Raycore Napisano 31 Maja 2017 Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 Witam wszystkich. Jestem osobą która dopiero wchodzi w świat wędkarski i miałbym do Was parę pytań. Mieszkam w Pile, czyli w okolicy gdzie jest Okręg Nadnotecki PZW. Chciałbym łowić w dwóch okręgach, w wyżej wymienionym i w okręgu PZW Bydgoszcz. Jak to się ma do tego? Wiem że mogę być członkiem tylko i wyłącznie jednego Okręgu PZW. Lecz czytałem że jeśli dwa okręgi mają między sobą porozumienia to mogę łowić na wodach jednego i drugiego okręgu? Jak to się ma z opłatami? Musiałbym opłacać dwie opłaty, czyli przykładowo w jendym okręgu 270zł i w drugim okręgu 270zł by mieć zezwolenie na połów? Oczywiście amatorski na wędkę. Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź
wind Napisano 31 Maja 2017 Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 Oba okręgi mają porozumienie ale na minimalnym poziomie: Cytuj Porozumienie z Okręgiem PZW Bydgoszcz Na mocy tego porozumienia Okręgi zobowiązują się do wzajemnego honorowania składek na ochronę i zagospodarowanie wód wniesionych w macierzystych okręgach (dotyczy wyłącznie składek całorocznych). Okręg PZW w Bydgoszczy udostępnia wędkarzom Okręgu Nadnoteckiego PZW w Pile rzekę Noteć na odcinku: od ujścia rzeki Łobżonki do mostu drogowego na drodze Gołań-Wyrzysk. Okręg Nadnotecki PZW w Pile udostępnia wędkarzom Okręgu PZW w Bydgoszczy następujące obwód rybacki rzeki Wełna nr 6 oraz rzekę Orla w granicach obwodu rybackiego rzeki Łobżonka nr 1. Sprawa wygląda następująco: w jednym z okręgów opłacasz składkę członkowską i na ochronę i zagospodarowanie, w drugim tylko tę drugą. I łowisz na wszystkich udostępnionych wodach ( nizinnych lub górskich zależnie od wykupionego zezwolenia) obu okręgów. 1
Raycore Napisano 31 Maja 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź Czyli jeśli przykładowo zapisałbym się do okręgu PZW Bydgoszcz i to byłby mój główny okręg to w PZW Piła musiałbym zapłacić tylko i wyłącznie składkę na zagospodarowanie i ochronę wód? T A B E L A Składek na ochronę i zagospodarowanie wód Okręgu Nadnoteckiego PZW w Pile w 2017 roku Uchwała Zarządu ON PZW Nr 8 /Z/16 z dnia 05.10.2016. r. na podstawie § 46 pkt. 8 Statutu PZW Lp. Okręgowe składki na ochronę i zagospodarowanie wód i opłaty I Składka na ochronę i zagospodarowanie wód pełna dla członków PZW (wszystkie wody, wszystkie metody Składka: roczna podstawowa pełna okręg 170zł lub II Składka na ochronę i zagospodarowanie wód niepełna dla członków PZW(wody nizinne, wszystkie metody) Składka: roczna podstawowa niepełna okręg 135zł Czyli pełne składki PZW Bydgoszcz 270zł + jedna z wymienionych kwot 170zł lub 135zł i mogę łowić na wszystkich wodach dwóch okręgów? Edytowane 31 Maja 2017 przez Raycore
wind Napisano 31 Maja 2017 Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 1 minutę temu, Raycore napisał: Czyli pełne składki PZW Bydgoszcz 270zł + jedna z wymienionych kwto 170zł lub 135zł i mogę łowić na wszystkich wodach dwóch okręgów? Dokładnie. Ale nie na wszystkich, tylko na tych, na których obowiązują w/w składki. 1
Raycore Napisano 31 Maja 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) Hmm... mówisz że nie na wszystkich tylko na tych na których obowiązują opłacane składki? Jak to sprawdzić? Tu mam wykaz wód z PZW Piła : a tu z PZW Bydgoszcz: Czyli jeśli wykupię pełne składki PZW Bydgoszcz na wszystkie wody oraz opłacę składkę PZW Piła na zagospodarowanie wód i ochronę również na wszystkie wody czyt. nizinne i górskie to mogę łowić na wodach wymienionych w obydwu linkach? Edytowane 31 Maja 2017 przez wind edycja linków
wind Napisano 31 Maja 2017 Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 6 minut temu, Raycore napisał: Czyli jeśli wykupię pełne składki PZW Bydgoszcz na wszystkie wody oraz opłacę składkę PZW Piła na zagospodarowanie wód i ochronę również na wszystkie wody czyt. nizinne i górskie to mogę łowić na wodach wymienionych w obydwu linkach? Dokładnie tak , o ile nie ma dodatkowych ograniczeń. A te, jeśli istnieją, z pewnością znajdziesz na stronach okręgów. 2
Raycore Napisano 31 Maja 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) Dzięki bardzo za odpowiedzi, sory że wiele jest tych pytań ale wiadomo człowiek chce mieć pewność Podsumuwując: Jeśli opłacę składki PZW Bydgoszcz czyli składkę członkowską oraz skłądkę na zagospodarowanie wód i ochronę to łowię swobodnie na wodach tego okręgu, a jeśli chce łowić jeszcze w okręgu PZW Piła to wykupuje sobie składkę na zagospodarowanie i mogę swobodnie tu w Pile także łowić? A powiedz mi jeszcze jedno, jeśli dostanę kartę z PZW Bydgoszcz wraz ze składkami a wykupie te zagospodarowanie z PZW Piła to co jest moim zezwoleniem na wędkowanie? Wpisują coś w moją kartę wędkarską czy dostaję jakiś świstek lub naklejki od PZW Piła do tej karty z PZW Bydgoszcz? Co wtedy muszę pokazać podczas kontroli w okręgu Piła? Edytowane 31 Maja 2017 przez Raycore
wind Napisano 31 Maja 2017 Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 Ja miałem tak: z mojego okręgu "znaczki" opłaty składki członkowskiej i na ochronę i zagospodarowanie z okręgu, gdzie gościłem "znaczek" opłaty składki na ochronę i zagospodarowanie do tego zezwolenia, popularnie nazywane rejestrami. W czasie kontroli musisz okazać kartę wędkarską, legitymację członkowska z tzw. "znaczkami" na bieżący rok oraz zezwolenie. Ale o tym na pewno dobrze wiesz 1
Raycore Napisano 31 Maja 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 31 Maja 2017 Czyli z tego co rozumiem w legitymacji członkowskiej gdzie znajdują się znaczki z mojego okręgu PZW Bydgoszcz będę miał wklejony znaczek opłaty składki na ochronę i zagospodarowanie z PZW Piła? Mimo że ten znaczek będzie z innego okręgu? Zezwolenie to jak dobrze myślę rejestr połowu ryb? Teoretycznie wiem, ale jak to w praktyce wygląda to dopiero przede mną
Alexspin Napisano 1 Czerwca 2017 Zgłoszenie Napisano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Najlepiej zrobisz jeśli skontaktujesz się ze skarbnikiem swojego macierzystego koła. On Ci wszystko wyjaśni, wystawi Ci odpowiednie dokumenty i pobierze składki. Przydałoby się troszkę samodzielności Kolego... Ps Na przykład ja jestem zarejestrowany w O/Piotrków i mam bezpłatne porozumienia z Sieradzem, Częstochową, Kielcami i Tarnobrzegiem, nic nie dopłacałem i tylko dostałem dodatkowe książeczki zezwoleń na wybrane okręgi. [url=http://www.pzw.org.pl/pila/cms/19324/porozumienia_miedzyokregowe_2017]tutaj[/url] masz wykaz porozumień O/Nadnoteckiego. Pod poz. 6 masz zasady porozumienia z Bydgoszczą. Wystarczy chwilę pomyśleć i zapytać wujka google... Troszkę samodzielności, czy ryby też będzie za Ciebie ktoś łowił? Edytowane 1 Czerwca 2017 przez Alexspin 1
