W3dkarz Posted June 30, 2018 Report Share Posted June 30, 2018 Witam mam pytanie czy da się spontanicznie połowić wędką karpiową (12ft 3lb) na spławik około 5g? Link to comment Share on other sites More sharing options...
matixh Posted June 30, 2018 Report Share Posted June 30, 2018 Witam. Oczywiście, że się da. Trzeba tylko chcieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 30, 2018 Report Share Posted June 30, 2018 Nawet lżejszym, potrzeba tylko dopasować zestaw do ryb jakie chce się łowić. Jeśli mają to być ryby małe 0,5 - 1,0 kg to cienka żyłka i zdecydowanie lżejsze zacięcia. Twardym wędziskiem bardzo łatwo o urwanie rybie wargi lub wręcz "wystrzelenie" jej kilka metrów nad głowę. Hol też musi być uważny i ostrożny, wędzisko nie zamortyzuje zrywów ryby a to mówi, iż po zacięciu dobrze jest poluzować nieco hamulec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted July 9, 2018 Report Share Posted July 9, 2018 Ja używam tele carp 3m. pod spławik. Stosuję 0.20 i waggler 4 g., albo 3+1, lub 2+2 g. Nie mam problemu z zacięciem. Nawet 10 cm drobnica się na karpiówkę zacina Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlodyWedkarz94 Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 Witam ja ostatnio z dziadkiem dwa karpie na spławik po 2.75kg było co ciągnąć teraz mam lekko przerwę w chodzeniu na ryby ale już w piątek uderzam znów jak ktoś chce przyjmuje zamówienia na karpie :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 3 godziny temu, MlodyWedkarz94 napisał: przyjmuje zamówienia na karpie Jak dla mnie trochę dziwne przyjmować zamówienia na ryby na forum wędkarskim... tutaj każdy jak będzie chciał rybkę to sobie ją po prostu złowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 18, 2018 Report Share Posted September 18, 2018 3 godziny temu, jungu napisał: Jak dla mnie trochę dziwne przyjmować zamówienia na ryby na forum wędkarskim... tutaj każdy jak będzie chciał rybkę to sobie ją po prostu złowi. Eeeee, trochę go poniosło z radości i tyle. Niech mu się wiedzie i dziadkowi również. Podejrzewam też, że to właśnie dziadek "zaszczepił" wędkarstwo u kolegi, no to zamówienia raczej do dziadka, a dziadkowi zasłużone A co do forum to oprócz wędkarzy, zagląda tu całkiem liczna grupa wszelkiej maści kłusoli i trzeba być naprawdę czujnym aby im przypadkiem nie pomóc. Ostatnia to trolle, ale że to IQ na poziomie białego robaka to wychwycić nie trudno. Ups, zapomniałem. Wpadają jeszcze spamerzy i wszelkiej maści handlowcy, którzy pod pretekstem pytań reklamują sprzęt w konkretnych sklepach lub u konkretnych sprzedawców na "Alledrogo" lub "bezzaufania" OLX. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts