Jump to content

Pomoc w dobraniu kołowrotka

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar  nabyć  wędzisko DAM EFFZETT EVIDENCE SPINING  dł 270. cm  cw od 10do 35 gr. Nie bardzo wiem jaki rozmiar kołowrotka pasował by do owej wędki. Najlepiej  tej samej firmy

Edited by hege
Edycja tytułu tematu.

W wcześnieszym przedziale tematycznym nie otrzymałem żadnej  odpowiedzi.  Więc napisałem w tym przedziale. Prosiłem o pomoc ponieważ  różne firmy produkujące młynki różnią się choćby nieznacznie wielkością  mając przy tym jednakowy rozmiar. Chcąc skompletować  zestaw spinningowy  dobór tej samej firmy  ma według  mnie znaczenie symbiozy. 

2 godziny temu, martinez 258 napisał:

Chcąc skompletować  zestaw spinningowy  dobór tej samej firmy  ma według  mnie znaczenie symbiozy. 

Jak szukasz symbiozy ;), to może coś z serii DM Quick w rozmiarze 3000-4000.

A może z innej beczki https://pl.aliexpress.com/item/32836107286.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4a0d24aeUkgmV8&algo_pvid=cec801ba-7270-4b9d-a8c9-3493da3f2c09&algo_exp_id=cec801ba-7270-4b9d-a8c9-3493da3f2c09-1&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"65722162842"} B):ph34r:

45 minutes ago, martinez 258 said:

Chcąc skompletować  zestaw spinningowy  dobór tej samej firmy  ma według  mnie znaczenie symbiozy. 

Symbioza to występuje w biologii. Z całą pewnością nie ma zastosowania w tym przypadku i taki wybór to Twoje subiektywne odczucie. Osobiście wybieram to co spełni swoje zadanie. 

24 minuty temu, HaDe napisał:

Dzięki  za kilka typów. Jeszcze  maleńka prośba odnośnie plecionki do całego zestawu. Cały zestaw jest tak pod szczupaka ale jak wiadomo  każdy drapieżnik może uderzyć.   Nie chodzi  mi o linkę co by można pranie wieszać na niej ale coś delikatnego a za razem mocnego. 

12 minut temu, zwykły michał napisał:

Symbioza to występuje w biologii. Z całą pewnością nie ma zastosowania w tym przypadku i taki wybór to Twoje subiektywne odczucie. Osobiście wybieram to co spełni swoje zadanie. 

To było przytoczenie a nie stwierdzenie symbiozy, poza tym na rynku w obecnych czasach jest tyle sprzętu że dobór  kilku elementów tej samej firmy  nie robi  żadnego kłopotu pod względem  użyteczności jak i zastosowania i zadowolenia z połowu. A dla wielu osób  ma jednak znaczenie.  Będąc bardziej  doświadczonym "łowcą" nie musisz być  opryskliwy wobec mnie. 

1 hour ago, martinez 258 said:

To było przytoczenie a nie stwierdzenie symbiozy, poza tym na rynku w obecnych czasach jest tyle sprzętu że dobór  kilku elementów tej samej firmy  nie robi  żadnego kłopotu pod względem  użyteczności jak i zastosowania i zadowolenia z połowu. A dla wielu osób  ma jednak znaczenie.  Będąc bardziej  doświadczonym "łowcą" nie musisz być  opryskliwy wobec mnie. 

Próbowałem dać do zrozumienia że wybór z jednej marki nie musi być optymalny i warto rozejrzeć się szerzej. Jak widać nieporadnie i zostałem źle zrozumiany.

Masz rację, mogłem ugryźć się w palec.

• hege changed the title to Pomoc w dobraniu kołowrotka
2 godziny temu, zwykły michał napisał:

Jak widać nieporadnie i zostałem źle zrozumiany.

Nic bardziej mylnego. Ja też odczytałem to jako stwierdzenie

• 2 weeks later...
W dniu 24.10.2021 o 18:00, martinez 258 napisał:

Nie dostrzegłem opryskliwości w odpowiedzi Michała, natomiast sporo racji. Rzadko zdarza się, że firma wypuszcza elementy ściśle dedykowane wzajemnie, a jeszcze rzadziej, że faktycznie idealnie pasują do siebie.

Do wspomnianego przez Ciebie wędziska będzie pasował - jak już wspomnieli koledzy - każdy kołowrotek rozmiaru 3000-4000, ze wskazaniem na 4000. Najlepiej wybierz taki z 5-letnią gwarancją i wcale nie musi to być D.A.M.

Jeśli chodzi o plecionkę, to popieram opinię HD wskazującą na Siglon Sunline, to linki mocne i trzymające parametry, a jednocześnie w przyzwoitej cenie. Generalnie rzecz ujmując niemal każda plecionka w rozmiarze 15-18mm spełni zadanie, tylko jedna posłuży dłużej, inna krócej.

Michał, nie przejmuj się aż tak...pocieszacz.gif

To normalne. Początkujący często wyrabiają sobie jakiś pogląd, zazwyczaj na skutek sugestii sprzedawcy w sklepie, a jemu przecież zależy na sprzedaży, a nie na zadowoleniu klienta. Trzymają się tej opinii jak małpa brzytwy i wszelkie odrębne zdania przyjmują jako atak na swoją osobowość.