Jump to content

Woblerek powierzchnia

Recommended Posts

Cześć,

Wędkuję od tego sezonu, grunt

Raz spróbowałem porzucać blaszką, bo mi coś drobnicę ganiało i wyciągnąłem okonia:) to moja jedyna obecnie zdobycz:)

Chciałbym spróbować  w niedalekiej przyszłości ponownie porzucać. Żeby mieć trochę frajdy chciałbym omijać zaczepy:) Czy ktoś z kolegów jest w stanie podpowiedzieć jaką przynętę kupić,żeby bardziej pływała po powierzchni, jakiś wobler?

Chętnie jakiś link i opis czego.powinienem szukać:)

Dzięki z góry, pozdrawiam

Edited by Robertxxx

Jeśli powierzchnia jest czysta od roślinności to polecam poppery Np Robinson Pop Star, pisałem o nich na blogu Na starorzecza z popperem Jeśli natomiast również na powierzchni sa rośliny to polecam gumowe żabki jak Robinson Frog F 4,5 cm. Mają haki tylko do góry a układają się zawsze na brzuchu, nie sposób nimi zahaczyć zielsko.

7 minut temu, wędkarstwo z pasją napisał:

Jeśli powierzchnia jest czysta od roślinności to polecam poppery Np Robinson Pop Star, pisałem o nich na blogu Na starorzecza z popperem Jeśli natomiast również na powierzchni sa rośliny to polecam gumowe żabki jak Robinson Frog F 4,5 cm. Mają haki tylko do góry a układają się zawsze na brzuchu, nie sposób nimi zahaczyć zielsko.

Dziękuję, Ciekawy artykul:) żaba wygląda swietnie, koszt wyzszy ciut, Zastanawiam sie jako amator czy szczupłe tak lubią zaby:)

Godzinę temu, wędkarstwo z pasją napisał:

Oj lubią. Nie łowiłem na zabki co prawda gigantów ale takie 50-60cm tłuką jak szalone. Oczywiście im więcej żab w zbiorniku tym lepiej.

Na wiśle chyba ciężej zatem z żabką;)

LINK

Edited by wind
edycja linku

Poczytaj sobie:

Z żabą na szczupaka

Żaby ciąg dalszy

Ps

Moje żaby przezbroiłem w pojedynczy hak i leciutko dociążyłem brzuszki doklejając w miejscu gdzie uprzednio wychodziła kotwiczka śruciknę 0,5-2g w zależności od wielkości żabulca. Zdecydowanie poprawiło to efektywnoąć zacięcia, zasięg rzutu, jak również pracę przynęty. Używam głównie made in JAXON.

Edited by Alexspin

• 8 months later...
Guest HaDe

Jako, że interesują mnie przynęty powierzchniowe, to napisz proszę o ile poprawiła się skuteczność zacięć? Mam w okolicy niewielki kaczy dołek, który mocno zarasta i łowienie popularnymi przynętami staje się niemożliwe. Może taka żaba dałaby radę.

Edited by HaDe

Cześć.

Przed przezbrojeniem udawało się zaciąć 1 branie na trzy/cztery. Obecnie praktycznie co drugie, a że brania rzadkie, to insza inszość... ;)

Najlepsze efekty przynosi "posadzenie" żaby na liściu grążela, lub kępie wiszącej nad wodą trawy i ściągnięcie z pluskiem do wody, a następnie ściąganie krótkimi, a nawet bardzo krótkimi pociągnięciam samym nadgarstkiem. Kilka takich operacji i jeśli w pobliżu jest szczupak, to uderzenie murowane.

Edited by Alexspin