Jump to content

Test spinningów CUPIDO

Guest
 Share

Recommended Posts

Pomimo mało sprzyjającej aury na zewnątrz, testowałem dziś spiningi firmy CUPIDO a dokładnie model PORT NANDO w długościach 2,10m i 2,40m i gramaturze wyrzutu 10-20g i oraz model DARK PRO SPIN również 2,10m i 2,40m o gramaturze 10-30g.

W przypadku PORT NANDO to świetne wędki do połowu nowymi metodami takimi jak: Czeburaszka, Mandula. Doskonale sprawdzają się równeż w metodzie Drop Shot.
Czułość szczytówki uzbrojonej aż w 7 przelotek, sygnalizuje nawet najdelikatniejsze branie. W połączeniu z odpowiednio dobraną sztywnością sprawia, że spinning jest uniwersalny zarówno do połowu małych jak i większych drapieżników.
Co istotne, pomimo dedykowanej gramatury wyrzutu od 10 do 20g, wędki świetnie ładują się już przy 5 gramowej główce.

Modele DARK PRO SPIN to spiningi o tej samej dynamice rzutu i charakterystyce pracy, lecz znacznie mocniejsze.
Sprawdzą się doskonale przy połowach większego sandacza, szczupaka czy suma.

Jest to całkowita nowość na rynku ponieważ stanowi kompromis między lekkim, czułym spinningiem a mocnym kijem na
większe ryby.

Polecam.
Zbyszek 'Mormyszka' Janiszewski

post-3650-0-43406400-1461151242.jpg

post-3650-0-36544300-1461151267.jpg

post-3650-0-39325100-1461151294.jpg

post-3650-0-08539500-1461151327.jpg

Edited by Guest

Faktycznie, przydało by się trochę fotek i informacji "z boju".

Ale i tak skromny tekst jest pożądany, tym bardziej, że marka Cupido nie jest szeroko znana bo dystrybucja kuleje. Przynajmniej u mnie na północy.

Ja się parę lat temu skusiłem na baty z tej firmy i do dziś jestem bardzo zadowolony.

Alexspin. Jakie informacje Cię interesują? Chętnie odpowiem na wszystkie pytania. Odnośnie zdjęć to ciężko jest kręcić korbą i robić sobie zdjęcia jednocześnie ale kolejnym razem obiecuję bardziej się postarać :)

Uznałem że pisanie banałów w stylu :  długość transportowa, itp.  będzie właśnie typową ofertą i kryptoreklamą a tego naprawdę chciałem uniknąć.

Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.

Edited by Guest

Akurat mnie żadne informacje na temat tych wędzisk nie interesują, nie mam zaufania do firm efemeryd. Jednak mogłoby zainteresować innych kolegów jak wędziska zachowują się na łowisku. Na Forum jest kilka recenzji wędzisk, znajdziesz też dużo wzorów recenzji na http://www.wedkuje.pl/, warto się z nimi zapoznać i wzorować. Twój post w żaden sposób nie pasuje by go nazwać "testem" jest to po prostu informacja polecająca, jakich wiele w odpowiedziach na pytania nowicjuszy "jaką wędkę wybrać".

Nie mam nic przeciwko recenzjom pisanym przez zawodowych testerów, lub handlowców, ale niech to będą recenzje, a nie informacje handlowe.

Pozdrawiam.

Akurat mnie żadne informacje na temat tych wędzisk nie interesują, nie mam zaufania do firm efemeryd. Jednak mogłoby zainteresować innych kolegów jak wędziska zachowują się na łowisku. Na Forum jest kilka recenzji wędzisk, znajdziesz też dużo wzorów recenzji na http://www.wedkuje.pl/, warto się z nimi zapoznać i wzorować. Twój post w żaden sposób nie pasuje by go nazwać "testem" jest to po prostu informacja polecająca, jakich wiele w odpowiedziach na pytania nowicjuszy "jaką wędkę wybrać".

