Jump to content

Belona

wind
 Share

Recommended Posts

witam,

jak już wspomniałem, mieszkam nad morzem. Daje mi to sporo możliwości wyjścia nad słoną wodę. Kilka lat temu, dzięki namowom mojego wuja, wybrałem się po raz na połów belon. Łowiliśmy z niewielkiej łódki w okolicy Żelistrzewa.

Sprzęt na połów tej ryby musi być mocny, jest piekielnie waleczna ryba i do ostatniej chwili nie daje za wygraną. Osobiście stosuję nieco zmodyfikowany zestaw żywcowy. Wędzisko o długości 3,6m jest to stary teleskop Sheakspear'a, jakiś bazarowy kołowrotek, żyłka główna, 0,27 dedykowana na morze, spławik 12g, duży hak węgorzowy na przyponie z żyłki o numer cieńszej, długości 25-30cm. Niestety, nie pamiętam dokładnego rozmiaru haka, szczerze mówiąc, to generalnie mam problem z zapamiętywaniem rozmiarów haczyków, krętlików, agrafek itp. ;) . ale wracając do tematu. Najlepszą przynętą na te rybki jest kawałek lub cala szprotka, filet ze śledzia a nawet filecik z ... belony. Grunt ustawiam zwykle nie większy niż metr. Zarzucamy zestaw, zostawiamy otwarty kabłąk kołowrotka i ... czekamy. Brania są mocne, agresywne, zwykle belona połyka hak bardzo głęboko.

Większość jednak łowi belony metodą spinningową. Stosuje się wędzisko o c.w. do 40g, odpowiednią żyłkę, jako przynętę najlepiej sprawdzają się blaszki wahadłowe Mors nr 2 i 4. Jednak ze względu na kłopoty z kręgosłupem i przez wrodzone lenistwo :P sam preferuję tą pierwszą metodę. Belonę można łowić z brzegu, a właściwie brodząc, z nabrzeży, molo itp.

Oczywiście również ze środków pływających, w "sezonie" belonowym szyprowie z kutrów dla wędkarzy ganiający zwykle za dorszem tłumnie pojawiają się na zatoce Puckiej poszukując belony.

Kulinarnie belona nie zachwyca, jedynie świeżo uwędzona lub usmażona mi smakuje, jak poleży 2-3 dni mięso wysycha i robi się twarda. Ciekawostką jest to , że jej ości są ... zielone :) .

post-12-0-97995500-1315250494_thumb.jpg

Edited by wind

Noo wreszcie :) Już się nie mogłam doczekać, kiedy coś napiszesz o belonie, a ja też mam wrodzone lenistwo i nie chciało mi się pytać wujka Google ;)

Kurcze, ciekawa jest ta ryba bardzo. Zielone ości i w dodatku morderca swojego gatunku. (Tak w nawiasie, słyszeliście, że jest taka ryba Baramundi chyba, która zmienia tak jakby swoją płeć? Po kilku latach jest już samiczką i w ten sposób gatunek może cały czas przetrwać)

Cienka ta rybka ogólnie, cienka :P Jak makaron. To być może takie coś jak słodkowodny Karaś. tez tego cholerstwa dużo, przeważnie małe i smakiem też nie zachwyca.

A belony trzeba skrobać? Czy tak jak szproty?

Skrobać niestety trzeba, a gadzina ma łuski dość mocno osadzone, chociaż do okonia jej daleko. A'propos kanibalizmu, niedaleko szukać, przecież najlepsze przynęty na szczupaka to imitacje małego szczupaczka właśnie. Fakt, ze ta ryba jest cienka i długa ( przeciętnie 60-80cm) i nie ma tłuszczu, to sam mięsień stworzony do walki z ... wędkarzem. :P

Edited by wind

Właśnie, zapomniałem o najważniejszym ;) , belona podchodzi na tarło w połowie maja, "sezon" trwa około 3-4 tygodni. Później oczywiście też jest do złowienia ale dalej od brzegu i na większych głębokościach. Zasadą jest, że jak rzepak na polach kwitnie, to czas odkurzyć sprzęt.

Nikoś się dopytuje jak łowić a ja do morza mam huhu i jeszcze dalej :D

Hmm... wielkopolska powiadasz, toć to 3-4 godziny jazdy nad morze. ;) Ludzie z południa jadą na belonę, czy jak zaczyna się sezon trociowy na Redzie czy Słupi.

Odległość w wędkarstwie traci znaczenie, kiedy pragnie się złowić swoje marzenie...;) A na poważnie, to dzięki wielkie za informacje, może w następnym roku uda się wybrać i połowić, w końcu tego jeszcze nie próbowałem, a w wędkarstwie chciałbym spróbować wszystkiego...

Pozdrawiam, Nikoś.

• 7 months later...

Panie i panowie, pierwsze sygnały już się pojawiają :D . Belona pokazuje się na otwartym morzu na wysokości Lubiatowa i Białogóry. Myślę, że za dwa tygodnie będzie można już połowić w Rzucewie.

• 2 months later...

Witam,

Zgadzam się z Wami w 100 % . Wg mnie najlepsze co mozna powiedzieć o Belonie to to, ze wygląda wspaniale i, także wspaniale wije się na kiju.

Zachwyt kończy się na talerzu....Wędkuje w morzu od kilku miesiecy, gdyz los sprawił, ze sprowadziłem się do krainy Vikingów na poczatku kwietnia.

Na jedenej z wycieczek (wyglądają zawsze podobnie....czyli żona łapie promienie słoneczne a ja wiadomo :)) złapałem swoją pierwszą Belonę i dlatego postanowiłem ją sporządzić i posmakować.

Sól , pieprz, majeranek , masełko i do piekarnika...:) Mięsko chudziutkie to fakt ale jak dla mnie nic szczególnego, następno Belona na pewno trafi do morza.

post-445-0-49762500-1343198661_thumb.jpg

post-445-0-34808700-1343198678_thumb.jpg

post-445-0-98529300-1343198695_thumb.jpg

post-445-0-52132000-1343198713_thumb.jpg

• 1 month later...
  • 1 year later...
  • 4 weeks later...

Dzisiaj dostałem pierwszą, jeszcze nie potwierdzoną informację o belonach w Orłowie.

Może jednak już podchodzą?

Dzielimy się informacją :)

Na rynku we Wrzeszczu belony w PiP - po 12zł/kg :D

Nie pytałem skąd, domyślam się, że z Władka, może z Ustki?

Co by nie powiedzieć, jest co raz bliżej Zatoki Gdańskiej.

Woda przy brzegu w granicach 12stC, będzie rybka wędrować wzdłuż brzegów z zachodu na wschód.

Po ostatnich zefirkach woda natlenia się, słońce ją ociepla i wcześniej czy później przyjdzie kolej na te "bociany" :)

• 3 weeks later...
  • 2 months later...

W tym roku nie miałem belony ani w Kołobrzegu ani w Świnoujściu :( a spin z plaży fajny, ale bez efektu, może nie w tym okresie łowiłem, jak wszyscy ?

• 8 months later...

Belona (bocian) jest i gryzie :D

post-1419-0-96844000-1431418861.jpg

post-1419-0-26091900-1431418911.jpg

post-1419-0-00642200-1431418939.jpg

Przypuszczam, ze jest już wzdłuż całego wybrzeża Zatoki Gdańskiej.

Temperatura wody jej sprzyja, czasami jest już powyżej 11stC.

My z Krisem bawimy się trollingiem ale można spiningować, łowić ze spławikiem...