Docio Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 (edited) Jak już dojdę do jakichś konkretów, to mam w planie wnieść to jezioro jako artykół. Na razie pierwszy tekst jest mało wędkarski ale jak ktoś ma chęć, to zapraszam. Edited September 8, 2015 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Aż zaczynam zazdraszczac. Rozpytaj poproszę, w moim imieniu jak tam wygląda w lipcu i czy tak konkurencyjne warunki obowiązują również w pełni sezonu oraz osoby z innego okręgu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Bardzo miło się czyta... Zazdroszczę integracji... Miłego pobytu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 8, 2015 Author Report Share Posted September 8, 2015 Aż zaczynam zazdraszczac. Rozpytaj poproszę, w moim imieniu jak tam wygląda w lipcu i czy tak konkurencyjne warunki obowiązują również w pełni sezonu oraz osoby z innego okręgu. Tak, ceny są stałe dla wszystkich niezależnie od okręgu, funkcji lub zasług. W zależności od wyposażenia domku/pokoju (łazienka, toaleta, brak powyższych) ceny są od 20zł do 30zł za osobę. Nie ma konieczności wykupu całego pokoju lecz trzeba się liczyć, iż moża nastąpić sytuacja, że ktoś zostanie dokwaterowany o ile zabraknie już wolnych pokoi. No i jest opłata za prąd według licznika w pokoju/domku. W sezonie rybacy nie stawiają sieci w rejonie stanicy ale dalej w jeziorze to i owszem. Sama stanica jest niemal na południowym krańcu jeziora. Niemal, czyli kilkaset metrów wyżej na wschodnim brzegu. W samym sezonie jest tu dość tłoczno i lepiej przeprowadzić rezerwację wcześniej. Niestety brak ogólnej informacji o zasadach rezerwacji jak i opłatach a zatem pozostaje bezpośredni telefon do stanicy oraz dogadanie szczegółów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Zbyszek, jutro rano, jak Cię Janek (Okno) obudzi, to biegusiem nad wodę i rybek połowić. Nie ma leniuchowania! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 9, 2015 Author Report Share Posted September 9, 2015 (edited) No i nie obudził a Wind za cicho trąbi. Dzień i tak zaczynam od porannej kawy. A pogoda... Zachmurzenie małe na północy, nad głową i w innych kierunkach niebo całkowicie czyste. Wiatr może 2m/s do 4m/s w porywach, słonecznie do bólu, czyli wreszcie nie pada. Temperatura na tę chwilę to 8°C przewidywana w dzień 18°C ale przy tym słońcu przekroczy 20. W samym słońcu czuć błogie rozleniwienie a kawa i papieroch w wygodnym fotelu daje poczucie spokoju i błogości. Aha. Kończę kawę i biorę się za zanętę. Na stronie Zakładu Rybackiego Mrągowo nie było o tym słowa a na zezwoleniu stoi wymóg ograniczenia ilości zanęty do 1kg. Szkoda, że nie napisali czy chodzi o suchą, czy o namoczoną. Zanęta posłuży do ściągnięcia rybek nieco bliżej pomostu, ktory będę użytkował jako jedyny. Tu każdy na noc zostawia swoje podpórki a ludziska wzajemnie szanują swoje miejsca. Czasem nawet wędki zostają na pomoście ale nie zarzucone, gdyż w nocy łowić nie wolno. Edited September 9, 2015 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 Dzień i tak zaczynam od porannej kawy. No to, jak kawa jest ważniejsza, to wstawaj na nią o 4.00, a o 6.00 melduj się już na pomoście i tam delektuj się spokojem i błogością. Połamania! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 9, 2015 Author Report Share Posted September 9, 2015 O 4:00 to ja się przekręcam na trzeci bok. Odpoczywam, nie jestem nawiedzony. A jak się fajnie tu śpi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 9, 2015 Author Report Share Posted September 9, 2015 (edited) Dziś na spławik padł jeden lineczek, niecałe 30cm, więc od razu wrócił do wody. Na feedera i to dość głęboko hurtem pchały się żywce 12-15cm. Było to dość komiczne bo po rzucie nie musiałem odkładać feedera. Wystarczyło poczekać do 30s i zacięcie. Ogólnie błysnąłem w towarzystwie i zaliczyłem pierwsze podchody z celem rozpoznania przynęty i zanęty. Pokazałem wszystko oprócz dopalacza waniliowego, który zna JKarp. A dopalaczem potraktowałem zarówno zanętę jak i białe robalki. Ogólnie woda dość głęboka od brzegu. Łowiąc ok 8m od brzegu było już 3m głębokości. Dno to jeden rozrośnięty dywan roślinności. Powszechnie stosowane są baty 6-8m ze spławikami 5-8g i gruntówki wszelkiej maści zarzucane dość daleko. Ja zarzucałem wpierw na 30-40m (tyle dałem rady małą sprężyną z zanętą max15g), potem, po dołożeniu ciężarka 10g zwiększył mi się dystans o jakiś 10m ale to już wystarczyło aby wyjść poza roślinność, czyli było poniżej 5m. Niestety to pogranicze roślinności stąd tyle tego żywca. Jutro wzmocnię sprężyne nie 10-ma gramami lecz dołożę 30g i wtedy zobaczymy. Wracając do spławika, dywan jest naprawdę potężny i łowienie z dna będziewymagało ode mnie kompletnej zmiany zestawu. Tradycyjny zestaw to każdorazowe wyciągnięcie pół kilogramowego naręcza moczarki i rogatka. Dziwne ale rosną razem, choć literatura wskazuje, że nie powinny. Połów powyżej roślin w efekcie daje rybki 12-15cm które to są podstawowym trofeum wędkarzy. Większość jednak pływa łodziami na drugą stronę jeziora. Nie mam niestety planu batymetrycznego a może tam jest jakiś większy spad i to tam sobie leszcze ucztują. Jednak przez trzy dni nic większego od tego mojego lineczka nie widziałem. Kaczki wyjątkowo bezczelne. Normalnie chciały mi spławik zeżreć. Aha, pokazały się maślaki. Edited September 9, 2015 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 Aha, pokazały się maślaki. Na tej podwodnej łące? Gratki lina! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts