Jump to content

Metoda grunt i spławik

Robertxxx
 Share

Recommended Posts

5 godzin temu, zwykły michał napisał:

Taki zestaw jest nielegalny

Może gdyby opis był po polsku, to w ogóle nie byłoby takiego pytania albo byłoby zupełnie inne. Bezkrytyczne kopiowanie i brak znajomości przepisów to podstawa stresów nad wodą w razie kontroli.

A ogólnie to znany od wielu lat schemat zestawu sumowego, którego zastosowanie wymaga od wędkarza więcej niż sporo umiejętności, właściwego sprzętu i odpowiednich warunków na łowisku. Jeśli czegoś zabraknie jest powodem wielu stresów a ciągłe splątanie jest najmniejszym z nich. Praktycznie w mniej doświadczonych rękach każde branie to utrata zestawu.

I to jest właśnie niezgodne z naszą ustawą. :) 

Temat znany od lat. Jeden z naszych wędkarskich miesięczników opisywał różne metody, techniki i sprzęt niedozwolony u nas bez słowa wyjaśnienia. Było trochę zamieszania nad wodą, stracił mnóstwo fanów i już go nie ma. Inne wydawnictwo opisywało wiele metod i technik uznawanych gdzie indziej ale nie u nas. Wydawnictwo skoroszytowe, co tydzień coś nowego do podzielenia i wpięcia w jeden z 4 lub 5 skoroszytów. Kto nie kupił pierwszego ten nie wiedział iże opisywane rzeczy są niezgodne z naszym prawem. Też sporo się działo nad wodą.

Wniosek jest prosty. Znajomość zasad połowu przez naszych wędkarzy jest żenująco niska i zdania nie zmienię jeszcze bardzo długo, obawiam się, że aż do mojej śmierci, gdyż indolencja i ignorancja oparta na arogancji to elementy wyjściowe jakie oferują obecnie szkoły.

Edited by Docio

Co Wy widzicie w tym zestawie nielegalnego (oprócz haczyków), ja takim zestawem czasem łowię drapieżnika - suma na wątrobę gdy chcę  ją umieścić nad dnem, lub stawiam tak żywca za główkami na rzece żeby nie za bardzo się przemieszczał np. w stronę nurtu. To dla mnie lekko przerobiony spławikowy zestaw przegruntowany.  Dodatkowo brania widać zarówno na szczytówce jak i na spławiku.

5 godzin temu, jungu napisał:

Co Wy widzicie w tym zestawie nielegalnego (oprócz haczyków)

No właśnie haczyk jest elementem zestawu, czyli zestaw jest...

8 godzin temu, Hubert Kopala napisał:

Ja na podobny zestaw łowię tołpygi na stawie kolegi i wodach nie należących do pzw

Na "podobny" zestaw łowi wielu. Ważne jest czym się różni, że jest podobny a nie tożsamy. Wybacz ale wypowiedź Twoja jest o niczym a czytający mają mnóstwo domysłów, różnych.

56 minut temu, Hubert Kopala napisał:

Zestaw wygląda tak

6bf7908c49439ad4b2d96c7b18f6

Nie posądzam Cię o złe intencje jednak istnieje coś takiego jak netykieta. Pobierany plik powinien być podany w przyjaznej formie, format microsoft, pdf lub graficzny i też jeden z popularnych, a nie określany jako "nierozpoznany". Może popraw plik i link.

30 minut temu, Hubert Kopala napisał:

U mnie pokazywało normalnie zdjęcie 

Katalog temp przeglądarki i ustawiona opcja odczytywania elementów już raz wyświetlonych. Chyba kazdy tak ma, bo to znacząco przyśpiesza wczytywanie stron, na które często wchodzimy.

Ale jest już zdjęcie i to co zobaczyłem utwierdza mnie w tym co pisałem wcześniej:

"Znajomość zasad połowu przez naszych wędkarzy jest żenująco niska...".

Dlaczego tak piszę? Oto odpowiedź:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r.
w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie

Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 21 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 2018 r.
poz. 1476) zarządza się, co następuje:

§ 2. 1. Amatorski połów ryb wędką może uprawiać osoba posiadająca kartę wędkarską, której wzór określa załącznik
nr 1 do rozporządzenia.
2. Amatorski połów ryb wędką uprawia się:
1) bez stosowania sztucznego światła do lokalizacji i wabienia ryb;
2) za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:
a) jednym haczykiem z przynętą, albo
b) nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą imitującą owada lub jego stadia rozwojowe, przy
czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one
poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo
c) sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza,
rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm;

Nie będzie tyrady, ustawa i rozporządzenie obowiązuje na wszystkich wodach, niezależnie kto na nich gospodaruje ani jeśli są własnością prywatną. Przepisy można zaostrzyć, złagodzić nie wolno, a ponieważ wszystkiego nie wiem, to nie oceniam, ot sprawa do przemyślenia.

Wg mnie RARP jest do poprawki, wszak żyjemy w czasach że musimy informować na tabletkach do zmywarki że nie są do spożycia, więc i ten regulamin powinien być ciut bardziej przejrzysty dla takich ludzi.

Np. Wyraźnie w  jest napisane w dziale "zasady wędkowania" Pkt. 1b, 2a i 2e że można używać zestawów z kilkoma haczykami łowiąc na przynęty sztuczne, np. sztuczne owady.... ale, ale ... czytając dalej w dziale "dozwolone metody połowu"  pkt. 1 - metoda spławikowo-gruntowa że dozwolony jest tylko jeden haczyk i zabronione jest używanie przynęt sztucznych.

Czyli proszę opisać tym "nowym" w jakiej metodzie wg. pkt 1b można używać zestawu z dwoma haczykami i np. dwoma przynętami sztucznymi ?  Skoro nie wolno ani metodzie spławikowo-gruntowej (zakaz przynęt sztucznych), ani w spinningu (zakaz używania więcej niż jednej przynęty). Z doświadczenia wiem że ludziska nie czytają tych przepisów, których ich nie dotyczą. Czyli  wędkarz nizinny, raczej nie ma pojęcia co jest napisane w rubryce o wędkarstwie muchowym. bo to go nie dotyczy, a już na początku dostał mydlenie oczu że wędkarz może łowić na dwa haczyki.

Wg. mnie takie informacje powinny być umieszczone w jednym miejscu w opisie określonej metodzie wędkowania. Czyli każda metoda powinna mieć opisany dozwolony sposób połowy w kilku podpunktach.

Nie ma co pisać na początku regulaminu że coś można, żeby kilka punktów dalej się to zabrania.

ps. znam regulamin i doskonale go rozumiem, ale jego czytanie i rozumienie przez prawdziwych amatorów wędkarstwa pozostawia wiele do życzenia.

3 hours ago, jungu said:

znam regulamin i doskonale go rozumiem, ale jego czytanie i rozumienie przez prawdziwych amatorów wędkarstwa pozostawia wiele do życzenia.

To już zasługa czytających bez zrozumienia. Każdy ma obowiązek zapoznać się z regulaminem i podpisem potwierdzić zrozumienie. 

Stopien zrozumienia można poprawić przez sprawny system kontroli i wysokie kary za złamanie. Dopiero wtedy będzie przyswajalny.

O czym piszecie? RAPR PZW w zakresie jaki przytaczacie nie istnieje od 01.01.2020 r.

Obecny RAPR PZW. Zasady połowu ustala każdy Okręg dla siebie a żadne zasady nie mogą być łagodniejsze niż ustawa i rozporządzenie dołączone do niej, a które cytowałem.

Edited by Docio