Jump to content

Spining Mikado 2,7m do 25g

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Potrzebuję porady w wyborze spiningu szczupakowego o długości około 2,7m 5-25g w cenie do 250 zł. Ze względu na liberalny serwis, niezłe ceny  i dość duży wybór wędek wybrałem MIkado. Miałem kilka uszkodzeń różnych wędek Mikado - serwis bez problemu poradził sobie przy niewygórowanej cenie. Generalnie łowię plecionką na lekkie i średnie gumy z główkami do 7g, w maju z brzegu, potem z łódki - 2,7m wędki jest do ogarnięcia.

Wybrałem wstępnie kilka modeli
NSC LIGHT SPIN 275 5-25g (bardzo mało jest sieci na temat spiningów nsc, w katalogu Mikado od 2011 do 2016 brak tych spinów)
NSC Medium Light Spin 260 5-25g (j.w.)
Nihonto Medium Spin 270 5-25g (ponoć nie ma przelotek SIC)
Da Vinci Pike 270 5-25g
Nihonto Red Cut Sapphire 270 (tutaj jest <=30g, bez dolnej granicy?)
NIHONTO RED CUT PIKE 2,6m/5-28g (odchudzona wędka, ponoć można połamać przy wyrzucie)

Ma ktoś doświadczenia z tymi wędkami?

Miałem kilka uszkodzeń różnych wędek Mikado - serwis bez problemu poradził sobie przy niewygórowanej cenie.

Taki sprzęt omija się szerokim łukiem, a zwłaszcza, gdy już się doświadczyło na własnej skórze awaryjności ich produktów. Ja już od dawna omijam ich wyroby. Za tą kasę można już wybrać Shimano, Daiwę, Dragona, Tubertini, Trabucco, Robinsona, etc, etc. I cóż to za serwis, który woła od Ciebie kasę za naprawienie bubla? Jaxon i Dragon też ma bardzo dobry i szybki serwis, ale kasy nie woła za naprawę. 

Kupujesz po to, żeby karmić jeszcze serwisantów?

Edited by Jotes

Taki sprzęt omija się szerokim łukiem, a zwłaszcza, gdy już się doświadczyło na własnej skórze awaryjności ich produktów. Ja już od dawna omijam ich wyroby. Za tą kasę można już wybrać Shimano, Daiwę, Dragona, Tubertini, Trabucco, Robinsona, etc, etc. I cóż to za serwis, który woła od Ciebie kasę za naprawienie bubla? Jaxon i Dragon też ma bardzo dobry i szybki serwis, ale kasy nie woła za naprawę. 

Kupujesz po to, żeby karmić jeszcze serwisantów?

Na gwarancji rocznej Mikado wymienia bezpłatnie wędkę bądź jej część niezależnie od przyczyny.  Miałem dwa przypadki uszkodzenia z mojej winy - wymienili bez problemu. Inni producenci tez tak mają? Jaxon? Dragon?

No to podaj mi proszę klika typów spinów, których nie omija się łukiem

Edited by emilow

NIHONTO RED CUT PIKE 2,6m/5-28g (odchudzona wędka, ponoć można połamać przy wyrzucie)

Ma ktoś doświadczenia z tymi wędkami?

Miałem, 2 razy mi pękła przy wyrzucie.

Nie polecam, wędka jest czuła.. ale te odchudzone blanki... coś kosztem czegoś. 

A może coś zupełnie nowego?? 

Spinning CUPIDO PORT NANDO to całkowita nowość na rynku.

Jej szczytówka uzbrojona w 7 przelotek, gwarantuje dużą czułość wędki, co w połączeniu z odpowiednią sztywnością sprawia, że kij jest uniwersalny zarówno do połowu mniejszych jak i większych drapieżników. Pomimo dedykowanej gramatury wyrzutu od 10 do 20g, wędka świetnie ładuje się już przy 5 gramowej główce. Wyrzut 25 gramowych przynęt też nie stanowi problemu. Wędka jest naprawdę uniwersalna i warto ją przynajmniej wziąć do ręki i porównać z innymi markami. Serdecznie zapraszamy.

Edited by Guest

Mistrall Infiniti medium 2.7m (nie podana gramatura)
Konger team 2.7m 28g 
Savage gear 2.74m mpp
Co powiecie?

Spróbuj po tych danych odnaleźć te kije, żeby o nich cokolwiek przeczytać, ale użyj tylko i wyłącznie ich, tak jak nam tutaj zapodałeś. I jeszcze jedno! Jeśli zadajesz poważne pytanie, to traktuj odpowiedzi, jakie uzyskujesz z należytą powagą. Dostałeś trzy podpowiedzi. Na ile z nich odpowiedziałeś, czy Ci odpowiadają, a jeśli nie, to co w nich jest nie tak? Jak Ci dogodzić, skoro wypinasz się na nas? Ze szklanej kuli mamy wywróżyć, czy z fusów?  :wacko:

Nie spinaj się. Nie bardzo obchodzą mnie dane, ważne są praktyczne opinie wędkarzy, najlepiej takich którzy sami łowią tymi wędkami. Trafiłem na forum wędkarskie  czy do pensjonatu obrażalskich panienek? Nie potrzeba wiele inteligencji by zrozumieć, że szukam dalej.

Pięknie zacząłeś swoją obecność na tym forum... Szkoda mojej klawiatury!  :angry:

EOT! 

Edited by Jotes

Kolego nie zwracaj zbytnio uwagi na kolegę Jarka, on ma taki styl bycia na forum.
Nie zrażaj się, nie do końca wie ze jego postawa działa przeciw forum.... jakbym nie miał doświadczenia z forami..to takich wniosków bym nie wyciągał.
Znając życie już się oburzy na ten komentarz, ale to tylko utwierdzi moje przypuszczenia. 

A wracając do tematu.

Poniekąd cię rozumiem z tym wyborem wędzisk.. jak sam szukam..to też biorę różne koncepcje, różne kije, różne firmy.

W takim szukaniu też jest niebezpieczeństwo..bo czym więcej się przebiera, tym się gorzej trafia.

Na twoim miejscu rozejrzałbym się też w kolekcji Jaxona. W tej cenie dostaniesz bardzo dobre kije. Np Grand Virtuoso - tu zwracam na budowę i wykorzystane materiały, kij by ci posłużył. Może być minimalnie droższy od proponowanej ceny.. ale czasem warto. Do mikado ciężko mi się odnieść, mam kilka różnych wędzisk i mi służą. 

Jednak polecam sklep wędkarski i zbadanie sprzętu własną ręką. 

Kolega podał Ci też okumę black rock.. mi. np on nie pasuje. dla mnie jest za lecący. ;) 

Trochę mnie poniosło, drażni mnie taki styl jak u Jotesa. Nie będę do tego wracał.

Właśnie byłem w sklepie i oglądałem ostatnio podane przeze mnie 3 wędki. Można zgłupieć, kiedyś dostępność wędek była żadna, kupywało się co było.

Zastanawia mnie Mistrall Infiniti medium 2.7m (nie podana gramatura) - fajnie zrobiony, szybki - tylko kompletnie mało o nim słychać, tylko kilka ofert, ponoć Mistrall wyprzedawał je w dobrej cenie. Kupić kijek, który już nie produkują?

Team konger - droższy o podobnej akcji.

Savage gear - szybki, wydaje się, że przechodzi szybko w parabol.

Ale to moje subiektywne odczucia "na sucho".

Grand Virtuoso - wcale nie taki drogi, łowiłeś nim?

Edited by emilow

Olewaj.

Jeżeli byłeś w sklepie i ten Mistrall Ci leży, to zainwestuj w niego. Rozumiem, iż się boisz..bo nie ma dużo opinii na jego temat. Niektórzy wędkarstwo rozumieją przez znaczki typu "dobra marka", ale ona nie łowi ryb ;) Ryby łowi wędkarz.. 

Savage Gear to w sumie Amerykańskie kije, oni zbytnio nie robią byle czego. Fajne mają wędki w ofercie.. Ale nie są tanie ;)

Co do tego Virtuoso, to akurat nie miałem.. ale mój znajomy go miał i go sprzedał.. Do dziś żałuje, bo ładnie trzymał ryby.

On ma podobną pracę jak kij Xt-pro, teraz nowsza wersja to monolith. XT pro akurat mam wklejankę i nie mam do niej zastrzeżeń. Łowiłem wersją 270 / 25 XT-PRO kolegi i powiem, że fajny kij.. dobrze przekazuje do ręki dno, kamienie, skubnięcie. 

Kolego nie zwracaj zbytnio uwagi na kolegę Jarka, on ma taki styl bycia na forum.
Nie zrażaj się, nie do końca wie ze jego postawa działa przeciw forum.... jakbym nie miał doświadczenia z forami..to takich wniosków bym nie wyciągał.
Znając życie już się oburzy na ten komentarz, ale to tylko utwierdzi moje przypuszczenia. 

Słuchaj no chłopcze płaskostopcze! Nie życzę sobie byś mnie tykał i mścił się tutaj za bana, którego słusznie dostałeś już na samym początku swojej obecności na forum. Chamstwo i swoje prostactwo pokazuj na Onecie. Ode mnie WARA!  :excl:

/////////

Słuchaj no chłopcze płaskostopcze! Nie życzę sobie byś mnie tykał i mścił się tutaj za bana, którego słusznie dostałeś już na samym początku swojej obecności na forum. Chamstwo i swoje prostactwo pokazuj na Onecie. Ode mnie WARA!  :excl:

Musiało zaboleć :D . Masz zapewne dużą wiedzę, dużo postów piszesz, a wdajesz się w takie pyskówki. Warto tracić czas na to? Podsumowując: zachowanie Twoje Jotes rzeczywiście nie zachęca do pisania nowych postów. Chyba zakończymy już ten temat z doborem wędki i całą resztą, chyba, że masz coś merytorycznego do dodania

Edited by emilow

Mistrall Infiniti medium 2.7m (nie podana gramatura)

Konger team 2.7m 28g

Savage gear 2.74m mpp

Co powiecie?

Zadałeś pytanie, na które nie da się odpowiedzieć, dlaczego??

Spróbuj po tych danych odnaleźć te kije

Dlatego to Ty się niepotrzebnie spinasz, nikt nie przedstawi opinii o produkcie, którego nie sposób choćby obejrzeć i poznać ich danych technicznych. Słaby początek pobytu na forum.

nie do końca wie ze jego postawa działa przeciw forum

Odnoszę całkiem inne wrażenia, choćby z prywatnych rozmów z innymi użytkownikami. Za to to Twoje zachowanie już na początku zawiesiło nad Tobą topór. Dlatego uważam, że powinieneś sam bardziej wyważać swoje opinie o innych i trzymać język na wodzy.

Chyba zakończymy już ten temat

O tym akurat to ja zadecyduję, na pewno nie Ty. I decyzja zapadła.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...