mumin Posted April 17, 2020 Report Share Posted April 17, 2020 Cześć wszystkim, mam problem w swoim przydomowym stawie zaczęły padać mi ryby, pojawia się na nich jakiś taki szlam tak jak widać na zdjęciu. Wie ktoś może co to za choroba i jak mogę pomóc rybom ? 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 (edited) Moje podejrzenia potwierdzają się "Sum 123" = "KrólWód". Skąd się biorą takie kanalie?! Ps i podziękowania dla Administracji! Edited April 22, 2020 by Alexspin 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 Ten "szlam" to pleśniawka, to taki "koranawirus" tylko że w wodzie... dotyka tylko osłabione lub zranione osobniki. Zanika gdy temp wody osiągnie ponad 25 stopni C, w tej chwili raczej nie ma możliwości podwyższyć temperaturę wody więc proponuję dać konkretne napowietrzanie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robs Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 (edited) A to wszystkie ryby w przydomowym stawie tak mają? Może ktoś ją dotykał suchymi rękami i starł śluz? I stąd to się wzięło.? Chodzi o jeden staw ten konkretny. Edited April 22, 2020 by Robs 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLONU Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 Z tego co pamiętam to śluz jest naturalna bariera przed zarazkami .. można uszkodzić "ręcami" ale również otarcia podczas tarła , ataki drapieżników ... a później to taka naturalna selekcja 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts