Jump to content

Potrzebna pomoc przy doborze sprzetu

Recommended Posts

Witam, chcialbym powrocic do wedkowania. Ostatnio łowiłem jak mialem jakies 13 lat z wojkiem, wiec to on wszystko robil. Aktualnie nie mam juz kogo sie zapytac by mi pomogl wiec pisze tutaj. Chcialbym zlozyc wedke by moc lowic na splawik karasie. Planuje pojechac na lowisko w okolicach Torunia w ktorym plywaja karpie, karasie, amury, szczupaki i okonie. Głębokość łowiska to około 1.2m-1.5m. Tyle wiem. Mam jedną wedke bez kołowrotka wiec na poczatek chcialbym ja przywrocic do zywych a pozniej jak wedkowanie spodoba mi sie tak jak podobalo mi sie z wojkiem pomyslec nad nowym sprzetem. Zdjęcie wędki zamieszczam ponizej, prosilbym o informacje jaki kolowrotek do niej wybrac, zylke, splawik, haczyk itp. Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

16496687049135298475807332049678.jpg

Edited by macintosh

• macintosh changed the title to Potrzebna pomoc przy doborze sprzetu

Wędzisko typowo spinningowe o dość dużym 25-60 cw. i krótkie 2,4 m. Niestety nawet jak na głowie bym stanął nie da się tym łowić metodą spławikową choćby z namiastką jakiegokolwiek komfortu. O skuteczności takiego łowienia i możliwościach jakie daje to wędzisko w połączeniu ze spławikiem nawet nie wspomnę.

Jeśli nie ma wyjścia i chce łowić przy brzegu? W totalnej desperacji kupiłbym wagglera 10ld+1g albo 10ld+2g i poleci z 10 m. Pomijamy celność, powtarzalność i komfort holu ale jakiś wypaczony obraz łowienia będzie miał.

Widuję anglików łowiących spinningami na spławik więc można ale to męczarnia a nie łowienie.

Z tego co napisałeś, do spinningowego łowienia w Twoim łowisku można zakwalifikować okonie i szczupaki. Bardzo trudno byłoby połączyć łowienie tych dwóch gatunków jednym zestawem, bo nie ma zestawów uniwersalnych. Jeśli bardzo uparłbyś się na połączenie tych dwóch gatunków i nie wydać kosmicznych pieniędzy (nie podałeś budżetu), można by przymierzyć się do zestawu:

- Grey Stream

- Ultris Aqua

- Sunline Siglon

- Surfstrand

Przypon minimum 30cm obowiązkowy. Na średnie szczupaki wystarczy, a okoniom nie będzie przeszkadzał.

Edited by Alexspin