gentleman24 Napisano 22 Września 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 22 Września 2015 Dziekuję Panie Alexspin,oraz Panie Papilon. Myślę,że taka plecionka 0,15 ma to do siebie,że mogę spiningować zarówno dużymi,jak i mniejszymi przynętami około 6-8gram i będą daleko lecieć. Dalekie zarzucanie lekkich przynęt na plecionce 0.18-0.20 mogło by być trudniejsze. W każdym razie co do Sufixa,to im grubsza/mocniejsza plecionka tym jest tańsza a te cienkie 0,10-0,12mm są najdroższe i różnica nie jest mała,ponieważ ja za plecionke o średnicy 0,15mm zapłaciłem 72zł a 0,10mm kosztuje u tego samego sprzedawcy -100zł WSZYSTKO JASNE-DZIĘKUJĘ PANOM ZA POMOC I NIE ZAWRACAM GŁOWY
grzybek Napisano 22 Września 2015 Zgłoszenie Napisano 22 Września 2015 Wracając do meritum żyłka/plecionka tej pierwszej używałem do łowienia okoni. Ostatnio zmieniłem zdanie. Jak się okazuje od kilku lat są już tak przyjazne, lekkie kijki, cieniutkie plecionki oraz wspaniałe, małe przynęty na okonia, że musiałem się jakoś przystosować. Dostępne są plecionki 0.02mm, patyczki z CW do 2g, że w głowie się nie mieści. Na ten czas łowię plecionką 0.04mm i główkami 4-5g żeby przyzwyczaić się do nowego typu przynęt. W większości są to 2" Keitechy. Plecionka taka leci z małymi przynętami hen daleko, niewyobrażalnie dla przekrojów 0.12mm. Jak ciągle powtarzam znane powiedzenie: "człowiek uczy się całe życie i głupim umiera" To ma wciąż głęboki sens i nie zmienia się dla nikogo. Na cienkiej lince dokładniej wyczuwa się brania, jest mniejszy opór na przelotkach i mniejszy balon w wodzie. Lepszy kontakt z przynętą i rybą.
Alexspin Napisano 23 Września 2015 Zgłoszenie Napisano 23 Września 2015 (edytowane) (...)Myślę,że taka plecionka 0,15 ma to do siebie,że mogę spiningować zarówno dużymi,jak i mniejszymi przynętami około 6-8gram i będą daleko lecieć. Dalekie zarzucanie lekkich przynęt na plecionce 0.18-0.20 mogło by być trudniejsze.(...) Przekonasz się, że do lekkich przynęt - 0,15mm to już spadochron. Do spinningu z brzegu morza nie używam plecionki grubszej niż 0,14mm, a na dorsze z kutra nie przekraczam 0,20mm. Jak pisałem, do łowienia okoni i sandaczy używam 0,08mm i uważam, że to za grubo, ale jakoś nie mam zaufania do "pajęczynek", tym bardziej, że jeziorka w których głównie spinninguję obfitują w zaczepy. Edytowane 23 Września 2015 przez Alexspin
MocnyDolnik Napisano 3 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Nie mam ochoty dodawać nowego tematu o plecionkach jakich juz masa na forach. Chciałbym jednak załączyć swój kalkulator podkładu. Jeżli jestes młodym wędkarzem i budżet masz nie tęgi. I szkoda kasy lub jej brak na zapasową szpulę, lub nie masz jak nawinąć na maszynce. Niżej pilk excela , ktory otworzysz w OpenOffice lub Microsoft Office. Testowałem go z kolegami margines błędu jest oczywiście i jezeli lączysz żyłkę z plecionką, to zawsze trochę daję mniej podkładu niż on wylicza szczegolnie jeżeli widzsz, że plecionka może być grubsza lub jest sztywna nie jest tzw. smoth albo slick. Zawsze to jakieś orientacyjne porównanie , które pozwoli Ci ogarnąć co założyć na szpulę. kalkulator_podkladu.ods Edytowane 3 Czerwca 2019 przez MocnyDolnik
Jotes Napisano 3 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Czerwca 2019 Masz tutaj szybszy sposób przeliczania pojemności szpuli. Ja zawsze z tego korzystam. ;) 1
MocnyDolnik Napisano 3 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Czerwca 2019 dzięki, widziałem kiedyś coś takiego i szczerze przyznam , że nawet szukalem.
Alexspin Napisano 3 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Jotes napisał: Masz tutaj szybszy sposób przeliczania pojemności szpuli. Ja zawsze z tego korzystam. Jarku, dobre do żyłek. W uwagach napisano wytłuszczonym drukiem: Cytat Przelicznik nie sprawdza się w przypadku plecionki, która nie ma okrągłego przekroju! i nie ma na to rady. Kiedyś poeksperymentowałem i przyjąłem sobie za bazę do przybliżonego ustalania ilości plecionki plecionki, szpulę, która mieściła 200m żyłki 0,18mm i identycznie zapełniało tę szpulę 150m plecionki opisanej 0,08. Jednak zawsze jest to wróżenie z fusów. Najlepszą metodą jest nawinięcie plecionki na szpulę zapasową, uzupełnienie podkładem i przewinięcie na szpulę główną. Problem pojawia się gdy dystrybutor nie oferuje kołowrotka z zapasową szpulą, a to taki dobry zwyczaj. JAXON na początku swojego istnienia na rynku oferował w komplecie dwie zapasowe szpule, ale teraz już zaniechał tej "rozrzutności" Ps Kalkulator pojemności z wyliczeniem podkładu: https://kalkulator-zylek.pl.tl/ ale to też nie sprawdza się przy plecionkach. Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Alexspin 1
Jotes Napisano 3 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Alexspin napisał: Jarku, dobre do żyłek. W uwagach napisano wytłuszczonym drukiem: Wiem Alku, czytałem to ze zrozumieniem. Ale pominąłeś malutką drobnostkę, na którą ja zawsze zwracam uwagę: Cytat UWAGAWyniki generowane przez przelicznik należy traktować bardzo orientacyjnie. I, co ważne, biorę na to poprawkę nawet podczas nawijania żyłek. Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Jotes 1
Alexspin Napisano 4 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Czerwca 2019 Jarku, w pełni zgadzam się z Tobą. 1
Rekomendowane odpowiedzi