dawid12 Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 Witam W dniu jutrzejszym wybieram się nad jezioro w poszukiwaniu pierwszego w życiu węgorza jak i pierwszych połowów na sygnalizatorze bran nigdy dotąd nie lowilem z sygnalizatorem i mam kilka pytań co do tego Ogladalem dużo filmików i zauważyłem ze oprócz sygnalizatora ludzie montują przy sygnalizatorze na żyłkę jakieś bombki i stad moje pytanie czy jest to potrzebne aby sygnalizator bran zadziałał gdy rybka połknie haczyk czy jednak wystarczy sam sygnalizator i żyłka na nim be żadnych obciążników itp itd z góry dziękuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Potrzebujesz lekki zwis żyłki żeby był mniejszy opór przy braniu. Obciążenie napręża żyłkę i służy jako dodatkowa sygnalizacja. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Taka bąbka/sygnalizator/obciążnik jest bardzo ważny bo pozwala napiąć żyłkę bez przesuwania zestawu co jest sine qua non sukcesu przy nęceniu. Oprócz tego ten zwis jest marginesem który pozwala zareagować na branie kiedy łowimy na sztywno (bez wolnego biegu /otwartego kabłąka). 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted May 18, 2022 Report Share Posted May 18, 2022 Tylko pamiętaj że jeśli łowisz na sztywno to bąbkę daj praktycznie przy samej ziemi, bo jeśli dasz blisko wędziska, to często się tak zdarza że nie zdążysz zareagować na branie i ryba odpuści. A jeśli zasadzasz się na węgorza to licz się z tym że może wziąć też sum, a wtedy może być tak że wędki będziesz wyławiać z wody. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts