Zbiszek Posted December 29, 2019 Report Share Posted December 29, 2019 Witam. Zamierzam kupić wedkę match 4,5m . Trochę poszperałem w internecie i z tych coś muszę wybrać.Opiszcie od najlepszej do najgorszej i z komentażem dlaczego taka decyzja. 1/ Dragon MegaBaits Black Shadow c.w. 20g. 256g 367zl 2/ Trabucco Precision RPL Match Plus. c.w. 25g 258g 339zl 3/Jaxon Intensa GTX Match ZX c.w. 25g 275g 189zl WJ-IXM450ZX Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 29, 2019 Report Share Posted December 29, 2019 (edited) Zdecydowanie nr 2. Ta firma przynajmniej zajmuje się sprzętem wyczynowym i wielu zawodników łowi ich sprzętem. Ale będziesz musiał zejść ciut z długości, bo 4,50 m ma cw 10-30 g, a to już łupa nie kijek match. Zobacz jeszcze ofertę Tubertini i Mivardi. Kijek 4,20 m jest już uniwersalnym kijkiem, pod warunkiem, że ma cw w rozsądnych granicach. Chodzi przede wszystkim o to dolne cw, bo jeśli zechcesz połowić spławikiem 3-5 g, to łupa 10-30 g nie obsłuży ci ich. Kijek nie będzie się wcale ładował przy zarzucaniu, za to będzie pięknie i głośno gwizdał i świstał bezproduktywnie przecinając powietrze podczas rzutów (i to na sporą odległość, a to niezły obciach). Edited December 29, 2019 by Jotes 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbiszek Posted December 31, 2019 Author Report Share Posted December 31, 2019 Witam i dziękuję za pomoc w rozwikłaniu mojego problemu.Ale mam teraz mętlik w głowie.Dziś byłem u nas mieście w sklepie wędkarskim i tylko mieli Shimano 4,5m 30g c.w. ale ciężką wędka około 300g wagi.Koniec roku i mało na stanie.Może jednak 4,2m wybrać z tych co miałem na uwadze wcześniej ale jednak krótsze. Nie mam możliwości samemu wyczuć wędki dlatego prośba o pomoc. 1/Dragon mega Baits Insanity CHI-23-32-420 c.w. 25g 258g. 367zl 2/Dragon mega Baits Black Shadow c.w. 20g 256g. 353zl 3/Dragon Mega Baits Combat Power Match c.w.25g 220g 329zl 4/TRABUCCO PRECISION RPL MATCH PLUS 420 c.w. 8-25g 216g. 329zl 5/Robinson Nano Core Match MX2 c.w 10-25g. 225g. 214zl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 31, 2019 Report Share Posted December 31, 2019 Na jakiej wodzie będziesz łowił tym kijem i jakie ryby? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbiszek Posted December 31, 2019 Author Report Share Posted December 31, 2019 Troszkę jezioro a częściej rzeka warmińsko-mazurskie.Mam /Dragon Mega Baits Combat Power Match c.w.25g 3,9m i jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 31, 2019 Report Share Posted December 31, 2019 Masz tu jeszcze jedną podpowiedź. Ja najczęściej łowie odległościówką o cw do 15 g i bez żadnego problemu wyjmuję z wody leszcze po 60 cm. Mam do dyspozycji trzy różne kijki do 15, do 20 i do 25 g, a jednak najlepiej łowi mi się tym do 15 g. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbiszek Posted December 31, 2019 Author Report Share Posted December 31, 2019 Dzięki,wezmę to pod uwagę.Jak oceniasz moją listę 4.2m ,jakiś wybór i dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 31, 2019 Report Share Posted December 31, 2019 Jak dla mnie to tylko nr 4. Uzasadnienie wyżej. Do Dragona czuję odrazę (z własnych doświadczeń), więc go nikomu nie polecę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbiszek Posted December 31, 2019 Author Report Share Posted December 31, 2019 Hmm, chyba Browning Black Magic Competition Match a moze Trabucco.Tak to teraz widzę.Jeszcze mam trochę czasu i rozważam to.Dzięki i dam znać co dalej nastąpi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 31, 2019 Report Share Posted December 31, 2019 Jeśli masz już kijek do 25 g, to kupowanie drugiego takiego samego nie ma żadnego sensu... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbiszek Posted January 4, 2020 Author Report Share Posted January 4, 2020 Witam.Jak pisałem tak robię-kupiłem wędkę i opisuję. SUPER PROMOCJAPOLECAMY Wędka Sensas Ang. Ostellato Medium 450/20g Jestem bardzo zadowolony. Kupilem taniej - potaniały a jej nie brałem wcześniej pod uwagę.Dziękuję bardzo za pomoc 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 4, 2020 Report Share Posted January 4, 2020 Bardzo dobry wybór. Czapka z głowy! Podziej się wrażeniami znad wody - koniecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbiszek Posted January 5, 2020 Author Report Share Posted January 5, 2020 Czekam do wiosny.Nie mogę się doczekać. Oczywiści dam znać.Ale na " polu " pięknie wyrzucać spławik 6g =20metrów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted February 2, 2020 Report Share Posted February 2, 2020 (edited) Brawo za zakup 4,5 m długości.Osobiście lubię dluższe kije ,tak ok 5m ale takiej matchówki nie uświadczysz.Korzystam od kilku lat z Mikado Ultraviolet 4,5m. Rewelacja kijek,zalety szczególnie widoczne jak popada deszczyk a układ przelotek jest bajka ,pięknie utrzymuje żyłkę z dala od blanku.Hol ryby rewelacja.Łowiłem 4,2 m innym kijem i mi brakowało tych 30 cm. Edited February 2, 2020 by mopsik Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted February 4, 2020 Report Share Posted February 4, 2020 Ja osobiście wziąłbym nr 5 Robinson Nano Core Match MX2 z tym, że cw 6-18g. Mam ten kij i niczego innego nie potrzebuję. Ty widze wybrałeś Sensas. Być może to równie dobry wybór, życzę sukcesów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioe36pl Posted February 5, 2020 Report Share Posted February 5, 2020 Witam co polecacie do polowu match na odleglosci 10 25 m? Zastanawiam się nad trabucco precision rpl match plus4.20. 8-25 lub 4.50 10-30 a wy co polecacie? Raczej splawiki finezyjne 2-4g:) pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek109 Posted June 5, 2020 Report Share Posted June 5, 2020 Cześć Zbyszku, jak się sprawuje wędka? Też jestem przed wyborem machówki i zastanawiam się nad tym Sensasem. I jeszcze pytanie czy masz wersję Medium 20g czy 16g? Wszędzie piszą, że Medium to 16g. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro. Bartek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbiszek Posted June 5, 2020 Author Report Share Posted June 5, 2020 Wędka jak pisalem 20g i pięękna praca a jaka przyjemność .Na każdym robi wrażenie.Super 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted June 8, 2020 Report Share Posted June 8, 2020 Swojego czasu kupiłem match mikado UV 4,5m.Polecam o ile jest jeszcze dostępna .Cena pośrednia a łowi się tym - bajka.4,20 jak dla mnie była za krótka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted June 8, 2020 Report Share Posted June 8, 2020 Teraz, mopsik napisał: Swojego czasu kupiłem match mikado UV 4,5m.Polecam o ile jest jeszcze dostępna .Cena pośrednia a łowi się tym - bajka.4,20 jak dla mnie była za krótka.Ta ma 25gr ale waga tylko 250gr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts