Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich amatorów i zawodowców.

Ja jestem tym pierwszym i mam pytanie co kupić do wedkowania na jeziorko Łodke 3n czy Ponton Kolibri 3m.

Prosze o fachowe porady.

Pozdrawiam.

Napisano

Moim zdaniem podstawowe kryteria:

1. Jeśli masz możliwość transportu (przyczepka), lub stacjonowania w strzeżonej przystani, to wybrałbym łódkę. Jest trwalsza i mniej podatna na urazy mechaniczne od pontonu. 

2. Jeśli możliwości transportowe są ograniczone i brak bezpiecznego miejsca stacjonowania, to ponton będzie praktyczniejszy.

Napisano

No jasna sprawa przyczepki nie mam ale nie ma problemu z zakupem..a z czego lepiej i wygodniej łowić?Chyba jednak łódka?

Napisano
3 godziny temu, Beksa napisał:

co kupić do wedkowania na jeziorko

No własnie, co? Wszystko zależy od punktu widzenia i możliwości.

Z punktu prawnego - tylko łódź.

Z punktu bezpieczeństwa - łódź lub ponton.

Z punktu komfortu - łódź.

Z punktu wygody użytkowania - ponton lub łódź.

Z punktu wszystkich powyższych - łódź lub jeśli posiada się naprawdę dużo kasy, to można i łódź pontonową albo jakiś specjalistyczny, np stricte wędkarski. Chodzi mi o przeznaczenie nadane przez producenta a nie handlarza w jakimś sklepie sportowym lub Allegro.

Napisano
W dniu ‎01‎.‎06‎.‎2020 o 14:02, Alexspin napisał:

Moim zdaniem podstawowe kryteria:

1. Jeśli masz możliwość transportu (przyczepka), lub stacjonowania w strzeżonej przystani, to wybrałbym łódkę. Jest trwalsza i mniej podatna na urazy mechaniczne od pontonu. 

2. Jeśli możliwości transportowe są ograniczone i brak bezpiecznego miejsca stacjonowania, to ponton będzie praktyczniejszy.

W dniu ‎01‎.‎06‎.‎2020 o 15:33, wędkarstwo z pasją napisał:

Bez wątpienia łódka. Ponton wtedy kiedy nie masz możliwości trzymania łódki nad wodą lub transportu z przyczepką i musisz w aucie wozić.

Czyli wszystko jasne.