Jump to content

Prowadzenie przynęty - proszę o poradę

Recommended Posts

jak powinienem prowadzić przynętę bo wczoraj zacząłem przygodę ze spinningiem :) i podczas brań wyciągam gumki bez ogonków używam kopytek ok 5-7 cm główki 3g proszę o odpowiedz czemu może za duże przynęty ale na mniejsze nie miałem w ogóle brań czy porostu ryby zbyt małe :D:D

Witam. Przynęty na pewno nie za duże może ryby nie duże? albo po prostu przypadek? ja sam miałem takie sytuacje, proponuje ci abyś spróbował wolniej prowadzić przynętę może wtedy uderzenia ryby będą celniejsze

Witaj,

prośba od administracji o konkretną nazwę wątku, nazwa typu "prośba o poradę" nic nikomu nie mówi i utrudnia późniejsze szukanie.

• 3 weeks later...

Gdy drapieżniki obcinają ogonki przynęt to zalecane jest, zmniejszenie prędkości prowadzenia przynęt. Możesz też przerywać prowadzenie przynęty, w miejscu gdzie spodziewasz się brania, na około 1-3 sekund.

Dużo też zależy od uzbrojenia przynęty; za krótki hak (zbyt daleko od ogonka wystaje grot), lub zbyt mocno schowany haczyk w przynętę. Też dadzą takie objawy. Ale często ryby tylko skubią, co często koczy się oberwaniem ogonka.

Można też w takich przypadkach użyć dozbrojki, w postaci haka lub kotwiczki w ogonku. Z tym że wtedy często przynęta traci pracę i przestaje prowokować ryby do ataku. Jest też możliwość dozbrojenia kotwiczką z 2 haków, umieszczoną w korpusie, pożądane w przypadkach ataków od dołu.W takich przypadkach czasami wystarczy tylko zwiększyć głębokość prowadzenia.

By coś więcej Ci powiedzieć, co i jak. To musiał byś opisać, łowisko (głębokość itd.), jakie ryby. A najlepiej tłumaczy się w praktyce, bo jako początkujący możesz popełniać błędy których nie jesteś w stanie sam wykryć (możesz nie mieć zielonego pojęcia, że coś robisz nie tak)....

Zmiana tempa prowadzenia przynęty czy jej zatrzymywanie to bardzo dobry sposób, jeśli warunki na to pozwalają. Czasami jednak jest tak, że ryby nie zareagują na taki zabieg w ogóle a my stracimy przynętę, bo ta wejdzie w zawady...Dozbrojka to pomysł najlepszy chyba, o ile własnie tak jak pisał Artur- przynęta nie straci przez to swojej pracy. Ja praktycznie zawsze dozbrajam przynęty jeśli wiem, że ryby będą miały trudności z połknięciem ich na tyle, żeby zaciąć się za hak.

Z atakami od dołu zwiększenie głębokości prowadzenia może dać dobry efekt, choć nie zawsze. Ale rada dobra i warta sprawdzenia, co też zamierzam uczynić gdyż jeszcze tego nie robiłem

.

By coś więcej Ci powiedzieć, co i jak. To musiał byś opisać, łowisko (głębokość itd.), jakie ryby. A najlepiej tłumaczy się w praktyce,

Z tym się zgadzam, najlepiej naprawdę tłumaczy się nad wodą- po sobie to wiem zarówno z roli doradcy jak i tego, który rady potrzebuje...Ale nie zawsze mamy możliwość uczenia się od świetnych wędkarzy nad woda, i musimy jakoś próbować pomóc sobie wzajemnie tu, na forum.

• 5 months later...

Miałem często podobne przypadki łowiąc na duże białe twistery wielkości 11-12 cm. Szczupak, ten jesienny minimum 1 kg nie potrafił dobrze 'hapnąć' przynęty wolno ciągniętej. Zastanawiam się jak dozbroić kotwiczkę na twistera dodatkowo? Słyszałem, że niektórzy przyczepiają do uszka kotwiczki stalowe wolframowe przypony, ale jak to robią to nie wiem. Może Wy wiecie jak to się robi w miarę tak aby nie popsuć pracy tego twistera?

• 2 months later...

Szkoda, że nie napisałeś jakiej średnicy żyłki używasz przy przynęcie 5-7 cm 3 gramowa główka na małe szczupce polecał bym żyłkę 0,16 jeśli nie ma tam wiele zaczepów ale z 2 strony jeśli wędkujesz na wypłyceniach obok główek a woda jest mętniejsza możesz pokusić się o grubszą żyłkęi łowić z opadu i delikatnie podszarpywać przynętę prowadząc ją skokami choć to bardziej nadaje się na sandacze przy tak lekkiej główce szczupaki też lubią ugryść tak prowadzoną gumkę zależy tylko od wody w jakiej łowisz

• 2 weeks later...

Szkoda, że nie napisałeś jakiej średnicy żyłki używasz przy przynęcie 5-7 cm 3 gramowa główka na małe szczupce polecał bym żyłkę 0,16 jeśli nie ma tam wiele zaczepów ale z 2 strony jeśli wędkujesz na wypłyceniach obok główek a woda jest mętniejsza możesz pokusić się o grubszą żyłkęi łowić z opadu i delikatnie podszarpywać przynętę prowadząc ją skokami choć to bardziej nadaje się na sandacze przy tak lekkiej główce szczupaki też lubią ugryść tak prowadzoną gumkę zależy tylko od wody w jakiej łowisz

Używam żyłki 0,25 - 0,26. do takich przynęt i główek, jak i do większych. I nawet w przezroczystej wodzie to nie przeszkadza.