zibi677 Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 Witam serdecznie wszystkich jestem nowicjuszem zarówno na tym forum jak i w tym pięknym sporcie. Jako ,że nie posiadam jeszcze doświadczenia w łowieniu szczupaka mam pytanko odnośnie szczupaka. A mianowicie jest staw o pow. ok 10 ha stara kopalnia piachu roślinność to wodorosty przy linii brzegowej może 5% pow to max odrobina trzciny ale to na płyciźnie (0,5m - 1m). Głębokość stawu to 1/3 do 3m pozostała część powierzchni do 10m albo tyle co koparka wybrała. Dno nierówne jak po bombardowaniu. Woda przejrzysta, czyściutka. Pytanie moje jest proste gdzie szukać szczupaka w takim stawie o tej porze roku czy próbować cały czas na płyciźnie czy też już na głębszej wodzie. No i na co łowić w takiej czystej wodzie czy na imitację rybki czy też nie koniecznie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 Hej. Jeżeli tam jest dużo drobnicy, to szczupaki będą leniwcami. Jak im pod pysk rzucisz przynętę to uderzy. Gdzie szukać, nie wiem jaka tam jest linia brzegowa, ale na takim akwenie będą wszędzie. Ja bym ich szukał już przy głębszej wodzie. Przy tym spadzie między 2-10 m, Jeżeli masz roślinność, to też tam będą.. w sumie wszędzie. A tym bardziej jak masz różne ukształtowanie dna, to przesiadują w tych dołach. A z przynęt.. na płyciznę polecam "moim zdanie skuteczną" Savage Gear soft 4play 9.5 cm ze swim baitem. Czyli taki "kaganiec", nazywa się to Lip scull. Chodzi jak wobler, nie schodzi głęboko i można na różne sposoby prowadzić. [najlepsza na płycizny]Tą przynętą obławia mojej lubej brat na stawach. Szczupaki chętnie to gryzą. Chociaż blacha alga też może się przydać. No i oczywiście klasyk gumy koloru perłowego ps. Jaxon wydał podobne przynęty jak Soft 4play SG, a nazywają się Intensa. Są o 60% tańsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 (...) ps. Jaxon wydał podobne przynęty jak Soft 4play SG, a nazywają się Intensa. Są o 60% tańsze. ... i o 60% mniej skuteczne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 Jeszcze ich nie próbowałem, nie zakupiłem. Ale ten rok jest słaby więc... mogą być wszystkie przynęty nieskuteczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 No soft4play sa genialne i megic swimmer soft od sebile też bardzo skuteczne a do tego nie czepiają sie wodorostów Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 (edited) No soft4play sa genialne Ja niestety nie mogę o nich nic pozytywnego powiedzieć i podtrzymuję to co już, kiedyś o nich napisałem... Na rynku są lepsze i tańsze przynęty niż soft4 play, jedyne sensowne przynęty savage geara to cannibale. Edited November 24, 2015 by marckus Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 No fakt nie są tanie. Ja zbytnio na nie nie łowię na jeziorach, chyba że jest dużo roślinności. Można na kilka sposobów je prowadzić. Ja np. lubię gumy delalande miss shad, ładnie pracują, są grube i nawet przy wolniejszym prowadzeniu ich praca jest taka sama. Z opadu również. I tak mi się wydaje, że najskuteczniejsza jest poczciwa ALGA lub MORS Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Ja na alge i morsa nic nie złowiłem jeszcze a mam we wszystkich kolorach i 2 rozmiarach Link to comment Share on other sites More sharing options...
IdeNaRyby Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Wobler Rapala count down 9 cm kolor tiger Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Wobler nie wszędzie się nada na zarośniętym łowisku nawet on nie pomoże Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Jak dotąd wszystkie moje szczupaki złowiłem na wahadłówki, w pierwszym rzędzie Algi, na drugim miejscu postawiłbym Gnoma. Mimo, że używam też gum, to jakoś nie mogę przekonać do nich ani siebie, ani ryb... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 (edited) Wobler nie wszędzie się nada na zarośniętym łowisku nawet on nie pomoże Ja praktycznie nie łowie na woblery, większość wyprzedałem. Nie sprawdzają się jak dla mnie. Wolę jednak gumy. Jak już to wybieram takie, które mocniej pracują i czuje na kiju ich pracę. Takim przykładem jest York Hollow Shad. Pracę można przyrównać do woblera. Na nowy sezon kupie kilka tych gum, bo mam 2 i mocno są poharatane. Jak dotąd wszystkie moje szczupaki złowiłem na wahadłówki, w pierwszym rzędzie Algi, na drugim miejscu postawiłbym Gnoma. Mimo, że używam też gum, to jakoś nie mogę przekonać do nich ani siebie, ani ryb... Mój kolega twierdzi, iż najważniejszym segmentem we wędkarstwie jest wiara w przynętę. Jeżeli się w jakąś nie wierzy, nie można przekonać- to nie przynosi efektów. Ja tak mam np. do woblerów. Parę ryb złowiłem, ale jakoś przekonania do nich nie mam. Do gum i do wahadeł mam. Dużo wędkarzy wyśmiewa się z przynęt Jaxona, czy Yorka- ja na nie łowie i jakoś mam efekty. Łamie stereotypy, ale nie widzę aby ryby lepiej gryzły na gumy Mikado, Dragona, czy Daiwy. Edited November 26, 2015 by NeoCM Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 W moich doświadczeniach Gnom 2 wybija się ponad wobki i gumy - wyholowałem na niego w tym roku 6 szczupłych w tym 2 już ponad 60cm (5 na jeziorze i 1 na rzece). Szczerze to na inną przynętę nic nie złapałem poza okoniem, ale mimo to lubię łowić na gumy, kombinować z przynętą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawlin Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Ja sobie dzisiaj SALMO SLIDER 7F zakupiłem, ale to bardziej z myślą o łowieniu szczupaków w następnym roku. Podobno nieźle się sprawdza. Jeśli chodzi o szczupaki to z nimi jest różnie. Duży szczupak potrafi czasami zaatakować małego okoniowego twisterka, a także małe obrotóweczki. W tym roku 2 dość duże szczupaki złowiłem na naprawdę małe przynęty. Szczupak potrafi zaskoczyć w najmniej odpowiednim momencie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 (edited) I masz rację. Jeśli mikrotwisterkiem, lub obrotóweczką 00 raz i drugi połaskoczesz szczupaka po pysku, to wreszcie zdenerwowany kłapnie paszczą, ale wyholowanie takiego przyłowu na maleńkim haku lub minikotwiczce, jeszcze na dodatek na żyłeczce 0,14mm lub plecionce 0,04mm to już sztuka niemal dla Hudiniego lub Copperfielda. Dla tego wolę na plecionce 0,12 zapiąć Algę nr 2-3 i wówczas mam pewność, że mam jakieś szanse. Edited November 27, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted November 27, 2015 Report Share Posted November 27, 2015 Do szczupaka mam takie samo podejście jak @Alekspin. Łowienie ich ma być pewne, a przez to spokojne. Łowić na delikatnym zestawie by ryba miała szansę? Ładna mi szansa z urwanym zwisającym wabikiem na szczęce albo gorzej, bo gnijącym w paszczy !!!!! Jak cię boli sumienie, to nie łap ich wcale, a jak łowisz, to świadomie możesz uwolnić okaza czy młodzika. Moim zdaniem szczupak goni przynętę od tyłu lub pod dużym kątem i nie widzi jak gruba jest plecionka i przypon zabezpieczający przed przegryzieniem. Kolory wabików zapewne mają znaczenie (wzrokowiec) bo ma to odniesienie do ich pokarmu i środowiska, ale główną rolę myślę że odgrywa praca wabika drażniąca linię boczną lub udającą uciekąjącą/ułomną rybkę. Używam wahadłówek, mocno pracujących wirówek, gum i woblerów dopasowując się do łowiska i sam nie bardzo wiem czemu dzisiaj akurat łowny jest właśnie taki wabik. W sumie wirówki i woblera używam najrzadziej, ale poper wśród łąk zielska jest nie do zastąpienia. Jak trafiam na jakieś wabiki/kotwiczki antyzaczepowe to zawsze kupuję je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Krzysztof ma 99,999999% racji - z wyjątkiem haków i kotwiczek z antyzaczepem. Generalnie ich nie używam, bo antyzaczep proporcjonalnie do zmniejszenia zaczepów powoduje zmniejszenie liczby skutecznych zacięć - to moje doświadczenie. Kiedyś kupiłem spoony z antyzaczepami, po kilku wypadach podczas których nic na nie nie złowiłem, usunąłem antyzaczepy i od razu trafił mi się szczupaczek ponad 50cm i boleń podobnych rozmiarów. Od tej pory unikam wszystkiego co anty... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Ja bym nie powiedział, że łowie na delikatniejszy zestaw to jakaś (jak to ująć) niepoważne podejście. [nie wiem jak to inaczej ująć] Po prostu dla wędkarza też jest to inna sytuacja, którą uczy jak obchodzić się z rybą. A to, że złowię na delikatny zestaw dużą rybę- to jak w moim odczuciu frajda. Nabiera się większego doświadczenia. Na średni sprzęt bez problemu przyciąga się siłowo szczupaka do 60 cm. Wędkarstwo to raczej pasja i dużo się kombinuje. Nie krytykowałbym bym kogoś, kto lubi chodzić w zimę w trampkach Jak ktoś lubi, to proszę bardzo Używam wahadłówek, mocno pracujących wirówek, gum i woblerów dopasowując się do łowiska i sam nie bardzo wiem czemu dzisiaj akurat łowny jest właśnie taki wabik. W sumie wirówki i woblera używam najrzadziej, ale poper wśród łąk zielska jest nie do zastąpienia. Też takich używam. Lubię czuć przynętę i na kiju i na szczytówce PS. Ja na anty-zaczepowe jeszcze nie łowiłem, ale na zarośnięte łowiska by się przydały. Na nowy sezon coś się znajdzie w arsenale Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Alex, chyba jakieś pancerne sprężynki miałeś na zabezpieczeniach, żeby utrudniały zacięcie? U mnie "druciki" są delikatne, może i za bardzo, bo czasem chwytają zielsko mimo wszystko. Czasem chce się połowić wśród zielska, na jego obrzeżach, albo nad poziomem porostu wodorostów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi677 Posted December 1, 2015 Author Report Share Posted December 1, 2015 To się koledzy rozpędzili... muszę zmienić temat postu No ale dzięki NeoCM za radę postaram się dostosować do Twoich wskazówek mam nadzieję, że przyniosą jakieś efekty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meps Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 o tej porze roku to daleko i głęboko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 o tej porze roku to daleko i głęboko O tej porze roku, to nie radzę go w ogóle szukać i to aż do końca kwietnia - OKRES OCHRONNY!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts