Skocz do zawartości

Wytrzymałość wędziska

Alexspin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 10.09.2017 o 10:41, Alexspin napisał:

Wędziskiem 0,5-6g zdarzało mi się rzucać przynętami do 7-8g a wędziskiem 5-20g, przynętami nawet do 25g i nie odczułem dyskomfortu.

Dyskomfortu Ty nie czujesz,ale kij tak i cały zestaw.Po przekroczeniu ciężaru przynęty zmienia się akcja kija,na bezsensowny,chybiony w plasowaniu przynęty i dający kiepskie oznaki uderzenia i podgryzania przynęty. Nie wspominając już o nie czującej pracy i wiedzy czy np. wobler mija przykosę i wpada w kipiel,lub też czy wpływa w kocioł lub ryje wzniesienie dna.Odczujesz to z opóznieniem. Zwary rzeczne są wymagające czytania wody,raz guma idzie 10 g, celowo a nieraz 30 g. Dlatego rzutówka rzeczna musi mieć dużą rozpiętość cw. W ciężarze wyrzuty mieści się odpowiednia akcja kija np. paraboliczna (kij dla bolenia) lub twarda,szczytowa (szczupak).Kije miękkie tzw. krowie ogony nie nadają się na rzekę.Najważniejsze jest wyważenie sprzętu,często im kij cięższy tym lżejszy dla spinningisty.Sama wytrzymałość wędziska jest tylko do określenia w momencie szarpnięcia (stąd parabolik na twarde uderzenie bolenia),po zacięciu,'pompowanie' ryby generuje odpowiednio kij. Podjęty temat jest nie miarodajny,każdy ma inne czucie i reakcje,sam kij rzutowy to raczej sprawa indywidualna i jakiekolwiek przeliczniki ''dla wszystkich równe'' nie istnieją.W sklepach kupujesz spinning,pasujący Tobie dla mojego czucia może nie pasować .Wytrzymałość pokaże złamana szczytówka w rękach niedoświadczonego spinningisty.Nie oto przecież chodzi Nam nad łowiskiem.Tyle z mojego znafffstwa,MISZCZU.                                                                                       ...... Spinning staje się łowny wtedy,kiedy spinningista staje się jego doskonałym operatorem......

Edytowane przez Gość
literówki

12 godzin temu, Heavyspinn napisał:

np. wobler mija przykosę i wpada w kipiel,lub też czy wpływa w kocioł lub ryje wzniesienie dna.Odczujesz to z opóznieniem.

Mi się zawsze wydawało że lepiej czuje się przynętę na delikatnych wędziskach, a to czy czuje się pracę z opóźnieniem zależy od szybkości wędziska.

Druga sprawa że kij o CW ok 50g jest prawie dwa razy cięższy niż CW 15g, a do wyważenie potrzeba jeszcze cięższego młynka. Czyli po kilku godzinach ręka nam odpadnie.

37 minut temu, jungu napisał:

Mi się zawsze wydawało że lepiej czuje się przynętę na delikatnych wędziskach, a to czy czuje się pracę z opóźnieniem zależy od szybkości wędziska.

Druga sprawa że kij o CW ok 50g jest prawie dwa razy cięższy niż CW 15g, a do wyważenie potrzeba jeszcze cięższego młynka. Czyli po kilku godzinach ręka nam odpadnie.

Nic Ci się nie wydaje, masz 100% słuszności, ale nie wypada kwestionować poglądów Profesora (nie mylić z profesjonalistą)... ;)

• 3 lata później...

Szukając zależności między mocą wędziska, a  ciężarem wyrzutu warto uwzględnić kilka rzeczy. Uważam, że inżynierowie nie przez przypadek opisują tak, a nie inaczej blanki. I są one nieprzypadkowe.

Przykład: dwa wędziska 1/4-3/4 oz, 10 lb i druga - 1/4 - 3/4 oz, 17 lb. Gdzie może tkwić szczegół? Wystarczy popatrzeć na grubość ścianki blanku. Które szybciej uszkodzimy w czasie forsownego holu? Które można przeciążyć? Którym da się rzucić relatywnie lekką przynętą w grążele podbite od spodu moczarką i  zarazem szybko wyrwać z nich rybę?  Poddając subiektywnej ocenie możliwości rzutowe wypadałoby również uwzględnić fakt, że blanki są projektowane pod różne techniki łowienia: twitching, flipping, pitching, popping, etc. To, że da się rzucić cięższą przynętą zza ucha, nie znaczy że da się prawidłowo rzucić inną techniką. Do tego dochodzi jeszcze rodzaj przynęt, sposoby ich prowadzenia, itd., itp..... Daleki jestem od negowania tego, co jest podane w opisach.

Wiele z wędzisk, które posiadam za Chiny nie chcą wpisać się w modne standardy ugięcia, ale jak się wie do czego były projektowanie, to inaczej się na nie patrzy.

Zaznaczam, że piszę o blankach/wędziskach projektowanych nie w Polsce/Chinach.