Jump to content

wędka sumowa

Recommended Posts

Teoretycznie tak. Teoretycznie, gdyż nie wiem jak naprawdę sztywna jest ta szczytówka, miękką nie zatniesz suma. A w ogóle to opis tego wędziska posiada sprzeczność - sztywne wędzisko i elastyczna szczytówka, która ma 1/3 długości wędziska, czyli znaczną. Z drugiej strony, skoro wytrzymuje takie obciążenie, to musi być bardzo sztywna. No złącze. Dość długie jak na takie obciążenie bo ma aź ok. 20cm na obie części. To zdecydowane przesztywnienie w środku blanku, ale może to również być wymóg wędziska, nazwijmy go, paraspinningowego, które znane są z długich, pewnych i mocnych łączy.

Witam Panowie i Panie ostatnio kupiłem wędke Mikado SCR Sea Heavy Picker 330 do 400g.

I moje pytanie jest natepujące czy ta wędka wyczyma mi suma o wadze 30- 70 kg . Wydaje sie na strasznie dylikatna  ,

Jestem poczatkujacy .

Jeśli już kupiłeś, to i tak "musztarda po obiedzie". Idź na ryby, złów suma i przekonasz się czy wytrzyma.

To jest wędzisko - jak sama nazwa wskazuje - morskie, ale jak napisał @Docio, teoretycznie powinno wytrzymać. Osobiście też używam do łowienia sumów wędziska dorszowego (jak dotąd złowiony jeden 25kg).

Ps

Przeczytałem i "dylikatna" mówiąc nie "wyczymałem"... ;)

Edited by Alexspin