Raycore Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Kontaktowałem się już z tą osobą, z jednych tamtejszych sklepów wędkarskich gdzie mogę wyrobić kartę wędkarską. Z tym nie ma najmniejszego problemu więc o samodzielność tu się nie rozchodzi Tak czy siak @wind mi wszystko łapatologicznie wytłumaczył, dzięki za cierpliwość i chwała mu za to Jestem początkującym/nowym wędkarzem więc logiczne że taki człowiek ma dużo pytań. Po to jest forum bym mógł się poradzić bardziej doświadczonych kolegów 'po fachu a nie dogryzać komuś by był bardziej samodzielny. Tymbardziej że ta osoba u które będę wyrabiał kartę wędkarską wraz ze składkami jest na to wychodzi niedouczona bo powiedziała mi że nie można łowić w 2 okręgach i tylko mogę wykupić pozwolenie okresowe na połów w innym okręgu np na tydzień czy miesiąc. Ps. @Alexspin Przecież ten wykaz porozumień widziałem już dawno przed zapytaniem na forum. @wind mi go tylko przytoczył by wyjaśnić na czym to polega. Tak samo podałem wykazy wód i opłaty jakie muszę ponieść za łowienie w 2 okręgach. Gdzie tu widzisz brak samodzielności? Edytowane 1 Czerwca 2017 przez Raycore
Alexspin Napisano 1 Czerwca 2017 Zgłoszenie Napisano 1 Czerwca 2017 7 minut temu, Raycore napisał: Kontaktowałem się już z tą osobą, z jednych tamtejszych sklepów wędkarskich gdzie mogę wyrobić kartę wędkarską. Z tym nie ma najmniejszego problemu więc o samodzielność tu się nie rozchodzi Tak czy siak @wind mi wszystko łapatologicznie wytłumaczył, dzięki za cierpliwość i chwała mu za to Jestem początkującym/nowym wędkarzem więc logiczne że taki człowiek ma dużo pytań. Po to jest forum bym mógł się poradzić bardziej doświadczonych kolegów 'po fachu a nie dogryzać komuś by był bardziej samodzielny. Tymbardziej że ta osoba u które będę wyrabiał kartę wędkarską wraz ze składkami jest na to wychodzi niedouczona bo powiedziała mi że nie można łowić w 2 okręgach i tylko mogę wykupić pozwolenie okresowe na połów w innym okręgu np na tydzień czy miesiąc. Ps. @Alexspin Przecież ten wykaz porozumień widziałem już dawno przed zapytaniem na forum. @wind mi go tylko przytoczył by wyjaśnić na czym to polega. Tak samo podałem wykazy wód i opłaty jakie muszę ponieść za łowienie w 2 okręgach. Gdzie tu widzisz brak samodzielności? To nie wyrabiaj karty w sklepie, tylko bezpośrednio w kole wędkarskim. 1
Raycore Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 1 Czerwca 2017 (edytowane) 12 minut temu, Alexspin napisał: To nie wyrabiaj karty w sklepie, tylko bezpośrednio w kole wędkarskim. I to jest rada, bo widzę że niektórzy na nadmiar pytań reagują nerwowo @wind Jakoś normalnie odpowiadał mi na pytania poparte jego doświadczeniem a nie z góry odsyłał mnie do wujka google bym wszystko sobie sam sprawdził. ( google sprawdzałem tysiąc razy ale nie było nigdzie informacji o lowieniu w 2 okręgach.) Innym też dajesz rady na temat samodzielności i na każde zapytanie odsyłasz do google? Jeśli tak to nie mam więcej pytań. Takie dogryzanie komuś naprawdę musi Ci sprawiać radość. Tak czy siak cieszę się że chociaż administrator forum pomógł mi rozwiązać nurtujące mnie pytania. Dzięki Edytowane 1 Czerwca 2017 przez Raycore
Docio Napisano 2 Czerwca 2017 Zgłoszenie Napisano 2 Czerwca 2017 21 godzin temu, Raycore napisał: Jestem początkującym/nowym wędkarzem więc logiczne że taki człowiek ma dużo pytań. Po to jest forum bym mógł się poradzić bardziej doświadczonych kolegów 'po fachu a nie dogryzać komuś by był bardziej samodzielny. Kontaktowałem się już z tą osobą, z jednych tamtejszych sklepów wędkarskich gdzie mogę wyrobić kartę wędkarską. Z tym nie ma najmniejszego problemu więc o samodzielność tu się nie rozchodzi Tymbardziej że ta osoba u które będę wyrabiał kartę wędkarską wraz ze składkami jest na to wychodzi niedouczona bo powiedziała mi że nie można łowić w 2 okręgach i tylko mogę wykupić pozwolenie okresowe na połów w innym okręgu np na tydzień czy miesiąc. Gdzie tu widzisz brak samodzielności? Pozwoliłem sobie delikatnie pozamieniać zdania z Twojej wypowiedzi. To te same zdania lecz w nieco innej kolejności. Jako początkujący wędkarz powinieneś zadawać jak najwięcej pytań by wyjaśnić wiele spraw, które mogłyby sprawić Ci kłopoty nad wodą. Nie wszystko jest jednoznaczne i oczywiste pod względem przepisów a praktyka kolegów wędkarzy jest w tej kwestii nieoceniona. No to i ja troszkę Ci pomogę na co zwrócił uwagę Alex. Podstawowy błąd. Zwróciłeś się w sprawie karty do osoby z jakiegoś sklepu. Samo zapytanie w tej sprawie błędem nie jest ale wyrabianie za pośrednictwem handlarza to duży błąd, gdyż Karta Wędkarska to dokument państwowy, wydawany jednorazowo przez Starostwo a nie "Pana Kazia" z wędkarskiego. Nie twierdzę, że tak jest/będzie w rzeczywistości jednak tak wynika z tego co napisałeś. Błąd polega na tym, że "Pan Kazio" nie ma pojęcia lub raczej ma "głęboko w poważaniu" obowiązujące procedury oraz prawa nowego wędkarza. Gdybyś udał się do lokalnego Koła PZW to otrzymałbyś pomoc merytoryczną w nurtujących pytaniach oraz inną, w miarę ich możliwości posiadania, w celu nauki przed egzaminem. Z czegoś trzeba się nauczyć podstaw wędkowania, rozpoznawania gatunków, składania zestawów, technik wędkowania oraz podstaw prawnych i nie wiem jak dziś to wygląda u Ciebie ale kiedyś były przynajmniej broszury a nawet książki, do których zawsze można zajrzeć. Taka pomoc na start jest nieoceniona, gdyż zezwolenie jakie otrzymasz do ręki to nie tylko rejestr złowionych lub złowionych i zabranych ryb (Okręgi PZW różnie podchodzą do tej kwestii), lecz kilka dodatkowych zapisów, które nieświadomemu wędkarzowi praktycznie nic nie mówią. Problem rodzi się dopiero nad wodą podczas kontroli kiedy zaczyna się lament "ja nie wiedziałem" choć wiedzieć powinieneś. Co więcej, do znajomości przepisów oraz własności oraz statusu wody jesteś zobligowany urzędowo ale "Pan Kazio" zapewne nie raczył Cię o tym poinformować. Można by tak długo i praktycznie bezcelowo ponieważ zapewne nie masz pojęcia o czym piszę. Nie, to nie przygana lecz wniosek, gdyż jako początkujący nigdy wcześniej nie byłeś zobowiązany do poznania tych informacji a że fatalnie wystartowałeś z wyrobieniem Karty Wędkarskiej to problemy będą się piętrzyć i kumulować. Pozdrawiam i życzę powodzenia. 1
Alexspin Napisano 5 Czerwca 2017 Zgłoszenie Napisano 5 Czerwca 2017 Dnia 1.06.2017 o 06:48, Alexspin napisał: Najlepiej zrobisz jeśli skontaktujesz się ze skarbnikiem swojego macierzystego koła. On Ci wszystko wyjaśni, wystawi Ci odpowiednie dokumenty i pobierze składki. (...) Dnia 1.06.2017 o 11:36, Alexspin napisał: To nie wyrabiaj karty w sklepie, tylko bezpośrednio w kole wędkarskim. Dnia 1.06.2017 o 11:47, Raycore napisał: I to jest rada, bo widzę że niektórzy na nadmiar pytań reagują nerwowo (...) Tak. To są rady i szkoda że nie chcesz z nich skorzystać.
Raycore Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Czerwca 2017 Mam już kartę wędkarską gdzie egzamin robiłem w siedzibie PZW, dostałem oświadczenie o zdanym egzaminie z którym poszedłem do Starostwa i na miejscu wyrobili mi kartę 3
Rekomendowane odpowiedzi