Kuba568 Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 (edited) Mam pytanie czy ta wędka i kołowrotek będą dobre na pierwszą wędkę karpiową? FOX EOS 12ft 3lb Telescopic Okuma Ceymar Baitfeeder Edited May 30, 2021 by hege edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 (edited) Tak tylko zmień wędkę na składową . możesz trochę na niej oszczędzić po to aby kupić dobrą żyłkę lub plecionkę i dobre haki i materiały przyponowe. Edited May 29, 2021 by mikolaj łódzki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 Spojrzałem na linki i kołowrotek jest spoko. Jednak co do wędziska to niepokoi mnie kilka opisów i mam nadzieję, że to radosna twórczość autora opisu a nie zamierzony plan marketingowców. Co mnie niepokoi: Lekkie węglowe blanki o niskiej zawartości żywic - będzie się rozwarstwiać pod obciążeniem a może nawet pękać. Model 12ft 3lb doskonale spisze się na mniejszych łowiskach, także podczas wywózki Model 13ft 3.5lb jest idealny dla wędkarzy, którzy łowią na większych wodach, gdzie konieczne są dalekie rzuty - w ogóle nie widzę związku wielkości łowisk, dalekich rzutów i wywózki w stosunku do długości wędziska. O ile dłuższym teoretycznie można rzucić dalej, o tyle wywózka załatwia temat. Z tym dalej to jedynie teoretycznie, bo to zależy jeszcze od kilku innych czynników Zestaw przelotek SLIK - czy ma ktoś jakiekolwiek informacje o tych przelotkach? Pierwszy raz o nich czytam a w necie też o nich głucho. Co gorsza wyglądają jak cienkie porcelanki a nie typowe SIC, więc z wpołączeniu z wędziskiem karpiowym i przewidywanych obciążeniach raczej kiepsko to widzę. A i na porcelankach plecionka zakazana. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba568 Posted May 29, 2021 Author Report Share Posted May 29, 2021 (edited) 5 minut temu, Docio napisał: Spojrzałem na linki i kołowrotek jest spoko. Jednak co do wędziska to niepokoi mnie kilka opisów i mam nadzieję, że to radosna twórczość autora opisu a nie zamierzony plan marketingowców. Co mnie niepokoi: Lekkie węglowe blanki o niskiej zawartości żywic - będzie się rozwarstwiać pod obciążeniem a może nawet pękać. Model 12ft 3lb doskonale spisze się na mniejszych łowiskach, także podczas wywózki Model 13ft 3.5lb jest idealny dla wędkarzy, którzy łowią na większych wodach, gdzie konieczne są dalekie rzuty - w ogóle nie widzę związku wielkości łowisk, dalekich rzutów i wywózki w stosunku do długości wędziska. O ile dłuższym teoretycznie można rzucić dalej, o tyle wywózka załatwia temat. Z tym dalej to jedynie teoretycznie, bo to zależy jeszcze od kilku innych czynników Zestaw przelotek SLIK - czy ma ktoś jakiekolwiek informacje o tych przelotkach? Pierwszy raz o nich czytam a w necie też o nich głucho. Co gorsza wyglądają jak cienkie porcelanki a nie typowe SIC, więc z wpołączeniu z wędziskiem karpiowym i przewidywanych obciążeniach raczej kiepsko to widzę. A i na porcelankach plecionka zakazana. Może pan zaproponować jakąś wędke.Długość do 3.60 3lbs Edited May 29, 2021 by Kuba568 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 Ja polecam jaxona zaffire .. surf . Używam tych wędek do łowienia karpi i jest dobrze. Dają rade karpiom i czuć że mają zapas mocy. Da się nią daleko rzucić bez problemu. Jednak jest to bardzo (przez bardzo długie a) sztywna pała i to też czuć. Dopiero karpie 5+ robią jakieś wrażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba568 Posted May 29, 2021 Author Report Share Posted May 29, 2021 2 minuty temu, mikolaj łódzki napisał: Ja polecam jaxona zaffire .. surf . Używam tych wędek do łowienia karpi i jest dobrze. Dają rade karpiom i czuć że mają zapas mocy. Da się nią daleko rzucić bez problemu. Jednak jest to bardzo (przez bardzo długie a) sztywna pała i to też czuć. Dopiero karpie 5+ robią jakieś wrażenie. Problem w tym że łowię na stawach gdzie są gałęzie przez co wędka dłuższa niż 3.60 nie wchodzi w grę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 Godzinę temu, Kuba568 napisał: Może pan zaproponować jakąś wędke.Długość do 3.60 3lbs Nie. Karpiówki są poza moim zainteresowaniem, więc nie będę przepisywał niesprawdzonych informacji z innych for. Zwróciłem uwagę na dziwny opis i to wszystko. Są tu karpiarze i na pewno coś doradzą. Godzinę temu, Kuba568 napisał: Problem w tym że łowię na stawach gdzie są gałęzie przez co wędka dłuższa niż 3.60 nie wchodzi w grę. A jak wielkie ryby są w tym stawie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba568 Posted May 29, 2021 Author Report Share Posted May 29, 2021 Nie wiem dokładnie ale z większych ryb jest amur 120cm, a karpie są już dość stare więc mogą mieć około 8-10kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 13 minut temu, Kuba568 napisał: Nie wiem dokładnie ale z większych ryb jest amur 120cm, a karpie są już dość stare więc mogą mieć około 8-10kg. Karpiówek 360 cm jest od przysłowiowego "metra" bo to podstawowa długość. Problem jest z firmą i modelem a o tym nie mam pojęcia. Mam jednak wątpliwości co do krzywej ugięcia czy 3 lb na pewno wystarczy na te stare karpie i metrowego amura. O tym niech się jednak wypowiedzą inni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 29, 2021 Report Share Posted May 29, 2021 Poszukaj postów JKarp. . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fanatyk5 Posted July 14, 2021 Report Share Posted July 14, 2021 jaka pierwsza wędka spławikowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts