1papilion9 Posted September 26, 2015 Report Share Posted September 26, 2015 (edited) Macie coś sprawdzonego, w miarę solidnego i się zmieści do pokrowca 160cm? w cenie koło 60zł mało ale na początek musi wystarczyć. Edited September 26, 2015 by 1papilion9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 26, 2015 Report Share Posted September 26, 2015 Na jakie ryby? Bo generalnie do podbierania takich ryb jak płoć, leszcz, krąp, jaź, kleń, stosuje się podbierak płytki. Natomiast na drapieżniki, albo ryby takich gatunków jak karp, amur, tołpyga, obszerne z głęboką matnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted September 26, 2015 Author Report Share Posted September 26, 2015 na szczupaka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 26, 2015 Report Share Posted September 26, 2015 Na szczupaka podbieraka nie stosuję. Łapię go za kark, wyrzucam na brzeg i tyle. Nie jestem przekonany do chwytu pod skrzela, kiedyś palce miałem pocięte jak żyletką, więc unikam. O podbieraku w trakcie spinningowania łatwo zapomnieć. Wiem coś o tym, bo zdarza mi się znaleźć zupełnie nowe, idąc wzdłuż rzeki. Chyba że łowił byś z łódki, to warto mieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted September 26, 2015 Author Report Share Posted September 26, 2015 ta ma być w miarę uniwersalny, żeby i na karpia sie nadawał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 26, 2015 Report Share Posted September 26, 2015 Dziecioki, dziecioki.Radził bym udać się do pierwszego lepszego sklepu wędkarskiego, tam Ci doradzą.No chyba że będziesz miał ph. i trafisz na surowca (obojętnie płci jakiej). Wtedy szukaj w sklepach int. czego osobiście nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 26, 2015 Report Share Posted September 26, 2015 (edited) Ja mam Taki 70x70x300 cm. Ale Tobie doradzam poszukać Takiego i to o ile są takie dostępne, to też z koszem 70x70. Tak duży kosz, to minimum, jeśli chcesz łowić i szczupaki i karpie i jeszcze inne. A żyłkowy, bo wtedy unikniesz wplątania kotwicy w siatkę. Ja odłamuję grot kotwicy, jak się wplącze, ale są idioci, którym szkoda głupiej kotwicy i tną siatkę podbieraka. Edited September 26, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted September 26, 2015 Author Report Share Posted September 26, 2015 ok będe szukał 70x70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 (edited) Poszukuję podbieraka trociowego 150-200cm długości, najlepiej 3-składowego, żeby był łatwy w transporcie i oczywiście za przyzwoitą cenę. Miałem model PL-AXMB190F ale rozlazł mi się na łączeniu elementów. Ps Czy w związku ze zmianami regulaminu można nadal używać podbieraków z żyłki nylonowej? Edited November 23, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Czytałem juz kilka razy nowy RAPR ale jakoś nie kojarzę zapisu o podbieraku. Możesz mnie nakierować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Mnie się kiedyś o uszy lub o oczy obiło, że chodzi o to, żeby siatka nie miała żadnych pęczków. Zdaje się, że chodzi o możliwość poranienia rybich oczu. Może o to idzie Alkowi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 W RAPR PZW jest zapis o siatce do przetrzymywania żywych ryb i ma ona być wykonana z miękkich nici oraz rozpięta na sztywnych obręczach. To kolejny "kwach" bo nijak nie można nazwać tych siatek jako wykonanych z nici a sztywność obręczy jest jedynie umowna. Podczas dyskusji z kumplami doszliśmy do tego samego wniosku, co Ty, że chodzi o to, aby ryby się nie samookaleczały. Bardzo możliwe, że nawet razem dyskutowaliśmy na ten temat na PW albo RO. Niestety większość siatek nie jest tkana lecz pleciona węzełkowo i to nie z nici a cienkich plecionych sznurków. Nici są najzwyczajniej za słabe i nie istnieje taka siatka zgodna z tym zapisem. Aby było śmieszniej całkiem gładkie i ekstra obślizłe są właśnie siatki z tworzywa, coś na wzór moskitier do okien. Kosze do podbieraków z tego samego tworzywa są uznawane w normalnym świecie wędkarskim za najbezpieczniejsze dla ryb o ile mają być wypuszczone. W standardowych podbierakach ryby nie tylko mogą pocharatać sobie oczy ale także zdzierają łuski, że o śluzie nie wspomnę. Dla ryb, a szczególnie leszcza, ten śluz to główna obrona przed pasożytami. Kończę bo się znów nakręcam, ale w tym względzie święty nie jestem i jawnie ignoruję ten zapis. Mam i używam siatkę z tworzywa a nie pseudo nici zgodnych z zapisem. Przynajmniej mam świadomość, że wypuszczone ryby nic sobie w siatce nie zrobiły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Bardzo możliwe, że nawet razem dyskutowaliśmy na ten temat na PW albo RO. I to nie jest wykluczone Zbyszku. Być może właśnie taka dyskusja mi się przypomniała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 (edited) Mnie się kiedyś o uszy lub o oczy obiło, że chodzi o to, żeby siatka nie miała żadnych pęczków. Zdaje się, że chodzi o możliwość poranienia rybich oczu. Może o to idzie Alkowi? Chyba chodzi o coś takiego link. Jeżeli chodzi o taki podbierak to chyba obowiązują na OS (Odcinkach Specjalnych) rzek, na takich odcinkach obowiązuję dodatkowy wymóg: haczyk bezzadziorowy (a nawet może być tylko jedna kotwica bezzadziorowa) no i wspomniany podbierak i jak doczytałem to nawet sprawdzają czy mamy szczypczyki do odhaczania. I chyba takie odcinki dotyczą przede wszystkim, łowienia metodą spinningową i muchową. Link do regulaminu OS Raba i podobnie jest na każdym OS. Może o to Alkowi chodziło? Jeśli, źle mówię to nie ucinajcie mi ręki, bo mi będzie ciężko łowić I chyba, coraz bardziej modne stają się podbieraki z gumową siatką. Edited November 23, 2015 by marckus Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 24, 2015 Author Report Share Posted November 24, 2015 To można stosować podbierak z żyłki czy nie? Bo niedawno zakupiłem właśnie taki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 To można stosować podbierak z żyłki czy nie? Spokojnie Paweł, jeśli regulamin tego nie zabrania, a nie zabrania, to znaczy, że można. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 24, 2015 Author Report Share Posted November 24, 2015 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts