Jump to content

Dobór kołowrotka

Share

Recommended Posts

problem z nim mam bo zamyka mi linkę przy rzucaniu i wydaje mi się że ma za szeroką szpule 

Zamyka linkę? Czy kabłąk się zamyka podczas wyrzutu? Jeśli kabłąk się zamyka podczas rzucania, to by znaczyło, że Twoje rzuty są mocno szarpane. Należy rzuty wykonywać płynnie, nie szarpiąc kijem. A szeroka szpula, to akurat zaleta, bo rzuty są dalsze. ;)

a więc używam żyłki nie mam pojęcia jaka grubość bo była kupowana w tamtym roku a kołowrotek to też Cormoran corcast 4pif-3000 super jet i problem z nim mam bo zamyka mi linkę przy rzucaniu i wydaje mi się że ma za szeroką szpule 

Wybierz się z tym kołowrotkiem do serwisu, bo moim zdaniem problem leży w sprężynie kabłąka. A jeśli kołowrotek na gwarancji, to reklamuj.

Nie jestem przekonany o słuszności działania w serwisie.

Cormoran Corcast to seria kołowrotków niezwykle delikatnych i niezwykle ukierunkowanych. Gdy przeczytałem o szerokiej szpuli to przed oczami staje mi tylko jeden model - match. O tym kołowrotku można napisać podobnie jak kiedyś "od pały" opisywało swoje mocne wędziska match Mikado - do połowu małych i średnich ryb na bliskich i średnich odległościach.

Kołowrotek używany do spinningu i gdy były stosowane przynęty ok 10g to najzwyczajniej został zajechany, dostał luzów wszędzie, w mechaniźmie głównym, wieńcu, na łożyskach w gniazdach, itp. To już najzwyklejszy "klekot" i żadna reanimacja mu nie pomoże. Na dodatek ta seria ma wybitnie miękką sprężynę kabłąka co według mnie jest bardzo poważną wadą a ma niby poprawiać komfort użytkowania.

Moja rada to posłuchać propozycji Jotesa lub dopytać się Alexspina o kołowrotki, które on stosuje z powodzeniem a opisane w innym poście.

Ja bym Ci ryobi polecil.. Ale np arcrice, na allegro znajdziesz juz kolowrotki od 150 pln. Ja mam 4000 i sobie chwale. Linka sie nie placze, na szpule dobrze nawija, nie robi suplow... Ponadto mozesz patrzec na spro passion..to tez kolowrotki na lata. Np rozmiar 730-740 sa tez w tych samych przedzialach cenowych.

Na firme dragona np nie patrze, bo sa drogie i moim zdaniem przekombinowane i wole przez to ryobi. Tez sklaniam sie ku firmie jaxon..ale nie wiem czy kolowrotki beda tak wytrzymale jak sprawdzone ryobi.

(...) dopytać się Alexspina o kołowrotki, które on stosuje z powodzeniem a opisane w innym poście.

Aktualnie eksploatuję kołowrotki:

- Victus FDV 300M - mocny, niezawodny, ale niestety już wycofany z oferty, dostępny jeszcze na Allegro;

- zastąpił go w ofercie Armand HTX 300M - nowość 2015, dla mnie rewelacja cenowo/jakościowo/użytkowa, zwłaszcza że preferuję wysokie przełożenia (6,2:1);

- do ciężkiego spinningu i połowów morskich używam Poseidon PX 600 - nie jest to najwyższa półka, ale na moje skromne potrzeby i zasoby kasowe, w zupełności wystarczający;

- trochę wstyd się przyznać, ale do ultra lekkiej, krótkiej (240cm) wklejanki z żyłeczką 0,14mm, używam bardzo taniutkiego Nano NT 050 - żadna rewelacja, ale jak dotąd jeszcze się nie zepsuł... ;)

Edited by Alexspin