Jump to content

karta wedkarska

Recommended Posts

witam jestem nowy na forum i to mój pieszy post .

dzisiaj poszedłem do sklepu wedkarskiego i poprosiłem o zrobienie karty wedkarskiej pani powiedziała ze jeżeli karta będzie gotowa to zadzwoni a moje pytanie to czy będę musiał pisać jeszcze jakiś egzamin

Witaj na forum.

Rzecz przedstawia się następująco:

Egzamin na kartę wędkarską zdajesz w najbliższym kole PZW. Opłata zależy od okręgu. Z zaświadczeniem o zdanym egzaminie udajesz się do swojego starostwa powiatowego i w wydziale odpowiednim ( ochrony środowiska chyba :) ) wydadzą Ci tzw. białą kartę czyli stricte kartę wędkarską. Opłata 10zł. Jeżeli będziesz łowił na wodach PZW powinieneś zapisać się do wybranego koła, zapłacić wpisowe, opłatę za legitymację i odpowiednie składki. Otrzymasz też Rejestr połowu.

Czasem skarbnicy kół pracują w sklepie lub bywają w określone dni i mozna to tak załatwić - słyszałem, ze niektóre koła tak funkcjonują. Normalnie powinieneś miec egzami, ale teraz dla PZW liczy się kolejna "sztuka" w szeregach, więc całkiem prawdopodobne, że nie będzie egzaminu.

Ja także "zdawałem" egzamin w sklepie. Poproszono mnie o wpisanie wcześniejszej daty na wniosku, nagle okazało się że właśnie zebrala się komisja egzaminacyjna i zdałem egzamin. Dostalem papiery i sio do starostwa.

Ja jak zapisywałem się do koła, nawet w starostwie nie byłem... musiałem tylko dostarczyć kasę i zdjęcia, a po kilku dniach miałem do odbioru kartę. Egzamin na kartę to jest jeden wielki pic na wodę. Tak na prawdę nikt tego nie kontroluje i silą rzeczy w kołach jest jedna wielka wolna amerykanka. Ważne jest żeby kasa była w terminie wpłacona. nic więcej PZW nie interesuje.

Moim skromnym zdaniem egzamin na kartę wędkarską to post-komunistyczny wynalazek mający na celu wyciągnięcie kaski i służący jako usprawiedliwienie dla istnienia rozbudowanego aparatu administracyjnego. Łowiłem w różnych miejscach na świecie i powiem wam że w normalnym kraju idzie się kupić licencję i na niej jest napisane co wolno, a czego nie wolno. Ale cóż Polacy miłują się w różnego rodzaju pozwoleniach, licencjach itp... Dość powiedzieć że jesteśmy jedynym krajem na świecie gdzie trzeba mieć licencję na ciągnięcie narciarza wodnego, oprócz patentu motorowodnego.

bo im wieksza ilośc członków w kole, tym wiecej kasy w nim zostaje

Zapewne masz na myśli to, że opłaty za egzamin zostają do dyspozycji koła i nie wędrują do ZO. Pamiętasz pewnie, że do niedawna nasze koło prowadziło takie egzaminy przez internet, niezła była awantura i w końcu dostali zakaz.

Ja miałem egzamin z prawdziwego zdarzenia :) Chłopaczek przed trójką starych wyg wędkarskich....wykuty byłem na blachę :) Wszystkie pytania zaliczone - z perspektywy powiem , że dużo mi to dało - do dziś wiele pamiętam z "kodexu". Jestem jak najbardziej za egzaminem - szczególnie jeśli chodzi o młodych adeptów...trochę wiedzy i jako takiej "moralności" nie zaszkodzi....

• 3 months later...

Ja miałem egzamin z prawdziwego zdarzenia :)

Ja właśnie dzisiaj zdałem mój egzamin na kartę wędkarską...

Wchodzę do biura zarządu naszego koła i zestresowany odpowiadam na kolejne pytania...

Pytano o różności:

- zachowanie na łowisku

- wymiary i okresy ochronne

- metody wędkowania...

Z każdym pytaniem stres coraz mniejszy, i po jakichś 20 minutach rozmowy usłyszałem: "Gratulujemy i witamy wśród swoich... Połamania wędek..."

Warto było się przygotować... B)

Wielkie gratulacje !!!!

W koncu możemy powitać Cię oficjalnie wśród braci wędkarskiej :)

Miło, że tak zacny i humanitarny gość bedzie szerzył wiedzę wędkarską wśród ludu :)

W przyszłym sezonie to na jakieś zawody obowiązkowo musimy się wybrać :P

• 2 months later...
  • 1 month later...

Można łowic na jedną kartę wędkarską w kilka osób? Ewentualnie czy istnieje coś takiego jak pozwolenie łowienia przy osobie posiadającej kartę wędkarską?

Można, ale .... :

Jesli Ty masz kartę wędkarską, może z Tobą łowić, w ramach Twojego stanowiska i limitu osoba do 14 roku życia. Ty możesz łowić z kimś posiadającym kartę wędkarska o ile masz mniej niż 14 lat. Oczywiście pod warunkiem posiadania przez posiadacza ( masło maślane ;) ) karty zezwolenia od użytkownika rybackiego danego łowiska. Ponadto powyższe zasady dotyczą łowisk PZW.

Można opłacić kartę wędkarska na kilka miesięcy? Kolega mi mówił, że jeśli w tym momęcie opłacę kartę wędkarską to obowiązywać będzie do końca tego roku a nie do październia 2013 roku a zapłacić muszętyle samo co zaokres roczny. Czy to prawda?

Tak, Twój kolega ma ma rację. Szczerze mówiąc, to podejrzewam, że w kole juz nie opłacisz składek, skarbnicy pewnie rozliczyli się ze skladek i znaczków, wszak mamy koniec października. W połowie grudnia powinny być już dostępne znaki na 2013, z tym, że będą one ważne od 1 stycznia. Proponuję poczekać lub udać się na komercję. Inne wyjście to opłacenie składki okresowej, ale to kuuuupa kasy.

Karta wędkarska jest wydana do "końca życia" ;), no, chyba, że zostanie cofnięta przez sąd ;). Za to legitymacja PZW to już inna historia, jeżeli nie opłacisz skladek do końca kwietnia będziesz musiał ponownie zapłacić tzw. wpisowe. Chociaż nie każde koło tego wymaga. Żeby było jasne i zrozumiałe: masz składki za 2012 opłacone, w 2013 nie zapłacisz do końca kwietnia opłaty zwiększają sie o wspomniane wpisowe.

Wyrobiłem sobie niedawno kartę i pozostaje mi ją tylko opłacić. Nie mam jeszcze swoich ulubionych miejsc więc na początku zamierzam wędkować niedaleko domu a mianowiceie rzeki: Wisła, Soła, Skawa. Podobno Skawa to rzeka górska więc czy będę mógł na niej legalnie łowić gdy opłacę normalną składkę? Ewentualnie czy można wykupić pozwolenie na wybrane rzeki?