Minus Posted February 22, 2012 Report Share Posted February 22, 2012 Moja Ola jest inspektorem WIOŚ w Gdańsku i miała taką interwencję poczytajcie a stwierdzicie że żyjemy w kraju absurdu http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2012/02/awaria-sieci-w-borowie-wlasciciel-terenu-zablokowal-dojazd Link to comment Share on other sites More sharing options...
okoniarz Posted February 22, 2012 Report Share Posted February 22, 2012 Niestety, ale Kaszuby (jak i większość kraju) będą miały znacznie poważniejszy problem: A to problem z bliska (czyli tam, gdzie już trwa wydobycie: http://www.youtube.com/watch?v=cl02_faq1_o Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magik Posted February 22, 2012 Report Share Posted February 22, 2012 Najgorsze są komentarze pod tekstami związanymi ze sprawą (są tam jeszcze 2). Większość ludzi popiera tego debila i jego adwokata, z czystej nienawiści (?) do pana burmistrza. Sami pójdą pewnie po rozum do głowy dopiero w lato gdy będą chcieli tam się wykąpać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paszczak Posted February 22, 2012 Report Share Posted February 22, 2012 Cyt - "Zgodnie z prawem można je odholować jedynie w przypadku prowadzenia akcji ratowniczej lub działań mających na celu ochronę życia lub mienia." Czy przypadkiem ochrona jeziora, to nie ochrona mienia? Takie głupkowate mamy prawo... niejednoznaczne, mało konkretne... Mieszkam w Polsce... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 Tekst o ściekach płynących do jeziora...szok. Absurd. Jak to możliwe, że jakiś człowiek nie pozwala strażakom zatrzymać ścieków płynących do jeziora, bo taki ma kaprys? Dlaczego jego widzi mi się jest ważniejsze od ochrony środowiska? To nie dorzeczne i chore. Coś takiego prowadzi przecież do degradacji środowiska, często nie odwracalnej przez wiele, wiele lat.... Z kolei filmy o gazie łupkowym są bardzo ciekawe i pouczające. Nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak wiele zagrożeń dla środowiska niesie ze sobą wydobywanie tego gazu... Wcześniej sądziłem, że to czyta metoda pozyskiwania energii, a tu się okazuje, że to syf jakich mało. I żeby nie było, ewidentnie widać tam, że to szkodzi wszystkiemu dookoła i zabija zwierzaki. Zabija rzeki...I to piękne, rybne rzeki. Wyobrazić sobie, że coś takiego ma miejsce w mojej okolicy? Nie wiem, czy potrafię. Coś takiego było by...Masakryczne. Makabryczne, po prostu złe. A jestem pewien, że 5/6 ludzi, którym by zaproponowano kasę za wykorzystanie ich terenu do wydobycia gazu, by na to poszło. Co z tego, że zniszczyli by środowisko? Wielu by to w ogóle nie obchodziło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z Kętrzyna Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 Są organizacje które zajmują się ochroną środowiska. I najlepiej jak taka instytucja, jak i sam właściciel wody, zajmie się takim delikwentem. Oni nie są bezkarni, tylko trzeba wiedzieć gdzie uderzyć i jak do tego podejść. Sanepid też w takim przypadku pomoże, ponieważ jest to dobro naturalne jak i publiczne, zagrażające życiu i zdrowiu ludzkiemu. W takich przypadkach często są cofane zezwolenia na wydobycie, jak i nakaz naprawienia szkód wywołanych przez daną osobę/firmę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts