madridista213 Posted October 10, 2019 Report Share Posted October 10, 2019 Jakich rozmiarów haka używacie do Shad teeza 19cm czy Pulse shada 18 cm i jakie obciążenie? Woda stojąca maksymalnie 8m głębokości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AutorVidmo Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Do przynęty takich rozmiarów, lepiej zastosować system zbrojenia z pinami oraz czeburaszke, sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż tradycyjna główka jigowa. Bardzo skuteczne zbrojnie, wydłużające "żywotność" gumy. Podczas ataku drapieżnika, piny wychodzą z gumy i zwisa ona sobie swobodnie z dala od ostrych zębów szczupaka:). A jeśli chodzi o obciążenie to przy tych rozmiarach gumy i warunkach jakie opisałeś, moim zdaniem 12g do 20g w zupełności wystarczy aby nadać jej odpowiednią pracę, shad tezz 19cm sam w sobie jest ciężki (ok56gr). Pozdrawiam i oczywiście #NoKill 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mormycha Posted January 30, 2020 Report Share Posted January 30, 2020 (edited) Polecam dozbrojki, nie usztywniaja gum jak długie haki. Dozbrojka Sandaczowa Regenerator/Owner 7cm Edited January 31, 2020 by hege edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 31, 2020 Report Share Posted January 31, 2020 Jestem przeciwnikiem dozbrojek. Często duża ryba łyka głęboko przynętę i jeśli wyhaczenie jej z głównego haka nie sprawia większego problemu, to usunięcie dozbrojki już jest znacznie trudniejsze i może poczynić nieodwracalne szkody. Taka ryba ma minimalne szanse przeżycia po wypuszczeniu (jestem ortodoksyjnym wyznawcą No Kill). Kilkakrotnie uczestniczyłem w zawodach, w których regulamin kategorycznie zabraniał stosowania dozbrojek. Popieram pogląd @AutorVidmo, że stosowanie czeburaszki, w znaczący sposób poprawia zarówno pracę takiej przynęty, jak i chwytność haka. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo U Zbyszka Posted February 3, 2020 Report Share Posted February 3, 2020 W dniu 31.01.2020 o 07:29, Alexspin napisał: ..Taka ryba ma minimalne szanse przeżycia po wypuszczeniu (jestem ortodoksyjnym wyznawcą No Kill).. Dawno nie czytałem większej głupoty ale OK, Twoja sprawa w co wierzysz. A jak jesteś takim ortodoksem to w ogóle nie kalecz ryb i wędkuj na nieuzbrojone przynęty bo tak to sam sobie przeczysz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post jungu Posted February 3, 2020 Popular Post Report Share Posted February 3, 2020 Wybacz Zbyszku ale nie trawię jak ktoś wrzuca w postach swoje produkty i je zachwala, do tego kłuci się z innymi użytkownikami. Od oferowania swoich produktów są inne działy na forum. Wracając do zbrojenia gum, Alex ma rację, bardzo często przy dozbrojce któraś kotwica była w takim miejscu że trzeba by poświęcić sporo czasu aby ją w miarę nie inwazyjnie wyciągnąć. Zamiast tego czasem przy dużych gumach stosuję sam haczyk zawiązany na plecionce w ogonku i dowiązany go haka główki jigowej. Trochę pracy to wymaga i później nie można zmienić przynęty z główki, ale skuteczność wieksza i pojedynczy hak łatwo wyciągnąć nawet jak jest głęboko. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts