MICHNIK Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Oglądałem dziś w TV program wędkarski w którym facet łowił sumy z gruntu na żywe żaby i miał dosyć dobre wyniki ,sumy łowił nie duże ale sporo ich było tyle ,że łowił u Ruskich w delcie Wołgi a jak to jest u nas czy jest jakiś przepis zabraniający stosowania takiej przynęty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
~Piotr~ Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 No na pewno takie żabki są pod ochroną. Ja kiedyś na takie malutkie żabki łowiłem okonie, na zestawie spławikowym to brania ładne były. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Wszystkie żaby, ropuchy etc. są u nas pod ścisłą ochroną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 11, 2012 Author Report Share Posted February 11, 2012 Oczywiście rozumiem ,że chronionych zwierząt pod żadnym pozorem nie należy krzywdzić ale nie sądziłem ,że wszystkie żaby w Polsce są pod ochroną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 11, 2012 Report Share Posted February 11, 2012 Tak, wszystkie gatunki płazów są w Polsce pod ochroną, która w dużej mierze polega na chronieniu ich siedlisk, jednakże oznacza też, iż nie możemy ich wybijać. Szkoda, przynęta to świetna nie tylko na sumy, ale i na ogromne klenie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 11, 2012 Author Report Share Posted February 11, 2012 No trochę szkoda pamiętam jak byłem mały łowiłem raki na żabie udka może i przynęta dobra ale z drugiej strony to nie wiem czy mógł bym teraz jakiejś zielonej żabce wbić hak w d... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Koledzy żabki żywe zostawiamy w spokoju..sa imitacje żabek z gómy wiec lowimy na nie...a fakt żabki i inne tego typu sa pod ochroną..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hektores Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Ja troche odbiegne ale kiedyś złowiłem coś takiegoo nazwałem to Miriam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Czy to przypadkiem nie jest traszka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 NIe areh, traszka zwyczajna jest jaśniejsza i mniejsza od kijanek. Traszki są wielkości palca wskazującego, może nieco większe jak dorosłe. Na ogół mają jasne ubarwienie. Inny ogon trochę i krótsze łapki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts