Jump to content

Łowienie karpiówką na spławik

W3dkarz
 Share

Recommended Posts

Nawet lżejszym, potrzeba tylko dopasować zestaw do ryb jakie chce się łowić. Jeśli mają to być ryby małe 0,5 - 1,0 kg to cienka żyłka i zdecydowanie lżejsze zacięcia. Twardym wędziskiem bardzo łatwo o urwanie rybie wargi lub wręcz "wystrzelenie" jej kilka metrów nad głowę. Hol też musi być uważny i ostrożny, wędzisko nie zamortyzuje zrywów ryby a to mówi, iż po zacięciu dobrze jest poluzować nieco hamulec.

• 2 weeks later...

Ja używam tele carp 3m. pod spławik. Stosuję 0.20 i waggler 4 g., albo 3+1, lub 2+2 g. Nie mam problemu z zacięciem. Nawet 10 cm drobnica się na karpiówkę zacina :)

• 2 months later...
3 godziny temu, jungu napisał:

Jak dla mnie trochę dziwne przyjmować zamówienia na ryby na forum wędkarskim... tutaj każdy jak będzie chciał rybkę to sobie ją po prostu złowi. ;)

Eeeee, trochę go poniosło z radości i tyle. :D Niech mu się wiedzie i dziadkowi również. :D Podejrzewam też, że to właśnie dziadek "zaszczepił" wędkarstwo u kolegi, no to zamówienia raczej do dziadka, a dziadkowi zasłużone :piwko2:

A co do forum to oprócz wędkarzy, zagląda tu całkiem liczna grupa wszelkiej maści kłusoli i trzeba być naprawdę czujnym aby im przypadkiem nie pomóc. Ostatnia to trolle, ale że to IQ na poziomie białego robaka to wychwycić nie trudno. Ups, zapomniałem. Wpadają jeszcze spamerzy i wszelkiej maści handlowcy, którzy pod pretekstem pytań reklamują sprzęt w konkretnych sklepach lub u konkretnych sprzedawców na "Alledrogo" lub "bezzaufania" OLX.