Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich jestem początkującym wędkarzem i zastanawiam sie nad zakupem feedera na rzekę a jednocześnie na kilka wypadów nad jezioro zastanawiam sie nad

Mikado GOLDEN BAY Feeder 390/140

Wędka Konger Carbomaxx Heavy Feeder 3,9 m / 150 g

Wędka Mikado Sasori Feeder 3,6m / 100

Jeżeli ktoś wędkował tymi wędkami to prosiłbym o opinie bo chciałbym kupic dobrą wędkę żeby mi na jakiś dłuższy czas posłużyła

Edytowane przez hege
edycja linków
Napisano

Napisz jak to rzeka, to dużo zmienia bo moc wędki dobiera się między innymi do uciągu i łowionych ryb. W szybko płynącej wodzie będziesz potrzebował cięższe koszyczki żeby zestaw trzymał się miejsca w którym łowisz. Do łowienia dużych i silnych ryb będziesz potrzebował mocniejszej wędki.

Z opisu wędek wynika że nie specjalnie przydadzą się na jeziorze. Ciężar wyrzutowy moim zdaniem jest za duży i nie będziesz w stanie celnie zarzucać koszyczkiem o wadze 30-40 g. Wydaje mi się że większy nie będzie Ci potrzebny do łowienia w jeziorze.

Napisano
3 godziny temu, ajagiel napisał:

Rzeka Wisła

Akurat ta rzeka ma kilka charakterystyk i samo jej wymienienie nic nie daje. Łowienie w nurcie i w rejonach o spokojniejszej wodzie to dwie różne bajki. Za główkami, w portach i w prądach wstecznych wystarczy feeder z cw 60-100g dla koszyczków max 60g. Na granicy nurtu, przy przykosach, małych rynnach i dołkach potrzeba już cw 150g dla koszyczków max 125g. W samym nurcie to i cw 250 może być mało. Potrzebna tu już wiedza o konkretnym miejscu gdzie się łowi. Są miejsca gdzie wystarczy zwykły feeder a są takie gdzie surfcast ledwo daje radę. Na pewno, łowiąc w samym nurcie, trzeba się liczyć ze stratą początkową całych zestawów nim pozna się dno.

A co do czułości szczytówek.

Polując na sumy, co prawda w Narwii ale charakterystyka podobna do Wisły, surfcast 100-250g zarzucony zestaw w nurt z koszyczkiem 60g i dociążeniem 150g wskazywał mi brania 20cm krąpików.

Będąc u Winda, łowiąc w jeziorze feederem cw 150g zarzucałem precyzyjnie pod grążele oddalone o 50-60m a widziałem bez problemu brania 15cm płoteczek.

Napisano

Nie posiadam i nie zarzucałem tymi wędziskami, ale moja odpowiedź może być Ci pomocna.
Również zastanawiałem się nad tym kongerkiem jak i mikado golden bay. Nie wiem ile prawdy w tym, ale GB nie jest typowym węglakiem, karbon jest tylko wzmocnieniem, nie bazą.
Konger feeder fajny kijek, ale carbomaxx team, nie sam carbomaxx i trochę sobie za dużo krzyczą za te wędziska - przecież to kompozyty (włókno szklane z niskim udziałem węglowego).
Ogółem te co podałeś (te 2) są drogie w stosuntu do jakości.
Ja wybrałem Mikado X-Plode Heavy Feeder 360, c.w. 100-200g, zdjęcie kijka z założonym zestawem gruntowym złożony w harmonijkę jest w temacie: "Co nowego kupiliście?" w dziale Ogólnych Rozmów.
Jeżeli już dobry kompozyt w podobnej cenie lub niższej, to sprawdź Robinson DynaCore 390, c.w. 60-180g