited) Jeszcze jest węzeł RAPALA tak zwany knot. Bez sensu. Nie dość, że wyjątkowo skomplikowany, to przy tylu załamaniach linki i zmianach kierunku jej przebiegu, mam poważne wątpliwości czy zachowuje chociaż 50% wytrzymałości. W porównaniu do "klinczowego" i "palomara", stosowanie tego węzła zakrawa na masochizm... Ps Knot, to po angielsku węzeł, a potocznie to coś "sknoconego" czyli popsutego i tak oceniłbym ten węzeł. Ps2 Warto może go zastosować tylko wówczas gdy nie stosujemy agrafki, a chcemy zachować niezakłóconą, swobodną pracę woblera. Edited July 26, 2015 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts