Jump to content

Jaką wędkę match wybrać ?

Zbiszek
 Share

Recommended Posts

Witam. Zamierzam kupić wedkę match 4,5m .

Trochę poszperałem w internecie i  z tych coś muszę wybrać.Opiszcie od najlepszej do najgorszej i z komentażem dlaczego taka decyzja.

1/ Dragon MegaBaits Black Shadow           c.w. 20g. 256g   367zl

2/ Trabucco Precision RPL Match Plus.      c.w. 25g  258g   339zl

3/Jaxon Intensa GTX Match ZX                    c.w. 25g  275g  189zl

WJ-IXM450ZX

Zdecydowanie nr 2. Ta firma przynajmniej zajmuje się sprzętem wyczynowym i wielu zawodników łowi ich sprzętem. Ale będziesz musiał zejść ciut z długości, bo 4,50 m ma cw 10-30 g, a to już łupa nie kijek match. Zobacz jeszcze ofertę Tubertini i Mivardi. Kijek 4,20 m jest już uniwersalnym kijkiem, pod warunkiem, że ma cw w rozsądnych granicach. Chodzi przede wszystkim o to dolne cw, bo jeśli zechcesz połowić spławikiem 3-5 g, to łupa 10-30 g nie obsłuży ci ich. Kijek nie będzie się wcale ładował przy zarzucaniu, za to będzie pięknie i głośno gwizdał i świstał bezproduktywnie przecinając powietrze podczas rzutów (i to na sporą odległość, a to niezły obciach).

Edited by Jotes

Witam i dziękuję za pomoc w rozwikłaniu mojego problemu.Ale  mam teraz mętlik w głowie.Dziś byłem u nas mieście w sklepie wędkarskim i tylko mieli Shimano 4,5m 30g c.w. ale ciężką wędka około 300g wagi.Koniec roku i mało na stanie.Może jednak 4,2m wybrać z tych co miałem na uwadze wcześniej ale jednak krótsze. Nie mam możliwości samemu wyczuć wędki dlatego prośba o pomoc.

1/Dragon mega Baits Insanity  CHI-23-32-420         c.w. 25g  258g.  367zl

2/Dragon mega Baits Black Shadow                          c.w. 20g  256g.  353zl

3/Dragon Mega Baits  Combat Power Match           c.w.25g    220g   329zl

4/TRABUCCO PRECISION RPL MATCH PLUS 420   c.w. 8-25g   216g.  329zl

5/Robinson Nano Core Match MX2                            c.w 10-25g.  225g.  214zl

Witam.Jak pisałem tak robię-kupiłem wędkę i opisuję.

SUPER PROMOCJAPOLECAMY

Wędka Sensas Ang. Ostellato Medium 450/20g

Jestem bardzo zadowolony. Kupilem taniej - potaniały a jej nie brałem wcześniej pod uwagę.Dziękuję bardzo za pomoc

• 4 weeks later...

Brawo za zakup 4,5 m długości.Osobiście lubię dluższe kije ,tak ok 5m ale takiej matchówki nie uświadczysz.Korzystam od kilku lat z Mikado Ultraviolet 4,5m. Rewelacja kijek,zalety szczególnie widoczne jak popada deszczyk a układ przelotek jest bajka ,pięknie utrzymuje żyłkę z dala od blanku.Hol ryby rewelacja.Łowiłem 4,2 m innym kijem i mi brakowało tych 30 cm.

Edited by mopsik

• 3 months later...

Cześć

Zbyszku, jak się sprawuje wędka? Też jestem przed wyborem machówki i zastanawiam się nad tym Sensasem. I jeszcze pytanie czy masz wersję Medium 20g czy 16g? Wszędzie piszą, że Medium to 16g. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro. Bartek.

Teraz, mopsik napisał:

Swojego czasu kupiłem match mikado UV 4,5m.Polecam o ile jest jeszcze dostępna .Cena pośrednia a łowi się tym - bajka.4,20 jak dla mnie była za krótka.Ta ma 25gr ale waga tylko 250gr.