Jump to content

Wobler powierzchniowy / poper / łowienie w zaroślach

Recommended Posts

Czołem!

Koleżanki i koledzy poszukuję porady, odnalazłem nowe dla mnie łowisko w moim sąsiedztwie

bardzo porośnięte roślinnością. Woda wydaje się być łowna, pierwsze dwa wypady zaowocowały okoniem 35cm i szczupakiem 54cm.

Stąd też moja prośba, czy ktoś z Was podzieli się doświadczeniami z tego typu przynętami?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Czołem Jarku,

Bardzo dziękuję za pomoc.

Próbowałem ściagać rapalę husky jerk jak popera z dłuższymi przerwami by miał czas się wyburzyć - daje to efekty. Tylko oczywiście jak to gówniarz nie miałem napiętej linki i na pobiciu się skończyło.

Zakupię kilka poperów potestuję.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Tylko oczywiście jak to gówniarz nie miałem napiętej linki i na pobiciu się skończyło.

Boleń, to taki spryciolo, że jeszcze wielokrotnie i na napiętej żyłce/plecionce będziesz miał takie sytuacje, a potem będziesz sam w głowę zachodził, jakim cudem uniknął kotwic?...  Miłej zabawy! ;)

Nie Łukaszu, to nie sandacz. Nawet szczupakowi przytrafia się nie trafić. Niekoniecznie musiał być wcale duży, by się połakomić. Mógł też być nawet okoń. Spoko! Machaj wędą, ryby będą... ;)

Na moim zalewie najlepiej sprawdzają się woblery SiekM, ale również bardzo skuteczne na sandacze są też woblery Storm, a szczególnie ten był "specjalistą" od kuszenia sandaczy. I pomyśleć, że kupiłem go o długości 12 cm z przeznaczeniem na szczupaka... :) Również te Stormy są świetne na sandacze. Ale niestety, to są z tych droższych. 

Jeśli chodzi o tanie i naszej rodzimej produkcji, to nie widzę lepszych, niż Sieki. Na taką głębokość, banany będą bardzo dobre. I tak jeszcze ciekawostka: u nas najlepiej sprawdzają się wszelkie ciemne kolory. Z tych na zdjęciu, ja wybrałbym nr: 1,2,4, 10,13 i 14. 

Z innych wzorów, doskonale sprawdzają się Tego typu SDRy od 4 do 7 cm długości. Z tą różnicą, że mi służą na wodzie do 9 m, więc Ty powinieneś wybrać DR (deep runner). Mankamentem jest to, że te woblery są lekkie, ale skoro ja sobie radziłem, to i Ty dasz radę. Z rzutu stosowałem żyłkę 0,16 - 0,18 mm i było w sam raz. Można też i tak sobie zaradzić na lekkie woblery. ;) Na zdjęciu masz jeszcze woblery Salmo Hornet i Boxer, jest też Jaxon Holo Select (ale przerabiany przeze mnie). Większość z nich jest pomazana czarnym markerem, bo takie dziwaczne upodobania mają nasze okonie i sandacze. Nawet w czasie największych zakwitów wody, one preferują... ciemne, nawet czarne przynęty. I Sieki są z tych wszystkich najtańsze... ;)

Edited by Jotes

• 3 years later...

Mam podobny problem jak autor tego tematu. Czy ktoś probował takiej metody, że sciągał z jiga ołów aby go nie dociążać i powolne zwijanie takiej gumy. Czy jak ktoś probował taki sposób? To na jakich gumach. 

Mam fajne miejsce nie odwiedzane prze wędkarzy, woda 1,0 metra do 1,5metra. Strasznie porośnięta alga 3 nie daje rady ,woblerki takie o zanużeniu od 0,5 do 2m też nie. Szupaki tam są bo złowiłem pistolecika zaraz przy brzegu i dwa brania mialem,  zastanawiam się czy nie kupię sobie na próbę tej przynęty:

Guma Savage Gear 3D Hollow Duckling Weedless
ŻABA ZBROJONA SAVAGE GEAR 3D FROG

nie reklamuję sklepu :)

Edited by hege
edycja linków

Te kaczuszki odpuść sobie, zbrojenie ich w podwójną kotwicę wcale nie jest takie ciekawe, taka kotwica jest niestety mało chwytna. Natomiast żabulec uzbrojony jednym hakiem ma sens. Dwa lata temu zaopatrzyłem się w żaby JAXONA (poza ceną w niczym nie ustępują tym SG) GUMA MAGIC FISH FROG 2 JAXON i GUMA MAGIC FISH FROG JAXON , w dwóch rozmiarach 4 i 7cm. Niestety nic nie brało, tylko puknięcia, przytrzymania, ale nie dało się zaciąć. Za radą kolegi z innego forum przezbroiłem je w pojedynczy hak i w tym roku miałem już na 7-cm żabę szczupaka 57cm, a na 4-cm kilka okonków i niestety niewymiarowego szczupczaka. Wszystkie rybki w dobrej kondycji wróciły do wody... :)

Te żabki doskonale radzą sobie w zarośniętych wodach, a nawet można je prowadzić wśród trzcin. Prowadź je powoli, krótkimi skokami z przerwami, tak jak zwykle pływają żaby. Doskonale sprawdzają się posadzone na liściu grążela i ściągnięte do wody ślizgiem, lub skokiem.

Spróbuj też gum przystosowanych do zbrojenia hakiem offsetowym z grotem ukrytym w szczelinie grzbietowej. Sprawdzały mi się w takich warunkach DRAGON Guma Jerky Jerkbait 15cm Red Head DRAGONA.

Połamania... ;)

Linki wyłącznie poglądowe.

Edited by Alexspin
edycja linków

Jakieś 15-17 lat temu miałem przyjemność przebywać w gronie spinningistów, którzy zaczynali eksperymenty z obecnymi smużakami, choć sami nazywali je cukiereczkami lub żuczkami. Jak na zarośnięte wody wydają się przynętą wręcz idealną.