Jump to content

Zbrojenie dużych gum (18-25 cm)

Recommended Posts

Do przynęty takich rozmiarów, lepiej zastosować system zbrojenia z pinami oraz czeburaszke, sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż tradycyjna główka jigowa.  Bardzo skuteczne zbrojnie, wydłużające "żywotność" gumy. Podczas ataku drapieżnika, piny wychodzą z gumy i zwisa ona sobie swobodnie z dala od ostrych zębów szczupaka:). A jeśli chodzi o obciążenie to przy tych rozmiarach gumy i warunkach jakie opisałeś, moim zdaniem 12g do 20g w zupełności wystarczy aby nadać jej odpowiednią pracę, shad tezz 19cm sam w sobie jest ciężki (ok56gr). Pozdrawiam i oczywiście #NoKill 

• 3 months later...

Jestem przeciwnikiem dozbrojek. Często duża ryba łyka głęboko przynętę i jeśli wyhaczenie jej z głównego haka nie sprawia większego problemu, to usunięcie dozbrojki już jest znacznie trudniejsze i może poczynić nieodwracalne szkody. Taka ryba ma minimalne szanse przeżycia po wypuszczeniu (jestem ortodoksyjnym wyznawcą No Kill). Kilkakrotnie uczestniczyłem w zawodach, w których regulamin kategorycznie zabraniał stosowania dozbrojek.

Popieram pogląd @AutorVidmo, że stosowanie czeburaszki, w znaczący sposób poprawia zarówno pracę takiej przynęty, jak i chwytność haka.

W dniu 31.01.2020 o 07:29, Alexspin napisał:

..Taka ryba ma minimalne szanse przeżycia po wypuszczeniu (jestem ortodoksyjnym wyznawcą No Kill)..

Dawno nie czytałem większej głupoty ale OK, Twoja sprawa w co wierzysz. A jak jesteś takim ortodoksem to w ogóle nie kalecz ryb i wędkuj na nieuzbrojone przynęty bo tak to sam sobie przeczysz.