Nie mam nic przeciwko recenzjom pisanym przez zawodowych testerów, lub handlowców, ale niech to będą recenzje, a nie informacje handlowe.

Pozdrawiam.

CUPIDO jest dość długo na rynku. Tak lekko ponad dziesięć lat. Jak każda firma ma swoje udane serie sprzętu i wpadki. Np bardzo dobra kiedyś seria wędek dorszowych. Nie znam teraz oferty CUPIDO ale tak z dziesięć lat temu jak byłem w temacie sprzętu bardziej na bieżąco mieli na prawdę fajny i stosunkowo nie drogi sprzęt. Swego czasu byli przedstawicielem YAD na Polskę. Ta firma też jest znana i ceniona co nie znaczy, że każdy o niej słyszał.

Faktem jest, że opis jest lakoniczny. 

JK

Nie wiem kto jest profesjonalnym testerem i jak powinien  wyglądać taki test. Nie przypuszczałem że są jakieś wzorce.

Wędkuję od 50lat, sklep wędkarski prowadzimy od 25lat ale przygodę z wędkarstwem w internecie zaczynamy dopiero teraz. Będę wdzięczny za wyrozumiałość. Pozdrawiam.

obejdzie się bez stawiania piwa na zgodę.

Jarku, no jak bez piwa? :D

Co do testu:

Mi brakuje takich danych jak waga, długość transportowa, jaka akcja no i cena. Może nawet zdjęcia z ugięciami wędki, jak wędka jest wykończona.

Powodzenia przy następnym :) (może jakaś wędka do 10 gram się tu pojawi?) 

Edited by marckus

Wagi nie podał producent ale są bardzo lekkie :)   Mix włókna węglowego i szklanego. Ceny poniżej 200zł.

Długości transportowe:

dla 2,40m - 125cm

dla 2,10m - 110cm

Zgodnie z życzeniem trochę detali i praca wędki na krążku testowym.

post-3650-0-87454800-1461237684.jpg

post-3650-0-03132900-1461237708.jpg

post-3650-0-98429400-1461237738.jpg

post-3650-0-65497000-1461237762.jpg

PONIŻEJ i to sporo ale cen nie podam bo za chwilę napiszecie że to oferta handlowa :P

Poza tym nie napisałem że jest to kompozyt tylko mix. Dość ciekawy gdyż blank jest carbonowy a szczytówkę wykonano z włókna szklanego.

Macie rację, kolejnym razem wyślemy wędkę do profesjonalnego testera z forum, mam nadzieję że recenzja będzie bardziej rzeczowa :)

Edited by Guest

Na zdjęciach jest widoczne oznaczenie IMX9, może mało czytelne i stąd wątpliwości. Poniżej już wszystko ładnie widać.

post-3650-0-81720500-1461246360.jpg

Edited by Guest

Ja tam o spinach jak gadają to słucham jak świnia grzmotu ale test ugięcia szczytówki i wędki lepiej zrobić w ten sposób, że założyć kołowrotek z żyłką i na żyłce uwiązać np ciężarki w kolejności 5,10,15,20 g itd do oczywiście CW podanego przez producenta. Następnie do żyłki uwiązać np butelkę 1,5 l z wodą i w tzw martwym ciągu lekko podnosić wędkę. Takie doświadczenie idealnie pokaże na co stać wędkę.

JK

Zbyszku, bez obrazy, ale gdybyś od razu dokładnie opisał wędkę, wykonał symulację jaką opisał JKarp, podał ściśle parametry, pstryknął fotki jak zachowuje się nad wodą, napisał osobiste odczucia jako użytkownika, to nie byłoby całej tej dyskusji, a tak to wyszła Ci oferta marketingowa, jakich wiele można przeczytać w katalogu i w sklepowych opisach ofertowych albo aukcjach Allegro. ;)

Edited by Alexspin