Yreek Posted March 16, 2021 Report Share Posted March 16, 2021 Cześć koledzy/koleżanki, Prosze o pomoc w doborze wędki okoniowej, mam na myśli te dwie (zależy na budżetowych wędziskach) 1. Jaxon grey stream 1-7 2. Jaxon Green Point Micro Spin TT 2,10m 1-7g (tu bym się bardziej skłaniał - wydaje się być bardziej miękka) - niestety nie mogę znaleźć żadnych opinii na jej temat. Jaki do tego kołowrotek i plecionka? Dodam, że jestem totalnym amatorem (dotychczas tylko splawik), ale czuję, że spinning ultra light może mi sprawić wiele radochy . Dlatego wersję sprzętu interesują mnie bardziej "budżetowe" Dziękuję za każdą odpowiedź i poradę. Życzę wszystkim dużo radości z wędkowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted March 16, 2021 Report Share Posted March 16, 2021 2 godziny temu, Yreek napisał: (tu bym się bardziej skłaniał - wydaje się być bardziej miękka) Na jakiej podstawie tak sądzisz. Jeżeli widziałeś ją w sklepie to wybór wydaje się być oczywisty. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Kołowrotek raczej mały rozmiar 2000 spokojnie wystarczy. Plecionka cieńka, nawet bardzo np. 0.08 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yreek Posted March 16, 2021 Author Report Share Posted March 16, 2021 6 minut temu, m4ko napisał: Na jakiej podstawie tak sądzisz. Jeżeli widziałeś ją w sklepie to wybór wydaje się być oczywisty. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Kołowrotek raczej mały rozmiar 2000 spokojnie wystarczy. Plecionka cieńka, nawet bardzo np. 0.08 Dzięki za odpowiedź, "macałem" obie wędziska i dlatego takie wnioski wyciągnąłem. Czyli uważasz że green point będzie lepsza? - preferencji jeszcze nie mam żadnych. I jeszcze ważne pytanie, czy do połowu okoni przypon z fluorocarbon jest konieczny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted March 16, 2021 Report Share Posted March 16, 2021 Grey Stream w użytkowaniu jest w porządku ale musisz uważać przy kupnie a najlepiej zrobić to w sklepie bo trafiają się buble w postaci , krzywego uchwytu na kołowrotek, krzywo wklejonych przelotek czy nawet bez pierścienia. Piont Micro nie znam. Ja swoją przygodę z UL zacząłem też od niedrogiego sprzętu. Robinson River Master Perch Spin 1-6g i Młynek Robinson Perfect 209. Więcej o zestawie na moim blogu Zestaw UL Ja z tego zestawu jestem bardzo zadowolony, kij miękki o wolniejszej akcji, parabolik. Tego River Mastera mam do sprzedania używanego w stanie bardzo dobrym. W razie co można zobaczyć lub odebrać osobiście w Warszawie. Sprzedaje bo mam teraz również River Mastera ale 0,5-5g. Jeśli chodzi o linkę to żyłka 0,16 powinna wystarczyć, jeśli plecionka nie grubiej niż 0,06 mm ja używam Robinson Green Spin, mocna i wytrzymała. Na 0,06 medalowe bolenie można w Wiśle łowić. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted March 16, 2021 Report Share Posted March 16, 2021 Godzinę temu, Yreek napisał: Dzięki za odpowiedź, "macałem" obie wędziska i dlatego takie wnioski wyciągnąłem. Czyli uważasz że green point będzie lepsza? - preferencji jeszcze nie mam żadnych. I jeszcze ważne pytanie, czy do połowu okoni przypon z fluorocarbon jest konieczny? Na miększym kiju lepiej będzie holować rybę. Konieczny nie jest. Jednak jeżeli chcesz używać przyponów to nie używaj grubych np. wolfram itp. bo okonie w przeciwieństwie do szczupaków zwracają uwagę na to co jedzą i ten przypon po prostu widać. Dlatego najlepszy jest fluorocarbon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 17, 2021 Report Share Posted March 17, 2021 (edited) Z mojego doświadczenia, z czystym sumieniem polecam: - wędzisko - kołowrotek - plecionka - przypony Zestaw tani i przyzwoitej jakości. Idealny do rozpoczęcia przygody z ultra lightem i okonkami. Jeśli okonie w większych rozmiarach, zbliżonych do rekordowych, proponuję taki sam zestaw, tylko wszystko o numer mocniejsze. Ps Osobiście przy okoniowaniu używam przyponów Surfstrand i nie zauważyłem, aby przeszkadzały one okoniom. Edited March 17, 2021 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts