martinez 258 Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 (edited) Witam. Mam zamiar nabyć wędzisko DAM EFFZETT EVIDENCE SPINING dł 270. cm cw od 10do 35 gr. Nie bardzo wiem jaki rozmiar kołowrotka pasował by do owej wędki. Najlepiej tej samej firmy Edited October 24, 2021 by hege Edycja tytułu tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 Pytasz o to samo kolejny raz. W innym wątku było podobne pytanie i padła opinia odnośnie firmy DAM. Propozycja kołowrotka też była Minimum wysiłku 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez 258 Posted October 24, 2021 Author Report Share Posted October 24, 2021 W wcześnieszym przedziale tematycznym nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Więc napisałem w tym przedziale. Prosiłem o pomoc ponieważ różne firmy produkujące młynki różnią się choćby nieznacznie wielkością mając przy tym jednakowy rozmiar. Chcąc skompletować zestaw spinningowy dobór tej samej firmy ma według mnie znaczenie symbiozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 Jaki fundusz chcesz przeznaczyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez 258 Posted October 24, 2021 Author Report Share Posted October 24, 2021 W tej kwestii to raczej cena specjalnie nie gra roli. Chciałbym żeby cały zestaw był w miarę przyzwoicie dobrany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 2 godziny temu, martinez 258 napisał: Chcąc skompletować zestaw spinningowy dobór tej samej firmy ma według mnie znaczenie symbiozy. Jak szukasz symbiozy , to może coś z serii DM Quick w rozmiarze 3000-4000. A może z innej beczki https://pl.aliexpress.com/item/32836107286.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4a0d24aeUkgmV8&algo_pvid=cec801ba-7270-4b9d-a8c9-3493da3f2c09&algo_exp_id=cec801ba-7270-4b9d-a8c9-3493da3f2c09-1&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"65722162842"} Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 45 minutes ago, martinez 258 said: Chcąc skompletować zestaw spinningowy dobór tej samej firmy ma według mnie znaczenie symbiozy. Symbioza to występuje w biologii. Z całą pewnością nie ma zastosowania w tym przypadku i taki wybór to Twoje subiektywne odczucie. Osobiście wybieram to co spełni swoje zadanie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez 258 Posted October 24, 2021 Author Report Share Posted October 24, 2021 24 minuty temu, HaDe napisał: Jak szukasz symbiozy , to może coś z serii DM Quick w rozmiarze 3000-4000. A może z innej beczki https://pl.aliexpress.com/item/32836107286.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4a0d24aeUkgmV8&algo_pvid=cec801ba-7270-4b9d-a8c9-3493da3f2c09&algo_exp_id=cec801ba-7270-4b9d-a8c9-3493da3f2c09-1&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"65722162842"} Dzięki za kilka typów. Jeszcze maleńka prośba odnośnie plecionki do całego zestawu. Cały zestaw jest tak pod szczupaka ale jak wiadomo każdy drapieżnik może uderzyć. Nie chodzi mi o linkę co by można pranie wieszać na niej ale coś delikatnego a za razem mocnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez 258 Posted October 24, 2021 Author Report Share Posted October 24, 2021 12 minut temu, zwykły michał napisał: Symbioza to występuje w biologii. Z całą pewnością nie ma zastosowania w tym przypadku i taki wybór to Twoje subiektywne odczucie. Osobiście wybieram to co spełni swoje zadanie. To było przytoczenie a nie stwierdzenie symbiozy, poza tym na rynku w obecnych czasach jest tyle sprzętu że dobór kilku elementów tej samej firmy nie robi żadnego kłopotu pod względem użyteczności jak i zastosowania i zadowolenia z połowu. A dla wielu osób ma jednak znaczenie. Będąc bardziej doświadczonym "łowcą" nie musisz być opryskliwy wobec mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 Osobiście używam P-line TCB8 opisanej jako 0.13 i 0.15 mm oraz Siglon Sunline pe 1.2. Coś delikatnego i mocnego ... też bym tak chciał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez 258 Posted October 24, 2021 Author Report Share Posted October 24, 2021 37 minut temu, HaDe napisał: Osobiście używam P-line TCB8 opisanej jako 0.13 i 0.15 mm oraz Siglon Sunline pe 1.2. Coś delikatnego i mocnego ... też bym tak chciał. Dziękuję za sugestie i pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 1 hour ago, martinez 258 said: To było przytoczenie a nie stwierdzenie symbiozy, poza tym na rynku w obecnych czasach jest tyle sprzętu że dobór kilku elementów tej samej firmy nie robi żadnego kłopotu pod względem użyteczności jak i zastosowania i zadowolenia z połowu. A dla wielu osób ma jednak znaczenie. Będąc bardziej doświadczonym "łowcą" nie musisz być opryskliwy wobec mnie. Próbowałem dać do zrozumienia że wybór z jednej marki nie musi być optymalny i warto rozejrzeć się szerzej. Jak widać nieporadnie i zostałem źle zrozumiany. Masz rację, mogłem ugryźć się w palec. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 24, 2021 Report Share Posted October 24, 2021 2 godziny temu, zwykły michał napisał: Jak widać nieporadnie i zostałem źle zrozumiany. Nic bardziej mylnego. Ja też odczytałem to jako stwierdzenie 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 3, 2021 Report Share Posted November 3, 2021 W dniu 24.10.2021 o 18:00, martinez 258 napisał: To było przytoczenie a nie stwierdzenie symbiozy, poza tym na rynku w obecnych czasach jest tyle sprzętu że dobór kilku elementów tej samej firmy nie robi żadnego kłopotu pod względem użyteczności jak i zastosowania i zadowolenia z połowu. A dla wielu osób ma jednak znaczenie. Będąc bardziej doświadczonym "łowcą" nie musisz być opryskliwy wobec mnie. Nie dostrzegłem opryskliwości w odpowiedzi Michała, natomiast sporo racji. Rzadko zdarza się, że firma wypuszcza elementy ściśle dedykowane wzajemnie, a jeszcze rzadziej, że faktycznie idealnie pasują do siebie. Do wspomnianego przez Ciebie wędziska będzie pasował - jak już wspomnieli koledzy - każdy kołowrotek rozmiaru 3000-4000, ze wskazaniem na 4000. Najlepiej wybierz taki z 5-letnią gwarancją i wcale nie musi to być D.A.M. Jeśli chodzi o plecionkę, to popieram opinię HD wskazującą na Siglon Sunline, to linki mocne i trzymające parametry, a jednocześnie w przyzwoitej cenie. Generalnie rzecz ujmując niemal każda plecionka w rozmiarze 15-18mm spełni zadanie, tylko jedna posłuży dłużej, inna krócej. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 3, 2021 Report Share Posted November 3, 2021 Przyjąłem do wiadomości że się nie znam. Nie widziałem jak wycenić muchówkę i też mi się dostało 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 4, 2021 Report Share Posted November 4, 2021 Michał, nie przejmuj się aż tak... To normalne. Początkujący często wyrabiają sobie jakiś pogląd, zazwyczaj na skutek sugestii sprzedawcy w sklepie, a jemu przecież zależy na sprzedaży, a nie na zadowoleniu klienta. Trzymają się tej opinii jak małpa brzytwy i wszelkie odrębne zdania przyjmują jako atak na swoją osobowość. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 4, 2021 Report Share Posted November 4, 2021 Nie zawracam sobie głowy takimi drobnostkami bo szkoda życia. Częsta przypadłość ludzi z niewielkim doświadczeniem bo przecież wiedzą lepiej Z czasem człowiek nabiera pokory. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts