Skocz do zawartości

Lekki zestaw spinningowy - 200 zł

JachuWojtan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Okoniowi da radę na pewno, ale to nie wędzisko okoniowe, więc lepiej zadać pytanie, czy okoń da radę...? ;)

To tak, jakbyś kupił sztucer na dzika i poszedł polować z nim na zające... :P

Edytowane przez Alexspin

Rozumiem, lecz chyba bardziej będzie mi odpowiadała. Nad moim terenem powstaje zalew już wkrótce i na pewno pojawią się większe rybki (sandacze, leszcze, szczupaki, czy sumy) Chyba jednak się na nią zdecyduje, a od czasu do czasu na okonie z tym sztucerem pójdę i zobaczymy co będzie  :D

Twój wybór. Wędzisko na pewno dobrej jakości.

O sumach przy tym zestawie nawet nie marz, chyba, że takie ciut powyżej wymiaru ochronnego, a leszcza owszem możesz skusić malutką wirówką nr 00-1, miniwoblerkiem lub smużakiem, ale to też nie tym wędziskiem.

Jeśli się na nie zdecydujesz, to od razu zaabonuj odpowiednie przynęty (sandacz, szczupak) i plecionkę 0,14. ;)

Edytowane przez Alexspin

Nie znam tej firmy.

Bardzo lekki to jest model WJ-RAX27008 i model WJ-RAX27020.

Ps

Jeśli to jest ten to daruj sobie, zobacz co piszą o przelotkach

Przelotki wypełnione ceramiką

chłam, prymityw, paskuda!

Edytowane przez Alexspin

Okej dzięki wielkie rozjaśniłeś mi umysł xD Chyba zostanę przy Jaxonie, nic lepszego w tej cenie nie dostanę, chciałbym kija, który bedzię na okonie, pstrąg, ale też szczupaki i sandacze. Ale raczej takiego nie ma, a już napewno w tych cenach. Zastanawiam się jeszcze nad Robinsonem, ale chciałbym czasem na coś mniejszego i coś mniejszego połapać :)

Niestety, nie ma wędzisk uniwersalnych.

Ten JAXON z mojego pierwszego linku na pewno zda egzamin jako pierwsze wędzisko spinningowe. Nie jest to sprzęt specjalistyczny, ale na pewno zda egzamin zarówno przy połowie okoni i sandaczy. Trochę słabiej ze szczupakami, ale raczej niewiele jest w naszych wodach okazów rekordowych tej ryby, a z takim około 70cm spokojnie da sobie radę.

Nie sugeruj się tą dolną granicą CW 5g, spokojnie obsłuży przynęty 2-3 gramowe, a i przekroczenie górnej granicy o 2-3 gramy też nie spowoduje katastrofy, ale w tę stronę nieco ostrożniej, wyrzut musi być płynny, mniej dynamiczny niż przy mniejszej wadze przynęt.

Weź też pod uwagę to, że jest to wędzisko kompozytowe, a więc praktycznie niemal niezniszczalne, a to na początek też jest ważne.

Edytowane przez Alexspin

Mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego ta wędka (Robinson) nie nadaje się na mniejsze ryby? Pytam tak z ciekawości, bo dotychczas łowiłem głównie metodą spławikową i nie mam doświadczenia w spinningu. Czy chodzi o to, że tą wędką nie dam rady zarzucić małymi przynętami (ok.5gr) na które brałby okoń, leszcz? Czy może wędka jest za sztywna na te ryby i nie będę czuł brania ? :P

Edytowane przez JachuWojtan

Nie miałem jej w ręku, więc nic nie mogę powiedzieć o akcji,

Po pierwsze jeśli w opisie producent dedykuje ją pod sandacza, to będzie sztywna. Sandacz ma bardzo twarde szczęki, więc zacięcie musi być mocne, do tego wędzisko powinno być stosunkowo sztywne i z natury nierozciągliwa plecionka. Natomiast okoń ma bardzo delikatny pyszczek i najczęstszą przyczyną zejścia z haka jest rozerwanie warg podczas holu zbyt sztywnym wędziskiem i do tego przy użyciu plecionki, lub mało rozciągliwej żyłki.

Po drugie przy dolnej granicy CW 8g, wyrzucisz przynętę nawet i 1g ale wędzisko nie będzie się ładować i nie przekaże własnej dynamiki, więc rzuty będą znacznie krótsze, a praca przynęty gorzej wyczuwalna.

Tutaj masz całe spektrum wędzisk w cenie około 100.- zł dostępnych w sklepie, w którym dokonuję 99% moich zakupów (pomiń wszystkie teleskopy). Wybór jest ogromny, więc polecane przeze mnie wędziska nie są jedynymi w tej cenie. Dobre wędziska ma MIKADO, DRAGON, KONGER. Możesz w tym asortymencie wybierać do woli.

Czytając to Forum i inne na pewno napotkasz negatywne opinie o JAXON-ie, ale w większości jest to powielanie czyichś opinii bez faktycznych własnych doświadczeń. Używam sprzętu JAXON-a od około 20-tu lat i jeszcze się nie zawiodłem. Stąd moje polecenia dotyczą ich wędzisk.

Do tego jest niezaprzeczalnym faktem, że JAXON ma ceny o 30-40% niższe niż oferty porównywalnych wyrobów innych firm. Stąd prosty wniosek że wędzisko JAXON-a za 100.- zł będzie na podobnym poziomie co wędzisko innej firmy w cenie 130.- zł, natomiast na pewno gorsze od wędziska innej firmy za 150-200 zł. Patrząc z drugiej strony, wędzisko JAXON-a za 100.- zł będzie na pewno reprezentowało lepszy poziom niż wędzisko innej firmy w tej samej cenie.

Na pewno przyzwoite w tym zakresie cenowym są też X-Plode, X-Plode Ul, Troker Spin L, Spirado, Carbomaxx Ul. Porównaj sobie ich parametry - CW/długość/masę/cenę - i spróbuj wyciągnąć wnioski.

@Tammy, mam tę wędkę w dwóch CW 5-20 i 10-40, uważam, że dla początkującego spinningisty jest na dobrym poziomie, pozwoli na opanowanie techniki, jest wytrzymała i nie "wyciągnie" z kieszeni nadmiaru kasy.

Ps

Absolutnie nie upieram się przy JAXON-ie, bo to moje subiektywne preferencje.

Ps2

Przypominam, że w pierwszym moim poście sugerowałem inne wędzisko, ale @Jachu nie zaakceptował poziomu cenowego.

Edytowane przez Alexspin

No właśnie, nastawiam się na mniejsze ryby, ale ryzyko złowienia szczupaka w moich terenach jest i to spore. Dlatego myślę użyć specjalny przypon, ale stalka czy coś innego? :) A z przynęt, co jeszcze polecacie, jakieś gumy?

ja łowie na spinning głównie szczupaki i nigdy nie zakładam przyponow, nie straciłem żadnej przynęty przez szczupaka. Po co odstraszać rybę jakimś stalowym czy fluorocarbonowym badziewiem? Ograniczamy szansę na powodzenie, chyba że uczęszczasz na łowiska o zerowej presji a ryby chętnie gryzą choćby i gumę 15cm na sznurku od snopowiazałki?

Nie w pełni się zgadzam. Przy obecnej technologii stosowanie przyponów stalowych, to w penym stopniu anachronizm, ale wbrew pozorom przypon wolframowy, a jeszcze lepiej tytanowy (nie ma tendencji do skręcania się), nie odstraszają ryb. Szczupak ma go w nosie a okoń ignoruje. Niewielki wpływ może mieć na brania sandacza, ale generalnie też nie przeszkadza w jakiś znaczący sposób. Zdecydowanie nie należy stosować przyponów przy łowieniu jaziokleni i pstrągów, to ryby o świetnym wzroku, bardzo ostrożne i nieufne.

Natomiast generalnie nie stosuję fluorokarbonu, bo żeby faktycznie zabezpieczył przed szczupaczymi zębiskami, musi mieć znaczną średnicę.

Ps

Nadmieniam, że do lekkiego spinningu nie stosuję przyponów, choć mam zawsze ze sobą 5-6kg/35-45cm, na wszelki wypadek, gdyby zachodziło podejrzenie żerowania "zębatego".

Ale jeśli wyciągam wędzisko 10-40g i zakładam błystkę 22-30g, lub woblera podobnej gramatury to już na pewno z przyponem tytanowym 9kg/35-45cm.

Edytowane przez Alexspin

Zdecydowanie nie należy stosować przyponów przy łowieniu jaziokleni [...]

Tylko i wyłącznie zabobony, przekazywane od wędkarza, do wędkarza. Do każdej przynęty zakładam obowiązkowo przypon i łowię z nim, takie ryby:

Okoń

Szczupak

Sandacz

boleń

I kleń

Jazie też bywały, ale sie mnie pewna galeria nie otwiera (pewnie aktualizacja jakaś?). I jakoś im wolfram nie przeszkadza... ;)

Edytowane przez Jotes

Moim zdaniem odstrasza czy nie, to warto zmienić na zwykły przypon. Tak dla pewności mentalnej, że gdyby odstraszał, to mamy go ściągnięty :P . Natomiast jeśli jest szansa na spotkanie zębatego, to go zakładamy, przy agrafkach to 5 sekund roboty. Każdy ma swoje zdanie na ten temat  ;)

PS. Gdy byłem mały i nic praktycznie nie wiedziałem o spinningu, wziąłem wędkę i założyłem stalkę, bo moim dziecinnym wyobrażeniu okonie miały przerażające zęby, założyłem małą obrotówkę i poszedłem łowić. Kilka się skusiło i nie przeszkadzał im nawet stalowy przypon zamiast żyłki, ale to było lata temu w moim dzieciństwie  :P

W spinningu raczej nie stosuje się tego rodzaju przyponów. Przynajmniej ja zawsze wiążę krętlik z agrafką bezpośrednio do linki, którą mam na kołowrotku i chyba tak robi większość spinningistów. Przypony stosuje się w dwóch przypadkach:

- stalowe, wolframowe lub tytanowe w przypadku występowania w łowisku szczupaków,

- fluorocarbonowe, długie 1-2m, w łowiskach gdzie twarde zaczepy, kamienie mogą powodować przecieranie się linki głównej.

Dobra, bo wielu godzinach spędzonych na forach, konwersowaniu z innymi użytkownikami (dzięki, Alexspin), i przeglądaniu wielu sklepów wkońcu wybrałem swój zestaw spinningowy  ;) Chciałem wszystkim podziękować za rady, dzięki nim, wybrałem dobry sprzęt, (tak przynajmniej myślę). Napisze tutaj wędkę i kołowrotek który wybrałem, ale też inne które polecam. Myślę, że jeśli ktoś będzie miał podobny dylemat jak ja pomoże mu to: 

A więc: 

Wędka: Jaxon Ferox Ultra Spin

wybrałem to cudeńko, jest to nowość, lecz już zbiera bardzo dobre oceny, oprócz tej polecam jeszcze:

Robinson Red Star Light Spin

Jaxon Arcadia spining

Robinson Kinetik Trout Spin

Konger Carbomaxx Team Spin

Konger Virago Valor

Jaxon Extera

Kołowrotek: Robinson Jasper Link niestety nie działa. wind

z kręciołków wybrałem ten, według testu wędkarskiego bardzo wytrzymały i bardzo równo nawija żyłkę, trochę przeciętny hamulec

Polecam: 

Robinson Dakota

Okuma Compressa FD

Ryobi Ecusima CHW-ECS-1000

Jaxon Armand (wybrał bym tego, gdyby był w tym sklepie co kupuje) 

Myślę, że pomogę komuś w kupnie. Mam nadzieję też, że mój wybór słuszny. 

Edytowane przez wind
edycja linków

Może i słuszny, to dopiero będziesz mógł ocenić w trakcie użytkowania.

Jednak dziwię Ci się, że będąc początkującym spinningistą polecasz przedmioty, które tylko oglądałeś na stronach sklepów, lub czytałeś opisy producentów i opinie o nich (w to ostatnie wątpię), odważny jesteś. Co będzie jeśli ktoś kupi polecane przez Ciebie produkty i nie będą Mu one pasowały?

No cóż, w ciągu kilku dni obecności na Forum "narodził" nam się nowy "guru"... ;)

Ps

Pozdrawiam i "połamania"...

Edytowane przez Alexspin

Może i słuszny, to dopiero będziesz mógł ocenić w trakcie użytkowania.

Jednak dziwię Ci się, że będąc początkującym spinningistą polecasz przedmioty, które tylko oglądałeś na stronach sklepów, lub czytałeś opisy producentów i opinie o nich (w to ostatnie wątpię), odważny jesteś. Co będzie jeśli ktoś kupi polecane przez Ciebie produkty i nie będą Mu one pasowały?

No cóż, w ciągu kilku dni obecności na Forum "narodził" nam się nowy "guru"... ;)

Ps

Pozdrawiam i "połamania"...

Alexspin oho trochę przesadziłeś, nie jestem żadnym guru, ale chcę pomóc innym użytkownikom, którzy też szukają lekkiego spinu w tych cenach. Produkty, które polecam są w 100% godne zaufania. Alexspin każdy produkt który poleciłem przewałkowałem przez sklepy, fora i strony producentów. Czytałem opinie o każdym z nich i proszę wierzyć, że dziadostwa tutaj nie wklejam, a sprawdzone i polecane przedmioty (nie tylko przezemnie, ale innych użytkowników) Guru nie, ale nie chciałem, żeby kilka dni wałkowania internetu poszły na marne.

No to od razu Ci odpowiem:

1. Jaxon Arcadia spinning polecam sam, ale tylko w przypadku bardzo niskiego budżetu jakim dysponuje początkujący spinningista, to na pewno wędzisko najlepsze z najtańszych ale żadne cudo. Trzeba sobie zdawać sprawę czego można się spodziewać i co można wymagać od takiego wędziska.

2. Jaxon Kotor GT  i Jaxon Hector XT raczej nie poleciłbym nawet początkującemu z niskim budżetem. Według mnie to jedne z najniżej notowanych produktów z oferty JAXON-a.

Fakt, jestem fanem JAXON-a i tego nie ukrywam, ale nie bezgranicznym, trzeba wiedzieć jak daleko można się w tym "fanatyzmie" posunąć... ;)

Edytowane przez wind
edycja linku

Przepraszam w tych wędziskach robinsona nie ma podanej masy wędziska a jak dla mnie to ważne.Ten Jaxon który polecił na stronie 1 tematu jest lekki i w przystępnej cenie.Mój kij Dragon Viper Wobbler 7-28 o długości 230cm waży 150gram a kij Jaxon 5-20g

240cm waży jedyne 138gram.To moim zdaniem jak za tą cenę naprawdę O.K. :mellow: