Jump to content

Jigi na okonie.

szymonxx
 Share

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się przed kolegami pochwalić moimi wypocinami na okonie.

Jigi zrobione są z piór marabuta i kapki szyjnej koguta. Przynęta dobrze sprawdza się podczas lekkiego obstukiwania dna, jak i podczas zwykłego ciągnięcia. Jeżynka podczas prowadzenia układa się lekko w stronę haczyka, tworząc swego rodzaju balonik. Pióra marabuta dzięki swojej miękkości pięknie falują w wodzie. Na zdjęciu zaprezentowane są tylko 4 wersje kolorystyczne, choć w swoim arsenale posiadam około 30 stuk takich przynęt w najróżniejszych kolorach, mieszanych jak i jednorodnych :)

W zeszłym sezonie świetnie sprawdzały się na październikowych okoniach i mimo swego rodzaju udało mi się na nie złowić również parę ładnych wzdręg.

Poza tym modelem robię również inne jigi, starając się odtworzyć wygląd narybku, lub innych wodnych żyjątek. W najbliższym tygodniu mam zamiar zabrać się za micro jigi robione na wzór większych nimf.

Co panowie (i panie) o nich sądzą ?

post-214-0-46842800-1331573464_thumb.jpg

Jak widać na zdjęciu te modele zrobione są na główkach jigowych. Mają 2 g i są na haku 4. Tak jak napisałem wcześniej, w tym tygodniu biorę się za micro jigi na hakach nimf'owych. Mam już kilka modeli i mogę powiedzieć że są dni, kiedy są szalenie skuteczne. Zwłaszcza na wzdręgi. Kiedy je zrobię, zamieszczę zdjęcia. :)

Szymonxx - a teraz powiedz czy robisz to tylko dla siebie, czy może w większych ilościach i nadmiar sprzedajesz?

Nadmiaru nie sprzedaję, bo u mnie nigdy nie ma nadmiaru :lol: W przypadku jakiegoś normalnego zamówienia zdarza mi się sprzedać parę sztuk wg. uznania klienta ;)

Myślę, że Twoje jigi na pstrąga też były by dobre.

Niestety nie wiem jak sprawdzają się na pstrągi, ponieważ w moich okolicach brakuje rzek z pstrągami. Może kiedyś uda mi się sprawdzić ich skuteczność na kropkach, ale to raczej odległa przyszłość. :(

Hehe no to kompletna odpowiedź. Sam w tym roku chcę troszkę zacząć coś kręcić ale jestem na etapie kompletowania materiałów. Fajne fotki.Liczę że będzie ich coraz więcej :)

Nic prostszego. Imadło, nawijarka, prosty finisher, kilka paczek piór i zaczynamy przygodę z kręceniem ! Ostrzegam, to nałóg z którego ciężko się wyrwać. :D