Adrian929 Posted January 2, 2021 Report Share Posted January 2, 2021 (edited) Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum jako że jest to mój pierwszy post tutaj, życząc jednocześnie wszystkiego dobrego w nowym roku Po długich poszukiwaniach udało mi się dostać kijek Mikado Inazuma flash perch 240/ 18g c.w. Chciałbym, abyście mi doradzili jak skonstruować zestaw pod okonia. Posiadam plecionkę power pro 0.15 na kołowrotku dragon viper fd 820i / Spro Passion 730, których używałem na wędce mikado Nihonto Red Cut Sapphire 270/30 lecz używając takiego zestawu bardzo ciężko łowiło mi się na głowkach 5-7g 10cm cannibalach, praktycznie nie czując nic. Stąd po obejrzeniu filmów z kanału Smółka, gdzie łowi on na tą wędkę z powodzeniem okonia oraz szczupaka postanowiłem jej poszukać i kupić mimo, że już jest praktycznie niedostępna udało mi się ją znaleźć u pana Piotra ze sklepu "Szczupak" którego z tego miejsca pozdrawiam. Zamówiłem już Keitechy easy shiner 2'' oraz Tantę, wybrałem parę róznych rozmiarów i gramatur główek jigowych jednak zdaję sobie sprawę, że 0.15 na okonia to trochę za grubo. Doradźcie więc proszę co pod tego okonia nawinąć na szpulę kołowrotka oraz jaki przypon zastosować z fluorocarbonu czy stalka? Edited January 2, 2021 by Adrian929 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted January 2, 2021 Report Share Posted January 2, 2021 Na okonia plecionka 0,06 lub 0,08,a przypon z fluolocarbonu 0,20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamień Posted January 2, 2021 Report Share Posted January 2, 2021 Ja na okonie stosuję plecionkę 0,08, bo trafiają się przyłowy szczupaczków oraz 1m lub 1,5m przyponu z fluorocarbonu 0,25. Fluoro przywiązuję bezpośrednio do plecionki, a do drugiego końca przywiązuję agrafkę. Zrezygnowałem z główek, bo dawały marne rezultaty (na moim wodach) i zastąpiłem je czeburaszkami. A przynęty to standard keitech easy shiner 3cm i 5cm. W dzień dobrze spisywały mi się kolory herbaciane, a w zmroku kolor neonowy zielony. Okonie to wybredne rybska i trzeba próbować, aż się znajdzie na nie sposób. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian929 Posted January 2, 2021 Author Report Share Posted January 2, 2021 Dzięki, a polecacie jakąś konkretną plecionkę i fluorocarbon? Jakim węzłem łączysz FC do plecionki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted January 2, 2021 Report Share Posted January 2, 2021 (edited) Plecionka Dragon R'N'S 8X Invisible 0,08 Fluolocarbon Berkeley Trilene 100% Fluorocarbon 0,25mm Edited January 3, 2021 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamień Posted January 2, 2021 Report Share Posted January 2, 2021 4 godziny temu, Adrian929 napisał: Dzięki, a polecacie jakąś konkretną plecionkę i fluorocarbon? Jakim węzłem łączysz FC do plecionki? Przypon strzałowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 2, 2021 Report Share Posted January 2, 2021 4 godziny temu, Kamień napisał: Przypon strzałowy. Że co? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted January 2, 2021 Report Share Posted January 2, 2021 Koledze chyba chodzi o węzeł którym 99,9% procent karpiarza łączy strzałówke z linką główną 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted January 3, 2021 Report Share Posted January 3, 2021 20 godzin temu, Hubert Kopala napisał: Koledze chyba chodzi o węzeł którym 99,9% procent karpiarzy łączy strzałówke z linką główną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 4, 2021 Report Share Posted January 4, 2021 (edited) Używam: - do łączenia linek: - do wiązania agrafki/krętlika: Edited January 4, 2021 by Alexspin 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian929 Posted January 4, 2021 Author Report Share Posted January 4, 2021 Dzięki bardzo ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts