Jump to content

Darmowe zezwolenia na połów ryb na rzeki Wieprza - nr 4 oraz Parsęta - nr 1

NeoCM
 Share

Recommended Posts

Koledzy przypadkiem natknąłem się na ten artykuł. 

Darmowe zezwolenia- link

Osoby zainteresowane otrzymaniem bezpłatnego zezwolenia na uprawianie amatorskiego połowu ryb w wodach obwodów rybackich rzeki Wieprzy – nr 4 oraz rzeki Parsęty nr - 1, w których uprawnionym do rybactwa jest Dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Szczecinie są zobowiązane do przesłania na adres internetowy zezwolenia@szczecin.rzgw.gov.pl następujących danych:

• imię i nazwisko
  • numer karty wędkarskiej
  • adres zamieszkania

Zezwolenia wydawane będą od dnia 12 stycznia 2016 r. do dnia ustanowienia nowego użytkownika rybackiego dla ww. obwodów rybackich.

Zezwolenie ważne jest od dnia jego wydania do dnia rozstrzygnięcia konkursów ofert i podpisaniu umów użytkowania przedmiotowych obwodów rybackich - o czym Dyrektor RZGW w Szczecinie poinformuje stosownym komunikatem.

Wiadomości niekompletne lub przesłane na adres inny niż wskazany powyżej nie będą rozpatrywane. Czas oczekiwania na zezwolenie jest zależny od ilości napływających wiadomości. Oczekując na zezwolenie należy sprawdzać również folder spam/wiadomości śmieci.

Opis obwodów rybackich na podstawie Rozporządzenia nr 7/2006 Dyrektora RZGW z dnia 13 grudnia 2006 r. w sprawie ustanowienia obwodów rybackich (DZ. U. Woj. Zachodniopomorskiego Nr 121, poz. 2528 ze zm.) dostępny jest tutaj.

Fajna opcja, szkoda, że to nie moje województwo :)

Edited by NeoCM

Na łowisku też? ;)

A po co? Obowiązkiem wędkarza jest sprawdzić do kogo należy woda a w zezwoleniu wyraźnie jest napisane, iż ważne jest do rozstrzygnięcia przetargu. Tak trudno zrobić sobie link w ulubionych i sprawdzić przed wyjściem na ryby? Wędkarze godziny tracą na oglądanie przeróżnych rzeczy w necie, tu stracą raptem 30s.

Będzie karać za to, że zapomniałeś. Wpierw karą umowną za spóźnioną opłatę a potem karą umowną za rozwiązanie umowy przed terminem z Twojej winy za niepłacenie. Do tego mogą dojść specjalne opłaty za poinformowanie o nie zapłaconym rachunku i podobne bzdety.

Nie ma że boli, w innym wątku było pisane iż wędkarz musi znać obowiązujące go przepisy. No to trzeba trzymać fason i z pokorą trzymać to samo zdanie a nie dopasowywać do swojego wygodnictwa. :) 

Nie przeginaj, ja nie kombinuję. Ale takie promocje, które niewiadomo kiedy się skończą - nie są żadnymi promocjami. To kolejne zagrywki tych na górze. Normalną praktyką jest powiedzieć - od - do. Ale to jeszcze ci na górze by się musieli dogadać. A na to szans nie ma, to beton zbrojony z obu stron.

Nie przeginaj, ja nie kombinuję. Ale takie promocje, które niewiadomo kiedy się skończą - nie są żadnymi promocjami. To kolejne zagrywki tych na górze. Normalną praktyką jest powiedzieć - od - do. Ale to jeszcze ci na górze by się musieli dogadać. A na to szans nie ma, to beton zbrojony z obu stron.

Biedniutki, jeden jedyny "uciśniony". Masz problemy egzystencjalne? Idź na ryby, to uspokaja... ;)

Normalną praktyką jest powiedzieć - od - do

Jeszcze do niedawna to było normalną praktyką z wodami przeznaczonymi pod dzierżawę i drogimi zezwoleniami na max 90 dni z zaznaczeniem iż zezwolenie jest ważne do dnia roztrzygnięcia przetargu a niewykorzystane dni nie podlegają zwróceniu gotówki.

Dziwne, że jak były takie płatne zezwolenia to jedynie ja darłem twarz, że RZGW łamie prawo i pobiera opłaty, czyli użytkuje, bez obowiązkowego zarybiania oraz innych wymogów. Teraz jak dają darmo to wielkie larum, choć nadal nie ma spełnienia wymogów użytkowania. Fakt, że woda jest udostępniana darmo nadal nie zwalnia od wszystkich obowiązków racjonalnego gospodarowania, za to może wskazywać na zintensyfikowanie działalności kłusowniczej, która zawsze się wzmaga nad wodami, nad którymi nie ma wędkarzy.

Na jednym z portali "wędkarski świat" napisali, że nie można zabierać ryb z łowiska. Szczególnie okoni. - to cena darmochy. 
Wiem tyle, co przeczytałem. 

Edited by NeoCM

Na jednym z portali "wędkarski świat" napisali, że nie można zabierać ryb z łowiska. Szczególnie okoni. - to cena darmochy. 

Wiem tyle, co przeczytałem. 

Oooooo, jestem Twoim dłużnikiem, niestety nie jest to pochlebne.

Właśnie potwierdziłeś moje twierdzenie, że wędkarze tracą mnóstwo czasu na bzdury w necie zamiast zaglądać do źródeł informacj.

Podałeś lub raczej powieliłeś bzdurkę choć sam wkleiłeś link do zezwolenia, regulaminu połowu i rejestru w jednym. :)

Sama darmocha wynika z zarządzenia Dyrektora KZGW, który w zeszłym roku dość mocno przejechał się po podległych RZGW.

Wkleiłem, bo może ktoś skorzysta. A informacja pochodzi ze strony PZW. 

Nie wiadomo co przysyłają na e-maila jak się zgłosi "swoją kandydaturę". Ja tego osobiście nie sprawdzę. 

PS. Jak jestem w pracy i mam PC przed ślepiami to nieraz "wyszukuje" nowinek. Musze być na bieżąco w przepisami PZW :) 

Wkleiłem, bo może ktoś skorzysta. A informacja pochodzi ze strony PZW. 

Nie wiadomo co przysyłają na e-maila jak się zgłosi "swoją kandydaturę". Ja tego osobiście nie sprawdzę. 

PS. Jak jestem w pracy i mam PC przed ślepiami to nieraz "wyszukuje" nowinek. Musze być na bieżąco w przepisami PZW :)

I takie wklejenie jest jak najbardziej na miejscu, w dodatku koleżeńskie. Mnie jedynie chodziło o powielenie informacji bez zaglądania do źródła, czyli linku, który sam wkleiłeś. :)

Ja też nie wiem co mogą przysłać na e-mail, lecz w dobie wirtualizacji urzędów można się pokusić o jakąś teoryjkę. Na przykład może to być informacja z potwierdzeniem przyjęcia lub odrzucenia wniosku albo ten sam dokument co linkowałeś z wypełnionymi danymi osobowymi i naniesionymi znakami wodnymi. Interaktywny pdf to dziś niemal powszechność a różnić się musi, bo inaczej każdy mógłby sobie sam wydrukować i zapewne kilku "mądrych inaczej" na pewno się znajdzie. :)