wind Napisano 1 Listopada 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Skawa jest podzielona pomiędzy PZW i RZGW. Tak wynika z mapki na stronie PZW Bielsko-Biała. konkretne informacje uzyskasz zapewne przy opłacaniu zezwoleń w kole PZW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 25 Grudnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Wind przepraszam ale nie do końca tak jest. Wędkarz, który bierze pod opiekę jedną (prawo ogólne) lub kilka (PZW) osób do 14-ego roku życia, musi oprócz karty wędkarskiej i zezwolenia gospodarującego na danej wodzie być osobą pełnoletnią. Jest to bardzo ważne ze względu na odpowiedzialność ujętą w Kodeksie Cywilnym. Zapis ujęty jest w ustawie o rybactwie śródlądowym Art 7 ust 3 i dotyczy wszystkich wód państwowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 25 Grudnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 No tak, masz rację, zapomniałem o tym drobnym szczególe. Jednak mającym kluczowe znaczenie. Cóż, nie pomyli się tylko ten, który nic nie robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 25 Grudnia 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Nie przejmuj się, będę pod ręką. A z drugiej strony wzięcie kogoś pod opiekę to wcale nie takie lekkie, tym bardziej gdy chodzi o młodego człowieka pełnego zapału i werwy, którego dosłownie nosi po łowisku a każda ryba to trofeum. Już niejedna osoba miała ze strony PSR poważne problemy z tego powodu. Co ja mówię. Nie tylko opiekun-wędkarz ale i rodzice mieli kłopoty. Problem na dłuższe rozważania i raczej nie na forum, choć zapodam dwa, wcale nie skrajne, przypadki. W pierwszym niedouczony opiekun-wedkarz łowiąc z narybkiem w jakimś starorzeczu nie mając pewności myli małe bolenie z wyrośniętymi uklejami i pozwala młodemu zabrać. Kontrola oczywiście ujawnia ten fakt a reszta jest bardziej niż dotkliwa. W drugim przypadku rodzice powierzają znanemu sobie człowiekowi dziecko pod opiekę. Znają go jako wędkarza łowiącego skutecznie, z jego opowiadań także etycznie, więc opory są niewielkie. Dopiero na łowisku okazuje się, ze poza kartą wedkarską znajomy nie posiada nic więcej. Gdy sprawa oprze się o sąd to w skrajnym przypadku rodzice mogą załapać się na ograniczenie praw rodzicielskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaroslaw Napisano 26 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Dzień dobry! To jest mój pierwszy post. Najważniejszą dla mnie rzeczą jest karta wędkarska. Jestem 17. Cały czas mieszkałem w Brześciu. Po kilku miesiącach będę uczyc się na zeruvkę w Łodzi. Po pierwsze , Jak mogę dostać tę kartę? I co muszę zrobić w tej sprawie? Po drugie , polski język nie wiem bardzo dobrze ,dlatego możecie jeszcze wrzucić link gdzie mogę przeczytać o rzekach czyli jeziorach Łodzi lub w pobliżu. Będę bardzo wdzięczny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 26 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 witaj na forum, rozumiem, że jesteś obcokrajowcem i jako taki nie musisz posiadać karty wędkarskiej. Za to napewno będziesz musiał zdobyć pozwolenie od właściciela/dzierżawcy łowiska. Co do Twojego pytania o łowiska w okolicach Łodzi to musisz poczekać na kogoś "tamtejszego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 26 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Wind generalnie masz rację ale... No właśnie. Yaroslaw pisze, ze będzie się uczyć w Łodzi a to już wymaga karty stałego pobytu. Obcokrajowcy przebywający na karcie stałego pobytu już potrzebują naszej karty wędkarskiej. Najlepiej jakby w google wyszukał najbliższe koło PZW od swojego miejsca zamieszkania i tam się zgłosił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi