Piotrek99 Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Witam!!! Jestem nowym użytkownikiem na tej stronie . Wędkuje już trochę czasu ale nie o tym chce rozmawiać kto ile łowi tylko ... Wszystko jest drogie wiec pomyślałem że zrobię sobie co nieco. Jest dużo filmików ale co z tego że nie jest nic wyjaśnione na tych filmikach jak i co zrobić. Wiec interesuje mnie to jak zrobić... 1)STOLIK WĘDKARSKI 2)MATE WĘDKARSKĄ 3)SIATKĘ DO WAŻENIA RYB 4)JAK ZROBIĆ PODEST WĘDKARSKI (KOMBAJN) 5) JEŻELI ZNACIE JAKIEŚ INNE FAJNE GADŻETY TO POKAŻCIE JAK ZROBIĆ. Proszę o odpowiedz na moje pytania. Wiem dużo pytań wiec odpowiedzcie na mniej a dokładniej. Oraz jezeli możecie jak zrobić kuchenke oraz wózek do przewozu sprzetu wędkarskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 4)JAK ZROBIĆ PODEST WĘDKARSKI (KOMBAJN) Rzucasz się na bardzo głęboką wodę. Żeby coś takiego zrobić, to lepiej być spawaczem, bo gdybyś miał płacić za spawanie aluminium, to to tanio nie wychodzi. Poza tym, a właściwie przede wszystkim, musisz porobić dokładne pomiary takiego kombajnu, wykonać rysunki techniczne (nie koniecznie profesjonalne, tylko własne szkice), musisz posiadać choćby "bzitkę" (szlifierkę kątową) i spawarkę (minimum elektrodową, bo elektrodą aluminiową też można spawać). Ale jeśli nie masz pojęcia o spawaniu alu, to kaplica. To nie jest stal i nie rozpalisz tego do czerwoności, nie zobaczysz, czy nie spłynie Ci w łuku elektrycznym. W każdym razie życzę powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 Piotrek, daruj sobie rękodzieło (własnodzieło), ceny sprzętu są w tej chwili takie, że wykonanie własnoręczne może nawet znacznie przekroczyć koszty zakupu przyzwoitego wyposażenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek99 Posted August 8, 2015 Author Report Share Posted August 8, 2015 Mój tata jest spawaczem zawodowym . Wiem ze sa tanie akcesoria ale grosz do grosza uzbiera się ładna suma. Wiec spróbuje samemu coś zrobic. Jak nie kombajn to stolik zrobię. Zadałem pytanie na innym forum i jeden użytkownik podał mi linki do co niektórych moich pytań. Wiec poczytam i spróbuje coś zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 Jak nie kombajn to stolik zrobię. Jak nie kombajn, to śmiało możesz sobie zrobić platformę z jakimś siedziskiem. Luknij sobie na choćby taką samoróbkę. Luknij tutaj. A tutaj jeszcze więcej pomysłów, a nawet jakieś rysunki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 Piotrek, daruj sobie rękodzieło (własnodzieło), ceny sprzętu są w tej chwili takie, że wykonanie własnoręczne może nawet znacznie przekroczyć koszty zakupu przyzwoitego wyposażenia. Jak jeszcze ważyłem ok 180kg to było niemożliwością aby cokolwiek kupić na taką wagę. Posiedziałem parę dni nad projektem składanej ławeczki, wróciłem do książek aby przypomnieć sobie wzory i współczynniki wytrzymałości dla drewna i stali. Kilkukrotnie sprawdzałem i stwierdzałem, że zrobiłem błędy, czyli obliczenia na nowo. W sumie opracowanie pełnego projektu do realizacji zajęło mi blisko dwa tygodnie, w końcu to nie jedyne moje zajęcie a i chwile zniechęcenia były. Koszt wykonania ławeczki wyniósł mnie w przedziale 50-60zł wliczając w to wszelkie elementy i lakier bezbarwny, który przeklinam do dziś, bo uległem reklamie. Odpowiednik fotela o zbliżonej wytrzymałości kosztował wtedy 450zł, więc różnica jest ogromna. Jest jeszcze jedna różnica, sam się wziąłem do roboty i nauki a nie czekałem na gotowe. Ławeczkę widział Jotes i Wind, więc mogą ją opisać jak się składa i ile zajmuje miejsca. Szkoda tylko, że nie zrobiłem jej o 20cm dłuższej, to wtedy byłaby w pełni dwuosobowa. A żeby było śmieszniej to mam do niej oparcie lecz kilka rozwiązań poszło do kosza, gdyż nie wytrzymywały obciążenia. To najtrudniejszy element i nadal nad nim czasami myślę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek99 Posted August 9, 2015 Author Report Share Posted August 9, 2015 Jotes i Docio dzięki wam za odpowiedzi juz teraz planuje jak zrobić platformę i nie tylko ją. Myslałęm że zrobie platforme z drewna. Fajnie by wyglądało to nad woda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek99 Posted August 9, 2015 Author Report Share Posted August 9, 2015 Wiem wszystko jak zrobic całą platformę ... tylko ... nie wiem jak zrobić regulowane nóżki. HELP ME POMOCY Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 (edited) http://allegro.pl/akcesoria-meblowe-nogi-i-nozki-112717 Ps http://www.forum-karpiowe.pl/viewtopic.php?t=429&start=15 Edited August 9, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 I to jest jedyny element, z którym bym nie kombinował, tylko dokupił oryginalne. Masz tutaj przykładowe nogi i dwie różne ceny: Jaxon Traper Możesz jeszcze poszukać innych producentów: Robinson, Mistral, itp... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek99 Posted August 9, 2015 Author Report Share Posted August 9, 2015 Heh ale ja chce pokazac że można to samemu zrobić nawet te nogi tylko jak ??? o to jest pytanie. To wiec tak podest bedzie wykonany najprawdopodobniej Z drewna oraz z kilku częsci aluminiowych ale to jeszcze nie jest pewne. Albo pedzie wykonany podest z metalu lekkiego, ALU , lub tym podobnym. Problem z nózkami jak zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts