K_sroka Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Witam, tak jak informuje w temacie mam problem ze złożeniem wędki. Mianowicie nie używałem wędki od ok. 1,5 roku i po tym jak postanowiłem ją ostatnimi czasy odświeżyć nad wodą nie mogę jej zsunąć do końca. Konkretnie chodzi o ostatni element wędki czyli część szczytowa. Oczywiście jak się pewnie domyślacie wędka jest teleskopowa. Moje pytanie jest następujące, czy miał może ktoś podobny problem? Jak go rozwiązał. Mile widziane również rady co mogę ewentualnie zrobić. Wariant siłowy nie wiele daje, a boję się też o to żeby nie złamać szczytówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobaltus Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 starym sposobem na 4 ręce.. tzn Ty z jednej strony (np. za szczytówkę trzymasz) a 2 osoba za 2 element..i nie chodzi tu o siłe lecz o ruszanie na boki (nie osiowo) powinno się udać.. a jak jest meega zaklinowane to smar litowy w sprayu.. od biedy inny "poslizg" ..wd 40 nie polacam..^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Im więcej rąk tym większe prawdopodobieństwo złamania wędki. Wytnij pasek półmetrowy z powiedzmy starej koszulki bawełnianej (nowa też może być jak Ci nie szkoda). Najlepiej z podwiniętego dołu koszulki. Owiń ze cztery zwoje zachodzące na siebie na szczytówce, centymetr powyżej składania. Musisz nawinąć ściśle, ale z tzw. czuciem, żeby już na tym etapie szczytówka nie "chrupła". Zostawiasz pewien luz paska tkaniny i 3 cm poniżej końca przedostatniego składania, znów nawijasz 4--5 zachodzących na siebie zwoi. Teraz trzymając za górny i dolny nawój spróbuj wcisnąć szczytówkę w poprzedzające ją składanie, wzdłuż osi wędziska, broń Boże skręcać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
K_sroka Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 Dzięki za rady. Jutro poszukam jakichś starych ubrań. A co do smarów jak nie mam tego sprayu litowego, a wd40 się nie nadaje to czym mogę sobie jeszcze innym pomóc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Stary "indiański" sposób: Łapiesz jedną ręką szczytówkę 1-2 cm powyżej składania, drugą 1-2 cm poniżej składania drugi element, resztę kija opierasz np na pufie, dłonie wkładasz pomiędzy kolana i jednocześnie i rękami i nogami wciskasz jedno w drugie. W linii prostej, bez skręcania! A o ile nie dasz rady wykrzesać takich sił z samych rąk, to dodatkowa siła pochodząca z nóg, zazwyczaj działa w takich przypadkach... Ps: Z nasadowym np ze spinningiem, to samo, tylko ręce z tyłu za kolanami i jednocześnie ciągniesz rękami i rozwierasz kolana. Zazwyczaj wystarcza przytrzymanie rękami i tylko samo rozwieranie kolan, z jednoczesnym lekkim przysiadem, a to potężna siła... Edited August 5, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 (...)A co do smarów jak nie mam tego sprayu litowego, a wd40 się nie nadaje to czym mogę sobie jeszcze innym pomóc? Tran. Pamiętaj żeby po całej operacji dokładnie wypłukać cały skład. To są typowe problemy z wędziskami teleskopowymi, wystarczy mikroskopijne ziarenko piasku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 Krystian, na dobrą sprawę możesz te trzy powyższe sposoby połączyć w jeden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Krystian, no i jakie rezultaty? Udało się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
K_sroka Posted August 8, 2015 Author Report Share Posted August 8, 2015 Dziś znalazłem trochę czasu. Udało się szczęśliwie złożyć wędkę, dzięki za pomoc. Mam nadzieję że następnym razem nie będę miał takich problemów ze składaniem wędki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 Z czystej ciekawości zapytam,(ciekawski z natury jestem) jakiego sposobu użył żeś był? W każdym bądź razie, dobrze że skutecznie rozwiązałeś problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
K_sroka Posted September 3, 2015 Author Report Share Posted September 3, 2015 Zeszło mnie trochę z tą odpowiedzią, musicie mi wybaczyć. Użyłem rady wspomnianej przez kolegę Jotesa. Zaparłem wędkę o oparcie z wersalki, złapałem mocno rękami i przy użyciu mięśni rąk i nóg wędka nie mogła się opierać. Kijek nawet zaskakująco łatwo się złożył, może trochę przeschnął i to ułatwiło cała "operację". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts