olek_pl Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 czy jesli bede lowil na splawiku przelotowym bez stopera to bede widzial branie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Przy spławiku przelotowym musisz zastosować stoper no chyba, że go przerobisz na ,,stały,, Link to comment Share on other sites More sharing options...
olek_pl Posted September 23, 2012 Author Report Share Posted September 23, 2012 a z czego zrobic ten stoper zeby go bylo mozna na kolowrotek zwijac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 kup w sklepie sznurkowe, a będziesz zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
olek_pl Posted September 23, 2012 Author Report Share Posted September 23, 2012 wlasnie sam zrobilem ze sznurka po herbacie i gra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 z koralikiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hierek Posted May 25, 2013 Report Share Posted May 25, 2013 (edited) zawsze można jakiegoś małego obciążenia użyć zamiast stoperka "np. śruciny" Edited May 25, 2013 by hierek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 27, 2013 Report Share Posted May 27, 2013 (edited) Punkt za odrobioną "pracę domową" i starania. Szkoda, że nie da rady nawinąć takiego stoperka na szpulę i śrucina blokująca musi być poniżej szczytowej przelotki. Edited May 27, 2013 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojny Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Śruciną zniszczysz sobie przelotkę szczytową, a szkoda, łatwiej zawiązać samemu stoper z włóczki lub grubszej żyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Łatwo kupić i zastosować stopery sznurkowe. Często stopery zawiązane na rurce mają w komplecie koraliki, które nie pozwalają przecisnąć się np krętlikowi mocowanemu do spławika. Krętlik z agrafką łatwiej przesuwa się po żyłce i pozwala obracać się swobodnie spławikowi. To dobre rozwiązanie dla większych spławików typu wagler. Stoper można też łatwo zawiązać z kawałka cienkiej żyłki, sznurka, nitki. Poza tym istnieją stopery gumowe, z silikonu ale te łatwo ulegają uszkodzeniu a ich pewność co do ustawienia gruntu jest raczej zawodna. Materiał musi być dopasowany do średnicy żyłki a z tym to różnie bywa. Często taki stoper przesunie się pod czas rzucania spławikiem lub zacięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Do odległościówki stoper zawsze wiążę z żyłki, a wagler lub spławik przelotowy przypinam do czegoś TAKIEGO. Koralik w tym przypadku jest zbyteczny - masz 2 w 1. Nitkowe stopery mocniej zaciągnięte kaleczyły mi żyłkę, a słabiej zaciągnięte przesuwały się przy zarzucaniu zestawu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 (edited) Można i tak, warto podpatrzeć i zastosować Agrafka z koralikiem też świetny pomysł. Edited August 18, 2013 by grzybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 (edited) Podobnie jak Jotes do wagglerów stosuję łącznik koralik-krętlik-agrafka,tyle że krajowych (?!)producentów.Sensasa są po prostu jak dla mnie za drogie.Stopery natomiast wiąże z nici bawełnianych,typu kordonek lub mocnych,bawełnianych nici szwalniczych.Nigdy nie kaleczą żyłki ani nie robią z niej spirali,w przeciwieństwie do stoperów z nici syntetycznych. Edited August 18, 2013 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Tutaj znajdziecie garstkę informacji i rozważań w temacie. Mam nadzieję przydatnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 (edited) Tutaj znajdziecie garstkę informacji i rozważań w temacie. Mam nadzieję przydatnych Kurcze, ale Ty bardzo delikatnie łowisz Spławiku. U mnie od biedy spisuje się wagler 10+3, a i to wkurza mnie czekanie aż zestaw opadnie do dna (na 10 m!). Jak jeszcze normalnie jeździłem wiosną z odległościówką, to pokombinowałem sobie waglery 16+6, 16+8. Wtedy dopiero był siwy dym. Pięknie się łowiło na wodzie do 4 m, ok 40-50 m od brzegu. Wagler stacjonarnie, wtedy już delikatniej (10+3 lub 8+2), a brania nawet z marszu były, ale to aż 30 km musiałem nad zalew jechać na Barkowice. Kawał drogi, a człek chory na lenia. Od kilku dobrych lat porzuciłem tą metodę, ale od jutra sobie wszystko przypomnę. Edited August 19, 2013 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted August 28, 2013 Report Share Posted August 28, 2013 Ja tam szpulkę nici i sobie zawiązuje nie potrzeba kupować w sklepie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts