szymonxx Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Witam. Chciałbym się przed kolegami pochwalić moimi wypocinami na okonie. Jigi zrobione są z piór marabuta i kapki szyjnej koguta. Przynęta dobrze sprawdza się podczas lekkiego obstukiwania dna, jak i podczas zwykłego ciągnięcia. Jeżynka podczas prowadzenia układa się lekko w stronę haczyka, tworząc swego rodzaju balonik. Pióra marabuta dzięki swojej miękkości pięknie falują w wodzie. Na zdjęciu zaprezentowane są tylko 4 wersje kolorystyczne, choć w swoim arsenale posiadam około 30 stuk takich przynęt w najróżniejszych kolorach, mieszanych jak i jednorodnych W zeszłym sezonie świetnie sprawdzały się na październikowych okoniach i mimo swego rodzaju udało mi się na nie złowić również parę ładnych wzdręg. Poza tym modelem robię również inne jigi, starając się odtworzyć wygląd narybku, lub innych wodnych żyjątek. W najbliższym tygodniu mam zamiar zabrać się za micro jigi robione na wzór większych nimf. Co panowie (i panie) o nich sądzą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 no spoko robota.......trzymaj tak dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paszczak Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Łoł, wyglądają bardzo ładnie i do tego są skuteczne z tego co piszesz. Sam muszę sie za to zabrać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Niezłe te włochacze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Słit, oj słit....Mnie osobiście kręcą te piórka. Marabuta owłosienie z doświadczenia wiem, jak się zachowuje w wodzie..Okonie to lubią. Jak i ja...I widać ty;) A jak z wagą tych cacuszek? Kręcisz je na główkach jigowych, czy na hakach i kulka na łepek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 Jak widać na zdjęciu te modele zrobione są na główkach jigowych. Mają 2 g i są na haku 4. Tak jak napisałem wcześniej, w tym tygodniu biorę się za micro jigi na hakach nimf'owych. Mam już kilka modeli i mogę powiedzieć że są dni, kiedy są szalenie skuteczne. Zwłaszcza na wzdręgi. Kiedy je zrobię, zamieszczę zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Dobrze, dobrze załączaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 no czekamy...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted March 16, 2012 Author Report Share Posted March 16, 2012 Jak obiecałem, tak wstawiam. Najnowsze, prosto z imadła ! Co sądzicie? Przeznaczenie: okoń, wzdręga, płoć, leszcz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Na świetne a temat wzdręgi w tym roku bardzo mnie interesuje Jakich materiałów używasz do produkcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted March 16, 2012 Author Report Share Posted March 16, 2012 W tym przypadku jest to marabut. Na poprzednim zdjęciu jest jeszcze kapka szyjna koguta, oraz przewiązka z cienkiego drutu miedzianego. Do tego haczyk do nimf nr 6# i główki wolframowe 4,5 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Hehe no to kompletna odpowiedź. Sam w tym roku chcę troszkę zacząć coś kręcić ale jestem na etapie kompletowania materiałów. Fajne fotki.Liczę że będzie ich coraz więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Szymonxx - a teraz powiedz czy robisz to tylko dla siebie, czy może w większych ilościach i nadmiar sprzedajesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms80 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Myślę, że Twoje jigi na pstrąga też były by dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted March 16, 2012 Author Report Share Posted March 16, 2012 Szymonxx - a teraz powiedz czy robisz to tylko dla siebie, czy może w większych ilościach i nadmiar sprzedajesz? Nadmiaru nie sprzedaję, bo u mnie nigdy nie ma nadmiaru W przypadku jakiegoś normalnego zamówienia zdarza mi się sprzedać parę sztuk wg. uznania klienta Myślę, że Twoje jigi na pstrąga też były by dobre. Niestety nie wiem jak sprawdzają się na pstrągi, ponieważ w moich okolicach brakuje rzek z pstrągami. Może kiedyś uda mi się sprawdzić ich skuteczność na kropkach, ale to raczej odległa przyszłość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted March 16, 2012 Author Report Share Posted March 16, 2012 Hehe no to kompletna odpowiedź. Sam w tym roku chcę troszkę zacząć coś kręcić ale jestem na etapie kompletowania materiałów. Fajne fotki.Liczę że będzie ich coraz więcej Nic prostszego. Imadło, nawijarka, prosty finisher, kilka paczek piór i zaczynamy przygodę z kręceniem ! Ostrzegam, to nałóg z którego ciężko się wyrwać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanitum Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Kurcze zawodowe te twoje jigi... moje przy tym wymiękają. Jakie kolorki najlepiej ci się sprawdzają? U mnie chyba najłowniejsze są czarno-czerwone i biało czerwone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts