Jump to content

Wyrobiska

gregory1608
 Share

Recommended Posts

Hej,

Jestem tu nowy  a mam pytanie  dotyczące łowienia. Mam w okolicy autostrady kilka takich małych 5 - 10 arowych dołow z wodą powstałych po budowie drogi  -  bez żadnego dopływu , to teren skarbu państwa nie ujetych w wodach pzw. Chciałbym syna nauczyc łowić  ale nie mamy opłaconych skladek. Czy trzeba je mieć mimo wszystko czy wystarczy karta wędkarska bez składek. Piszę tu bo po wyslaniu tydzień temu do 2 oddziałow PZW , głownego pzw i SSR  nie dostałem odpowiedzi .

Dzięki wielkie za odpowiedź i połamania :)

11 godzin temu, gregory1608 napisał:

Chciałbym syna nauczyc łowić  ale nie mamy opłaconych skladek. Czy trzeba je mieć mimo wszystko czy wystarczy karta wędkarska

Powinna wystarczyć sama Karta Wędkarska.

Aby się upewnić, czy w ogóle wolno tam łowić, należy wysłać zapytanie do RZGW podległego spółce Wody Polskie, na którego terenie lażą te wody. Dokładnie opisać lokalizację.

RZGW kilka lat temu odstąpiło od opłat na wodach nie dzierżawionych ale Wody Polskie mają taką opłatę wyszczególnioną w swoich usługach.

2 godziny temu, Docio napisał:

RZGW kilka lat temu odstąpiło od opłat na wodach nie dzierżawionych

Dokładnie tak, ale tak czy inaczej powinni wystawić nieodpłatne zezwolenie na połów. Przynajmniej kilka lat temu było.

Grożna sytuacja prawna, pozwolenie od właściciela mamy mieć przy sobie, jeśli wlasciciel takowego nie wystawi można wyłąpać sztraf od nawiedzonego nadgorliwca :/ 

Edited by Wartburg

No właśnie. Ustawodawca nie wspomina ani słowem, że potrzebne jakiekolwiek zezwolenie na połów w wodach powszechnie dostępnych Skarbu Państwa, oprócz Karty Wędkarskiej. Kiedyś RZGW postanowiło "dorobić sobie" i ograniczyło dozwolony połów wyłącznie w wodach przeznaczonych do dzierżawy, choć nie miało do tego prawa, gdyż ustawowo było zarządzającym a nie gospodarującym. Obecnie Wody Polskie też nie są gospodarującym a mają w usługach pozwolenia na amatorski połów ryb. Złodziejstwo w biały dzień i to urzędowo dozwolone wbrew ustawie.

Edited by Docio