Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów wędkarzy, mam w swojej miejscowości gliniankę, jest to dość duży zbiornik i bardzo rybny ostatnio na wahadłówkę, podchaczyłem karasia 51cm o wadze 3,73kg, i chciał bym połapać tam na spławik, ale jest jedno ale, bo ogólnie wiem jak się łowi na spławik, tyle ,że dno jest porośnięte moczarką kanadyjską i ta moczarka to jest never ending story a nie chce mi się grabiami ściągać moczarki, jakiś pomysł jak zanęcić i łowić białoryb, czy po prostu wrzucić karmę i łowić nad moczarką? Pozdrawiam. 

Napisano

Witam, a to właśnie jest dobry pomysł zrobić taki korytarz - tak się kiedyś na lina przygotowywało miejscówkę - ściągałem zielsko i w tym prześwicie nęciłem i łowiem

spróbuj

Napisano

j/w jedyne skuteczne rozwiazanie, tylko uwaga trza obadać lokalne przepisy bo czasami z powodów dla mnie niezrozumiach grabienie silnie zarośnietego zbiornika bywa zabronione.....
No i z przyczyn oczywistych nie robiłbym tego w okresie około tarłowym.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Wartburg napisał:

tylko uwaga trza obadać lokalne przepisy bo czasami z powodów dla mnie niezrozumiach grabienie silnie zarośnietego zbiornika bywa zabronione.....

Jest zabronione - ustawa o ochronie przyrody. Nie ma wprost zapisu o grabieniu moczarki czy innej "sałaty" ale jest o zakazie naruszania dzikiej przyrody. Dodatkowo mogą przywalić z ustawy o ochronie środowiska.

A w ogóle to nie ma wody niczyjej i warto dowiedzieć się kto gospodaruje w tej gliniance lub do kogo należy. Bez zezwolenia połów na czyjejś wodzie to kłusownictwo i kontrolującego nie obchodzi, że wszyscy łowią.

I jeszcze jedno. W okolicy miast i miasteczek gmina potrafi nadać jakiejś wodzie status wyłącznie rekreacyjny a wtedy połów jest zabroniony. Niestety nie "trąbi" o tym do zainteresowanych i było już sporo "zaskoczeń" nad wodą.

Edytowane przez Docio
Napisano

Nie interesuje mnie czy wolno czy nie wolno, jak będę chciał to spychaczem sobie tą moczarkę rozgarnę, pytam jak łowić w moczarce na jakimś zadupiu, a nie słuchać wykładu na temat wpływu grabi na tarlisko lina. 

Napisano

Skoro nie jesteś zainteresowany tematem w całości watek zamykam i spychaczem go przeniosę do archiwum.

• wind zamknął ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...