maariusz81 Posted August 11, 2018 Report Share Posted August 11, 2018 Czy wędkarstwo może uzależnić? Na to pytanie chyba wszyscy znamy odpowiedź. Tak, i to bezpowrotnie! Czy jest to zdrowe uzależnienie, dobry sposób na relaks i radzenie sobie se stresem? Sądzę, że jak najbardziej. A czy wędkarstwo może być tak niebezpiecznym uzależnieniem jak inne? Czy może doprowadzić do rozpadu rodziny, związku? Na to pytanie chcę odpowiedzieć poprzez przeprowadzenie badań do mojej pracy magisterskiej. Studiuję psychologię i udało mi się połączyć temat pracy z moją pasją. Temat pracy to: Wędkarstwo jako konstruktywny sposób radzenia sobie ze stresem a ryzyko uzależnienia.Będę wdzięczny, jeśli znajdziesz chwilę czasu, aby uzupełnić ankietę.Oto link do ankiety: http://tiny.pl/g6mk6Dziękuję!Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 11, 2018 Report Share Posted August 11, 2018 Sporo tego ale do zrobienia Kto następny przysłuży się dla dobra nauki? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nataliatomczak135 Posted August 14, 2019 Report Share Posted August 14, 2019 raczej nie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
eryk2311 Posted August 24, 2019 Report Share Posted August 24, 2019 nie powinno ale jak wydasz na to zbyt durzo pieniendzy to morze do tego dojść Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 24, 2019 Report Share Posted August 24, 2019 Nie raczej a na pewno nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzczupakowyKoksu85 Posted September 3, 2019 Report Share Posted September 3, 2019 Zazwyczaj wędkarstwo motywuję się jako formę rozrywki lub odprężenia się po ciężkiej pracy lub natłoku. Ja po obciążeniu robotą w Mordorze regularnie jeździłem sobie zamoczyć kija zamiast żonę. Ogółem wpadłem w błędne koło, małżeństwo zaczęło się rozpadać. Wędkarstwo było jedyną opcją odprężenia i pochłaniacza czasu, bo nie preferuje brania używek. Doszło w końcu do tego że moja żona też znalazła alternatywę i zaczęła prowadzac się z jakimś fagasem z jej pracy, więc wędkarstwo w takim fanatycznym wydaniu może prowadzić do pogorszenia relacji z rodziną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted September 3, 2019 Popular Post Report Share Posted September 3, 2019 Wypełnię w wolniejszej chwili ale nie wydaje mnie się aby wędkarstwo mogłoby stać się powodem rozpadu rodziny, z moich skromnych obserwacji wynika ze do rozpadu dochodzi gdy nie mamy do czynienia ze związkiem partnerskim i wzajemnym zrozumieniem tylko z chorymi miejscami ambicjami czy obojętnie u którego z partnerów lub u obojga. W takich sytuacjach zdarza się ucieczka w ryby, alkohol, kolekcjonerstwo cokolwiek. Jeśli hobby jest formą relaxu a nie ucieczki to raczej związkowi zbudowanemu na solidnych fundamentach nie zaszkodzi PS trafić partnerkę uwielbiająca śpiew ptaków szum rzeki i patrzenie się w ogień bezcenne ... 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts