Jump to content

Witam w imieniu Stowarzyszenia "OKOŃ".

Artur z Kętrzyna
 Share

Recommended Posts

Jesteśmy Stowarzyszeniem Wędkarskim "OKOŃ". Którego ideą i celem między innymi jest, szerzyć ten wspaniały sport, jakim jest wędkarstwo, po przez organizowanie zawodów wędkarskich dla młodzieży jak i dorosłych, organizować imprezy integracyjne, nawiązywanie kontaktów z innymi instytucjami, organizacjami, firmami propagującymi wędkarstwo. Godne reprezentowanie środowiska wędkarskiego przed władzami i innymi instytucjami. Dbanie o zasoby wodne regionu, jak i środowisko naturalne i estetykę krajobrazów.

Jak na razie jesteśmy stowarzyszeniem zwykłym, i mamy ograniczone możliwości. Dlatego naszym nadrzędnym celem jest, stać się Organizacją Pożytku Publicznego. By to osiągnąć, musimy zrzeszyć większą ilość członków stowarzyszenia. Umożliwi mam to spełnienie wymogów stawianych przez ustawodawcę, dzięki czemu uzyskamy uprawnienia Organizacji Pożytku Publicznego, zostaną przed nami otwarte nowe horyzonty, możliwość pozyskiwania dotacji na realizację naszych celów statusowych.

Do tego czasu, organizujemy wspólne wypady na ryby i pikniki, oraz imprezy integracyjne. Pomagamy sobie przy kompletowaniu, naprawach i konserwacji sprzętu, udostępniamy sobie na wzajem, własne środki pływające. Nawiązujemy kontakty z innymi stowarzyszeniami wędkarskimi. Pielęgnujemy brzegi naszych akwenów wodnych, budujemy kładki wędkarskie, lub do cumowania łódek. Można powiedzieć, że robimy to wszystko, co normalni wędkarze. Lecz nasza przyjaźń, współpraca członków, wspólne cele, tworzy z nas brać wędkarską zgraną i zwartą jak rodzina.

Wszystkich zainteresowanych, członkostwem ub współpracą ze Stowarzyszeniem Wędkarskim "OKOŃ"

proszę o kontakt z nami.

Adres do korespondencji i siedziba;

Woj. Warmińsko-Mazurskie.

11-400 Kętrzyn.

Ul. Samulowskiego 1/9.

Poczta elektroniczna;

e-mail; Stowarzyszenie_Wedkarskie_OKON@interia.pl

Nasza Klasa;

Login; Stowarzyszenie_Wedkarskie_OKON

Strona www;

http://stowarzyszenieokon.webnode.com/

Można też pisać tu, w miarę możliwości wszystko wyjaśnię, co i jak i na jakich zasadach.

post-215-0-32642900-1331894873_thumb.jpg

• 5 months later...

Co zmieniło się w stowarzyszeniu. A mianowicie;

Zawiązaliśmy; szkółkę nauki amatorskiego wędkowania.

Powstała strona na wedkuje.pl, taka jak dla kół PZW;

http://www.okon.wedkuje.pl

Nabyliśmy nr tel.;

513967901

Założyliśmy komunikator na GG;

44631303

Tak więc teraz można łatwiej z nami nawiązać kontakt.

Co zrobiliśmy? To już inna historia... (nie dużo, ale zawsze coś).

Oj tam troszkę o jedną plażę zadbaliśmy. Kilka metrów kwadratowych trzcinek usunęliśmy. No i piasek dowieźli... Efekt nie duży. W następnym roku znów troszkę tam posprzątamy.

Teraz myślimy jak pozyskać, a raczej zdobyć, kila 4-6 rur grubościennych o średnicy ok 20 cm. Zimą by wbiło by się je jako nogi pod pomost

Oj tam troszkę o jedną plażę zadbaliśmy

Od czegoś trzeba zacząć, ale najważniejsze, że zebraliście grupę zapaleńców chcących działać dla ogółu, a wiadomo, że z tym tak łatwo nie jest.

• 4 weeks later...

Szkółka amatorskiego wędkarstwa.

Pragniemy poinformować, że przy Stowarzyszeniu Wędkarskim "OKOŃ" powstała "Szkółka amatorskiego wędkowania".

W ramach tego projektu, organizujemy wypady wędkarskie dla zainteresowanych, nad jeziora i rzeki Warmii i Mazur. Metody, jakich podstaw możesz się u nas nauczyć to; spiningowanie, łowienie spławikowe (Bat i wyrzutka), łowienie z gruntu.

Instruktorami i opiekunami są członkowie stowarzyszenia. Lekcje wędkowania przeprowadzamy w ramach wspólnego wędkowania nad łowiskiem, które wspólnie z osobą zainteresowaną wybieramy. Mamy kilka wspaniałych miejscówek na lekcje wędkowania gdzie nie ma mowy o nudzie nad wodą.

Dla osób nieposiadających jeszcze własnego sprzętu wędkarskiego, udostępniamy swój własny sprzęt. Jak też służymy radą przy zakupie, kompletowaniu własnego wyposażenia wędkarskiego. Mamy też osobę zajmującą się naprawą zniszczonego sprzętu. Jak też czasami ofiarowujemy jakiś sprzęcik wędkarski.

Kontakt;

Tel.; 513967901

GG; 44631303

Można też odwiedzić naszą stonkę na wekuje.pl

• 1 month later...
  • 9 months later...

Oj, i wtym roku nie wiele się zmieniło. (powalczyliśmy o racjonalna gospodarkę rybną, kilku zaraziliśmy wedkarstwem w naszej szkółce).

Dalej szukamy chętnych do członkostwa, byśmy mogli się przekształcić w Organizację Pożytku Publicznego. I móc cos więcej osiągnąć.

Telefon podany wyżej już jest nie aktywny. nie przedłużaliśmy bo nikt na niego nie dzwonił...

Najlepiej pisaćna;

Zawsze odpiszemy.

Można też odwiedzić naszą stronkę;

Znajdziecie tam coś o nas i opisy łowisk.

• 8 months later...

Już nie jestem członkiem tego stowarzyszenia. Rzeczniku to ci wystarczy?

Koledzy. w grudniu 2013r. zamknołem działalność w stowarzyszeniu OKOŃ, publicznie na walnym zebraniu koła PZW Miasto Kętrzyn zrzekłem się członkostwa w SS OKON. Potem dopełniłem formalności pisemnie. A niektórzy ze struktur PZW czytając mój post z marca 2012r. Twierdzą że nadal jestem jego członkiem.

I dlatego mnie zawiesili na stanowisku Członka zarządu Koła PZW Miasto Kętrzyn do spraw Młodzieży.

Parodia polega n tym ze czytają ten post i widzą datę. I twierdzą że nadal jem

Tak jestem nie wygodny dla prezesa koła. Ale ja chcę coś zrobić dla członków mego kołą

Obecnie jestem instruktorem wędkarstwa, Jak i członkiem Rady ds Młodzieży przy ZO PZW Olsztyn.

Co bym chciał by w moim kole powstało Szkółka wędkarska, klub zainteresowań wędkarskich, itd. A co najważniejsze to co jest zgodne z prawem i statutem PZW i czego chcą członkowie koła.

Kto jest z Koła PZW Miasto Kętrzyn.i chce mian na lepsze, proszę o kontakt z moją osbą. Bardzo ważne!

Co jeszcze mogę dodać?

Chyba to że miałem sponsora który fubdował zawody/piknik dla dziecaków i nagrody. Ale nie mogłem skożystać bo skółka nie zarejestrowana.

Dlaczego?

Bo pan prezes Koła PZW, powiedział "Nie bo nie"

Oj mogę pisać i pisać. Ale czy warto?

Na forum moze i ludzie poprą mnie, skrytykują prezesa. Ale czy przyjdą na zebranie?

Hmmm, nie wiem jak i co dokładnie było ale z tego co piszesz to nastąpiło tu jawne złamanie prawa. Tak prawa a nie wewnętrznych ustaleń PZW. Zgodnie z ustawą o stowarzyszeniach, która obowiązuje i PZW, działalność stowarzyszenia nie może skutkować bezwzględnym posłuszeństwem czonków. Do Zarządu zostałeś wybrany przez członków stowarzyszenia a nie Prezesa i postępowanie jakie opisujesz bezwzględnie podpada pod rozpatrzenie przez ZO w trybie natychmiastowym.

Tak wiem że powinno ZO to rozstrzygnąć. Ale to nie takie proste....

Jak na razie odwołam się od zawieszenia mnie w prawach członka zarządu koła. Oraz powiadonię o różnych przewinieniach prezesa. Co zrobi Okręg? Nie wiem. Bo to są nie zbadane wyroki...

Samo podejscie Rzecznijka dyscyplinarnego z ZO jest dla mnie nie zrozumiałe...

Tak dla mnie to śieszne że post z przed 2 lat, ktoś uważa za aktualny.

Ale co się nie robi by pozbyć się nie wygodnej osoby.

Tak zrobił Pan Edmunt M. Prezes koła PZW Miasto Kętrzyn. Z tym że jestem w trakcie pisania odwołąnia.

Używając tego samego posta dopuścił się pomówienia pan Andrej L.. I tu juz siętoczy postępowanie dyscyplinarne...

Cóż można poradzić w takiej sytuacji? Jeśli uważasz, że warto lub, że trzeba, to walcz. Walcz tak aby nikt nie mógł Ci zarzucić złej woli, oszczerstwa, manipulacji i co tam jeszcze można wymyśleć. Postaraj się aby każde słowo było w pełni prawdziwe a informacje aktualne. W tym ostatnim warto się przyłożyć i posty pisać na spokojnie, a nawet bardzo spokojnie, by nie było błędów i bynajmniej nie chodzi mi o ortografię. No i podpis, on zawsze jest aktualny choćby był sporządzony i dziesięć lat temu. Dopóki go nie zmienisz zgadzasz się z jego treścią.

Tak, zależy mi i paru innym osobom Bym walczył. Tylko że samemu trudno. Tym bardziej że prezes koła wymyśla chistoryjki by mnie pomówić... I ma w tym celu wsparcie przez kilku członków...

Wczoraj członek komisji rewizyjnej dzwonił do mnie. I prosił bym się nie wypisywał. Bym zaszedł do biura ko ła bo jest pismo z okręgu. Bym nie przegapił i się odwołał.

Pokażcie mi wędkarze powiatu Kętrzyńskiego że warto walczyć o wasze dobro i doro naszych łowisk...

Bo inaczej w imię czego mam walczyć? Bez waszego poparcia, będzie trudno coś zmienić. Wystarczy byście raz w roku przyszli na walne i poparli wnioski które złożę. Nie nalegam byście we wszystkim mnie popierali, a jedynie w tym co uważacie za słuszne. Byście sami składali wnioski.

Ja z chęcią wasz wysłucham i porozmawiam. eśli będzie trzeba wytłumaczę co i jak. Wymienimy poglądy i dojdziemy do porozumienia.

Czy to tak wiele? Poświęcić jeden dzień w roku dla dobra naszych łowisk i naszej społeczności?

Niedługo w kole może się odbyć nadzwyczajne zebranie w celu wyboru nowych władz. Jak nikt nie przyjdzie to będzie jak jest.

Tak więc do kogo wtedy możecie mieć pretensje? przecież macie prawo głosu, tak więc i możecie postawić na osobę która chce coś zrobć dla was. która jest otwarta na wasze propozycje. I nie powie "Że to Okręg" kłamiąc, bo tak naprawdę to on tego nie chce!

Mam możliwość współpracy z stowarzyszeniem MORS. I wspulnie opiekować się plażą. Gdzie mogła by powstać stanica wędarska. spuknie byśmy ją użytkowali. Mozna wiele, tylko trzeba chcieć i dążyć do tego. Są instytucje co dofinasąwują takie szczytne cele. I koło PZW może o takie środki się starać za pośrednictwem okręgu. To czemu z czegoś takiego nie skożystać?

Mam małe dośwaidczenie w takich sprawach. Tak węc dajcie mi możliwość się wykazać. powiedzcie czego chcecie. A ja postaram się spełnić wasze oczekiwania.

Wystarczą tylko wasze głosy i poparcie. A ja postaram się co w mojej mocy by coś zrobić dla naszego wspulnego dobra.

Tak tak jest obecnie. Prezes mówił że to okreg, mimo że to on tego nie chciał. Wkońcu okręg się zjawił na zebraniu zarządu koła.

I co?

Zapytali się prezesa, czemu pan nie chce?

"Bo nie"

Tego dalej chcecie?

Ale masz kopię protokołu zebrania? Bo jak nie to pozostają jedynie słowa przeciw słowom. Ale jeśli tak i dodatkowo swoimi materiałami wykażesz realne zapotrzebowanie na szkółke, to udowodnienie prezesowi działań na szkodę związku jest jedynie formalnością.

• 5 months later...

Panie rzeczniku ZO PZW w Olsztynie. Czy pan czytać nie potrafi?

Przecież ma pan dokument potwierdzający że nie jestem już członkiem tego stowarzyszenia.

Mam dość pana mataczenia itd.

22 listopada przed Sądem Koleżeńskim, udowodniłem panu, że jest pan osobą nie kompetentną do tego stanowiska. Poczekam aż otrzymam postanowienie. I wnoszę na pana skargę. Bo przegina pan na całego.

wstyd, pisać wniosek o ukaranie i powoływać się tylko na własne pisma, jak i w sprawie w której nie jest pan właściwym organem?

Tak pan se postawił cel, by mnie z PZW wysiudać, że nie zważa na konsekwencje swoich czynów, jak i to że prawo łamie?.

Żałuje tylko jednego.

Że miałem tą przyjemność pana poznać z tej strony. I potem się dziwią że takie mają zdanie o PZW...

Czekam na dokumenty, które nie mogę się doprosić od sierpnia. Ostateczne wezwanie poszło. I składam na pana skargę do ZG PZW, a jak  będzie trzeba, to i dalej.

Jestem znów członkiem zarządu koła, mimo pana mataczenia. I powiem panu jedno, wstydź się pan swojego postępowania, bo wszyscy się od pana odwrócą, za to co wyrabiasz. Nawet ci co robisz to na ich korzyść.