Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziekuję Panie Alexspin,oraz Panie Papilon.

Myślę,że taka plecionka 0,15 ma to do siebie,że mogę spiningować zarówno dużymi,jak i mniejszymi przynętami około 6-8gram i będą daleko lecieć. :) Dalekie zarzucanie lekkich przynęt na plecionce 0.18-0.20 mogło by być trudniejsze.

W każdym razie co do Sufixa,to im grubsza/mocniejsza plecionka tym jest tańsza a te cienkie 0,10-0,12mm są najdroższe i różnica nie jest mała,ponieważ ja za plecionke o średnicy 0,15mm zapłaciłem 72zł a 0,10mm kosztuje u tego samego sprzedawcy -100zł :o

WSZYSTKO JASNE-DZIĘKUJĘ PANOM ZA POMOC I NIE ZAWRACAM GŁOWY B)

Napisano

Wracając do meritum żyłka/plecionka tej pierwszej używałem do łowienia okoni.

Ostatnio zmieniłem zdanie.

Jak się okazuje od kilku lat są już tak przyjazne, lekkie kijki, cieniutkie plecionki oraz wspaniałe, małe przynęty na okonia, że musiałem się jakoś przystosować.

Dostępne są plecionki 0.02mm, patyczki z CW do 2g, że w głowie się nie mieści.

Na ten czas łowię plecionką 0.04mm i główkami 4-5g żeby przyzwyczaić się do nowego typu przynęt.

W większości są to 2" Keitechy.

Plecionka taka leci z małymi przynętami hen daleko, niewyobrażalnie dla przekrojów 0.12mm.

Jak ciągle powtarzam znane powiedzenie: "człowiek uczy się całe życie i głupim umiera"

To ma wciąż głęboki sens i nie zmienia się dla nikogo.

Na cienkiej lince dokładniej wyczuwa się brania, jest mniejszy opór na przelotkach i mniejszy balon w wodzie.

Lepszy kontakt z przynętą i rybą.

Napisano (edytowane)

(...)Myślę,że taka plecionka 0,15 ma to do siebie,że mogę spiningować zarówno dużymi,jak i mniejszymi przynętami około 6-8gram i będą daleko lecieć. :) Dalekie zarzucanie lekkich przynęt na plecionce 0.18-0.20 mogło by być trudniejsze.(...)

Przekonasz się, że do lekkich przynęt - 0,15mm to już spadochron. Do spinningu z brzegu morza nie używam plecionki grubszej niż 0,14mm, a na dorsze z kutra nie przekraczam 0,20mm.

Jak pisałem, do łowienia okoni i sandaczy używam 0,08mm i uważam, że to za grubo, ale jakoś nie mam zaufania do "pajęczynek", tym bardziej, że jeziorka w których głównie spinninguję obfitują w zaczepy.

Edytowane przez Alexspin
  • 3 lata później...
Napisano (edytowane)

Nie mam ochoty dodawać nowego tematu  o plecionkach jakich juz masa na forach. Chciałbym jednak załączyć swój kalkulator podkładu. Jeżli jestes młodym wędkarzem i budżet masz nie tęgi. I szkoda kasy lub jej  brak na zapasową szpulę, lub nie masz jak nawinąć na maszynce. Niżej pilk excela , ktory otworzysz w OpenOffice lub Microsoft Office. Testowałem go z kolegami margines błędu jest oczywiście i jezeli lączysz  żyłkę z plecionką, to  zawsze trochę daję mniej podkładu niż on wylicza szczegolnie jeżeli widzsz, że plecionka może być grubsza lub jest sztywna nie jest tzw. smoth albo slick. 

Zawsze to jakieś orientacyjne porównanie , które pozwoli Ci ogarnąć  co założyć  na szpulę.

kalkulator_podkladu.ods

Edytowane przez MocnyDolnik
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Jotes napisał:

Jarku, dobre do żyłek. W uwagach napisano wytłuszczonym drukiem:

Cytat

Przelicznik nie sprawdza się w przypadku plecionki, która nie ma okrągłego przekroju!

i nie ma na to rady. Kiedyś poeksperymentowałem i przyjąłem sobie za bazę do przybliżonego ustalania ilości plecionki plecionki, szpulę, która mieściła 200m żyłki 0,18mm i identycznie zapełniało tę szpulę 150m plecionki opisanej 0,08. Jednak zawsze jest to wróżenie z fusów.

Najlepszą metodą jest nawinięcie plecionki na szpulę zapasową, uzupełnienie podkładem i przewinięcie na szpulę główną. Problem pojawia się gdy dystrybutor nie oferuje kołowrotka z zapasową szpulą, a to taki dobry zwyczaj. JAXON na początku swojego istnienia na rynku oferował w komplecie dwie zapasowe szpule, ale teraz już zaniechał tej "rozrzutności"

Ps

Kalkulator pojemności z wyliczeniem podkładu: https://kalkulator-zylek.pl.tl/  ale to też nie sprawdza się przy plecionkach.

Edytowane przez Alexspin
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Alexspin napisał:

Jarku, dobre do żyłek. W uwagach napisano wytłuszczonym drukiem:

Wiem Alku, czytałem to ze zrozumieniem. Ale pominąłeś malutką drobnostkę, na którą ja zawsze zwracam uwagę:

Cytat

UWAGA
Wyniki generowane przez przelicznik należy traktować bardzo orientacyjnie. 

I, co ważne, biorę na to poprawkę nawet podczas nawijania żyłek. ;)

Edytowane przez Jotes