Skocz do zawartości

Zestaw wakacyjny (Tribunj)

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku jadę z rodziną na wakacje do chorwacji ,a konkretnie do trybunj. Nigdy jeszcze nie miałem przyjemności tam być. Nie mam pojęcia jak wygląda tam sytuacja ze spinningiem ( z brzegu ). Konkretnie nie wiem na co , jak , jaki zestaw , na jaki kij. Myślałem o lekkim okoniowym kiju i paproszkach do 5cm i główkami ok 5-8g. Zastanawiałem się nad drop shotem. Prosił bym też o informacje na temat żyłki . Pisze ten artykuł ze względu na to że w intrenecie na temat wędkarstwa w okolicach tribunj,niema niemalże nic. Oczywiście będę także próbował na grunt i spławik. Bardzo zależy mi na tych informacjach. Konrad.

Edytowane przez hege
Edycja tytułu tematu. Proszę o poprawną pisownię.

Jako że Tribunj leży nad Adriatykiem (zajrzałem do map Google), rozejrzyj się raczej za sprzętem do łowienia z morskiego brzegu (plaży, mola). A więc w grę wchodzi sprzęt do surfcastingu, ew. mocny zestaw spinningowy. Delikatny zestaw na okonia, czy też łowienie na spławik raczej odpada, ale to tylko moje przypuszczenia. 

A co byś powiedziała szczupakowy spinning kongera tj. Cantara do 45g wyrzutu? Dodam też że nie planuje złowić większych ryb(mam na myśli rybki do 1kg) . Myślę też o przeźroczystej żyłce 0,15-0,20mm.

Konrad

Edytowane przez Konrad Smolicz
zapomniałem napisać wyraz

Powiedział bym, że o ile spinning Cantara (Jaxon nie Konger, chyba że chodzi o Carbomax), choć nie jest jakimś cudem techniki mógłby być. Ale jaki jest sens do tak mocnego spina, stosować żyłkę 0,15-0,20mm? Takie średnicę bardziej pasują do spinningu z cw. 5-20g, aby wykorzystać w pełni możliwości amortyzujące wędziska. Do spina z cw. 10-45g, odpowiednia będzie żyłka w zakresie średnic 0,25-0,30mm. 

Edytowane przez Ozet

Przepraszam , miałem na myśli CATANA , a nie CANTARA Muj błąd. A co do żyłki to zwyczajnie nie pomyślałem. Jestem początkującym wędkarzem i jeszcze dużo muszę się nauczyć.Dziękuje za słuszne uwagi. Chciałbym jeszcze wiedzieć czy kołowrotek Shimano SIENNA a dokładniej jego łożyska wytrzymają zasolenie wody? A jeżeli już czy gwarancja obejmuje taki rodzaj zniszczeń? Czy lepiej kupić na allegro jakiś tańszy kołowrotek i zaraz po powrocie do domu go wyrzucić lub samemu nasmarować i wyczyścić. Albo kupić kołowrotek morski? Pytałem się także czy łowić drop shotem , na trok czy może na zwykłą główkę? Mówię tu o twisterach , bo na ripery i woblery raczej nie zamierzam łowić . Ewentułalnie może wejdzie jakaś obrotówka.

Edytowane przez Konrad Smolicz

11 godzin temu, Konrad Smolicz napisał:

Przepraszam , miałem na myśli CATANA , a nie CANTARA Muj błąd.

1. Najpierw kup słownik ortograficzny!

2. Catana to również nie jest wędzisko KONGERA, tylko SHIMANO!

3. Jeśli - jak domyśla się Ozet - będziesz łowił z brzegu morza, a nie jesteś w pełni zdecydowany na metodę połowu, proponuję kupić jak najtańszy zestaw, który w pełni zaspokoi Twoje jednorazowe potrzeby wakacyjne:

- morski spinning WJ-ARS30040,

- surfcasting WJ-ARS390200,

- kołowrotek model KJ-PSD700,

- na szpulę główną plecionkę 0,16,

- na szpulę zapasową żyłkę 0,35.

Takie wyposażenie pozwoli Ci spróbować obydwu metod wędkowania morskiego i nie "wydrenuje" kieszeni, a jednocześnie na przyszłość, gdyby Ci się spodobało i podwyższyłbyś półkę jakościową sprzętu, zawsze pozostanie Ci jako zestaw zapasowy, awaryjny.

Edytowane przez Alexspin